7 najbolj aktivnih vulkanov na svetu

Osupljivi, nestanovitni in zastrašujoči…vulkani. Vulkani so geološki arhitekti Zemlje, saj so ustvarili več kot 80 odstotkov površine našega planeta in postavili temelje, ki omogočajo življenje. Približno 1500 vulkanov še danes velja za potencialno aktivne, najdemo pa jih prav na vseh celinah, celo na Antarktiki. Aktivni vulkani so eden najbolj osupljivih in hkrati zastrašujočih naravnih spektaklov, ki ga je zelo zanimivo videti, vendar le z varne razdalje. Preverite, katerih je trenutno 7 najbolj aktivnih vulkanov po svetu.

Vir: www.volcanodiscovery.com

1.Cumbre Vieja, La Palma, Kanarski otoki

Verjetno, ste vsi v zadnjih tednih že zasledili novice o izbruhu vulkana na otoku La Palma, enem od Kanarskih otokov. Cumbre Vieja se je iz spanca prebudil 19. septembra 2021, iz novo nastalih razpok pa je izbruhnila staljena lava. Nastali kilometer širok tok lave je v evakuacijo prisilil okoli 6000 oseb. Lava je uničila na stotine domov, zdesetkala kmetijska zemljišča in odrezala glavno obalno avtocesto. La Palmo so že razglasili za območje naravnih nesreč.

Vir: www.volcanodiscovery.com

2. Kilauea, Havaji

Kilauea je aktivni vulkan na havajskih otokih. Zgodovinsko gledano je to najbolj aktiven izmed petih vulkanov, ki skupaj tvorijo Veliki otok na Havajih.  Vulkan bolj ali manj neprestano bruha že od leta 1983, zaradi česar je eden najbolj aktivih vulkanov na svetu. Domačini so se naučili živeti z vulkanom, saj na splošno lava iz Kilauee sledi precej standardni poti navzdol do morja. Tu se zbirajo izletniški čolni, ki obiskovalcem ponujajo edinstveno priložnost, da opazujejo vročo lavo, kljub temu pa velja opozoriti na izpostavljenost žveplovemu dioksidu in drugim vulkanskim plinom, ki lahko dražijo dihalni sistem.

3. Etna, Sicilija

Eden najbolj aktivnih vulkanov v Evropi je zagotovo Etna na Siciliji. Etna v letošnjem letu že od februarja bruha lavo, pline in pepel. Skupaj naj bi v letu 2021 našteli že preko 50 izbruhov. Zaradi izbruhov so bili na Siciliji že večkrat prisiljeni zapreti bližnje letališče v Catani, nazadnje 7. julija 2021. V zadnjih izbruhih sta pepel in lava povzročila, da je najvišji evropski vulkan sedaj še malo višji.

4. Fagradalsfjall, Islandija

Vulkan Fagradalsfjall je od Reykjavika oddaljen okoli 40 kilometrov. V svetu aktivnih vulkanov je vulkan Fagradalsfjall precejšna novost. Po več kot 900 letih je vulkan prvič  izbruhnil 19. marca 2021 in od takrat prireja spektakularno predstavo. Prvih nekaj ur po izbruhu je bil dostop do ognjenika onemogočen, po tem pa naj bi vulkan obiskalo že več kot 260.000 ljudi, ki so se čudili lavi, ta izvira iz razpoke, dolge šeststo petdeset metrov.

5. Volcán de Fuego, Gvatemala

Volcán de Fuego v Gvatemali je eden najbolj aktivnih vulkanov v Srednji Ameriki, ki vedno znova prireja spektakularne predstave. Fuego slovi po tem, da je skoraj nenehno aktiven na nizki ravni. Majhni izbruhi plina in pepela se pojavijo vsakih 15 do 20 minut, večji izbruhi pa so redki. Zadnji večji izbruh je bil zabeležen 3. junija 2018, kar je bil prvi večji izbruh po letu 1974.

Vir: www.volcanodiscovery.com

6. Popocatépetl, Mehika

Popocatépetl je eden najbolj aktivnih vulkanov v Mehiki. V preteklosti so veliki izbruhi pokopali azteške naselbine, po mnenju zgodovinarjev morda celo celotne piramide. Vulkan je aktivno zaživel leta 1994. Od takrat v nerednih časovnih presledkih proizvaja močne eksplozije. Zadnji večji izbruh je bil zabeležen maja 2013. Med izbruhom so zaprli letališče v Puebli, ulice pa so bile pokrite s pepelom. Kljub skriti nevarnosti na tisoče turistov z vsega sveta vsako leto pride na vulkan, da bi uživali v pokrajini in v veličini gore.

7. Erta Ale, Etiopija

Erta Ale je velik vulkan z bazaltnim ščitom v Etiopiji. Znan je po jezeru lave, ki je aktivna že od prvega odkritja v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Velja za najbolj aktiven vulkan v Etiopiji. 25. septembra 2005 je prišlo do velikega izbruha, ki je ubil 250 glav živine in prisilil tisoče bližnjih prebivalcev, da pobegnejo.  Avgusta 2007 je prišlo do nadaljnjega toka lave, zaradi česar so evakuirali na stotine ljudi. Večji izbruh je bil zabeležen tudi novembra 2008, zadnji pa januarja 2017.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂