7 najbolj zanimivih dejstev o Oktoberfestu

Letos je v Münchnu potekal že 184. Oktoberfest.  Gre za enega najbolj množično obiskanih festivalov piva na svetu. Vsako leto festival tradicionalno odpre münchenski župan, ki mora točno opoldne prvi 200-litrski sodček piva odpreti s čim manj udarci. Čeprav je letošnji Oktoberfest že minil, si lahko že sedaj v svoje koledarje zabeležite, da bo naslednje leto ta festival piva potekal od 22. septembra do 7. oktobra. Kljub temu da je cena za vrček piva v zadnjih letih že presegla 10 evrov, pa Oktoberfest, vsako leto postreže z vrsto zanimivih dejstev in rekordov. V nadaljevanju smo za vas zbrali 7 najbolj zanimivih dejstev o njem.

Picture

# 1: Že vse od leta 1810

Oktoberfest poteka že od leta 1810. Praznik se je začel kot “poročna zabava” prestolonaslednika Ludvika I. in njegove zaročenke princese Therese. ​

# 2: Število obiskovalcev

Najbolj množično obiskan festival piva, saj vsako leto privabi okoli 6 milijonov obiskovalcev.

# 3: Količina popitega piva

Obiskovalci vsako leto spijejo povprečno okoli 6 milijonov litrov piva. V zadnjem desetletju je številka še narasla, v letu 2015 so tako spili kar 7,7 milijonov litrov piva.

# 4: Hrana

Poleg piva se vsakoletno proda tudi okoli 200 000 parov klobas in več kot 500 000 piščancev.

# 5: Izgubljeni predmeti

Vsako leto ljudje na Oktoberfestu izgubijo več kot 40.000 predmetov. Med najbolj pogostimi so oblačila, telefoni in kamere, vsako leto pa najdejo tudi vsaj en par zobnih protez.

Picture

# 6: Guinessov rekord

Natakarica Anita Schwarz še vedno drži Guinessov svetovni rekord, med ženskami, v nošenju piva. Naenkrat ji je uspelo prenesti kar 19 polnih vrčkov piva. Opravila je razdaljo 130 metrov in to brez polite kapljice.  Pri tem naj omenimo še, da prazen vrček tehta 1,3 kilograma, poln pa še dodaten kilogram.

# 7: Vrček za spomin

V letu 2015 so varnostniki ustavili preko 10.000 ljudi, ki so vrček želeli na skrivaj odnesti s seboj domov.

Komentirajte!

Ste že obiskali Oktoberfest? Zaupajte nam vaše izkušnje =)