7 najlepših gradov v Evropi

Ste se kdaj vprašali, kako bi bilo živeti v resnični pravljici? V nadaljevanju si preberite, katerih je 7 najlepših gradov v Evropi, in če boste obiskali katerega od njih, smo prepričani, da se boste vsaj za trenutek počutili, kot da ste se znašli sredi pravljične fantazije.

#1: Grad Neuschwanstein

Grad Neuschwanstein je neoromanska palača iz 19. stoletja. Služil je kot navdih za Disneylandov grad v Trnuljčici, zato lahko res rečemo, da gre za grad iz pravljice. Neuschwanstein  stoji na skali nad vasjo Hohenschwangau v bližini Füssna v jugozahodni Bavarski, v Nemčiji. Palačo je iz lastnega bogastva plačal Ludvik II. Bavarski. Grad je bil namenjen kot kraljev dom, dokler ni umrl leta 1886. Letno je grad pred epidemijo obiskalo več kot 1,3 milijona ljudi,  zaradi česar je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih točk v Evropi.

#2: Grad Bran

Grad Bran stoji v bližini kraja Bran in v neposredni bližini Brasova v Romuniji. Znan je kot Drakulov grad, čeprav je le ena izmed več lokacij, povezanih z legendo o Drakuli. Avtor Drakule, Bram Stoker, sicer ni nikoli obiskal Romunije, ker pa je grad Bran edini grad v vsej Transilvaniji, ki vsaj deloma ustreza opisu Drakulovega gradu, ga pogosto povezujejo s to legendo.

#3:  Grad Chambord

Grad Chambord je osupljiv primer francoske renesančne veličine in je največji v dolini Loare v Franciji, ki je sicer polna dvorcev. Simetrična trdnjava, ki jo je zgradil Frančišek I. leta 1519 kot lovsko kočo za kraljevi dvor, je bila redkokdaj naseljena. Obstaja sto sob (od 440), odprtih za javnost, in na desetine stopnišč, vključno z dvojno vijačnico, za katero se govori, da jo je zasnoval Leonardo da Vinci. Osupljiv okoliški park je velik kar 21 kvadratnih kilometrov.

#4: Grad Leeds

Grad Leeds je veličasten in romantičen grad, ki se nahaja na dveh otokih sredi jezera, v Kentu, v Angliji. Grad je na tem mestu obstajal že od leta 1119 in je večino svoje 900-letne zgodovine služil kot kraljeva rezidenca – vključno s šestimi srednjeveškimi kraljicami, s čimer si je prislužil sloves »ženskega gradu«. Angleško posestvo, veliko 500 hektarjev, se je za obiskovalce odprlo šele leta 1974.

#5: Palača Pena

Palača Pena je romantični grad v kraju São Pedro de Penaferrim, v občini Sintra na portugalski rivieri. Grad stoji na vrhu hriba v gorah Sintra nad mestom Sintra, na jasen dan pa ga je mogoče zlahka videti celo iz Lizbone. Gre za edinstveno, skoraj domišljijsko palačo v južni Evropi, ki jo krasijo živa rdeča in rumena barva. Nič čudnega, da ga je sam oče pravljic Hans Christian Andersen razglasil za “najlepše mesto na Portugalskem”.

#6: Grad Alnwick

Grad Alnwick je grad in podeželska hiša v Alnwicku v angleški grofiji Northumberland. Grad je bil zaradi svoje idilične podobe večkrat uporabljen v različnih filmih. Velikokrat je poimenovan kot Hogwartski grad, saj so ga uporabili za snemanje prvih dveh delov o Harryju Potterju. Poleg tega gre za grad Brancaster v božičnih akcijah Downton Abbey iz leta 2015 in 2016,  tu pa so posneli tudi dele filmov Elizabeth in Robin Hood: Princ tatov ter  Transformerji: Zadnji vitez.

#7: Grad Segovia

Kot večina španskih gradov je bil Segovia zgrajen za obrambo, vendar je od prvotne strukture ostalo le malo. Njegovi visoki okrogli stolpi nad sotočjem dveh rek so zdaj bolj pravljični kot trdnjava. Grad Srgovia je bil celo za hollywoodski set uporabljen kot dom sira Lancelota v filmu “Camelot” iz leta 1967.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂