7 najlepših sotesk, korit in kanjonov v Sloveniji

Slovenija je znana kot dežela izjemnih naravnih znamenitosti, žal pa se včasih zdi, da ne znamo ceniti tega, kar imamo. Letošnje leto je odlična priložnost za raziskovanje Slovenije in njenih prelepih kotičkov. Tokrat smo poiskali 7 najlepših sotesk, korit in kanjonov v Sloveniji, ki jih je vsekakor vredno obiskati.

Velika korita Soče

Soča velja za eno najlepših slovenskih rek, ki ji zaradi njene barve pogosto pravimo tudi smaragdna reka. Velika korita Soče so ena izmed najlepših naravnih znamenitosti na reki Soči. Nahajajo se v osrčju Triglavskega narodnega parka, približno 11 km iz Bovca (proti Vršiču). Ker velika korita Soče niso povsem dostopna,  si jih lahko ogledate le na nekaterih mestih označene gozdne pešpoti, ki vodi po levi strani od začetka do izteka korit.

Tolminska korita

Slikovita in divja korita so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Krožna pot v dolžini 2 kilometrov vas bo vodila skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije. Ogled korit je plačljiv, za pot je obvezna pohodniška obutev. Poleg sotočja so največje znamenitosti, ki si jih morate ogledati na poti, še Hudičev most, Medvedova glava, Dantejeva jama in termalni izvir.

Soteska Vintgar (Blejski vintgar)

Blejski vintgar oziroma Soteska Vintgar se nahaja  na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, 4 km severozahodno od Bleda. 1600 m dolgo in do 250 m globoko sotesko je oblikovala reka Radovna, ki se kmalu po izhodu iz soteske izliva v Savo Dolinko. Skozi sotesko je speljana pešpot, ob kateri lahko občudujete slapove, tolmune, erozijske lonce in ostale mojstrovine narave. Za ogled boste potrebovali od 2 do 3 ure, cena vstopnice za odraslo osebo pa trenutno znaša 10 EUR.

Kanjon reke Kokre

Tik pod starim mestnim jedrom Kranja se nahaja kanjon Kokre. Ob reki Kokri je urejena krožna sprehajalna pot, za katero boste potrebovali okoli 1 uro. Pot, ki dvakrat vodi tudi čez reko Kokro, je položna in primerna tudi za mlajše otroke. Ob poti stoji veliko klopi, na katerih si lahko odpočijete in se sprostite ob žuborenju reke Kokre, na prodiščih pa najpogumnejši lahko v reko pomočite noge.

© Mravlja Matjaz

Iški vintgar

Iški vintgar se nahaja le nekaj kilometrov izven Ljubljane, blizu kraja Ig. Podobo Iškega vintgarja, ki je globok tudi do 400 metrov, je izoblikovala reka Iška.  Ob reki se lahko prosto sprehodite po poti, ki se začne pri Domu v Iškem vintgarju. Po poti boste pogledovali na čudovite tolmune in skalnate bregove in tudi na pester biotski svet.

Korita Mostnice

V Bohinju, natančneje v bližini vasi Stare Fužine, si lahko ogledate čudovita korita Mostnice. Korita je v apnencu oblikoval gorski potok Mostnica, ki izvira v dolini Voje. Korita so visoka do 20 metrov, struga potoka pa se na nekaterih mestih povsem zoža. Za ogled korit Mostnice morate od marca do oktobra plačati vstopnino, lahko pa jih brezplačno obiščete tudi v zimskem času. Takrat pa vam svetujemo veliko previdnost, saj je pozimi velika nevarnost zdrsa. Korita so dolga približno dva kilometra, pot pa vodi ob obeh straneh, zato lahko naredite krožno pot ali pa nadaljujete pot po dolini Voje.

© Mars 2002

Bistriški vintgar

Slikovita dolina, ki jo je ustvaril potok Bistrica, se nahaja v Slovenski Bistrici.  Za ogled slikovitih brzic in kristalno čistega potoka vam ni potrebno plačati vstopnine. Pot je enostavna in primerna tudi za otroke, le del poti ob slapu Šum je bolj izpostavljen in zahteva več previdnosti. Za krajšo krožno pot do slapu Šum boste potrebovali okoli uro in pol, na voljo pa imate tudi daljše poti.

© breki74
Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂