7 največjih otokov na svetu

Po osnovni definiciji je otok kopno, ki ga z vseh strani obdaja voda. Morda ste zato kje celo zasledili, da je bila Avstralija tretirana kot največji otok in so potemtakem seveda tudi vse celine otoki. Vendar pa je poimenovanje »celina« za ta ozemlja tradicionalno in se jih zato ne obravnava kot otoke. Avstralijo torej tretiramo kot najmanjšo celino in ne kot otok. Preverite torej, katerih je 7 največjih otokov na svetu.

1.Grenlandija

Grenlandija je s površino 2.166.086km² daleč največji otok na svetu. Nahaja se v severnem Atlantskem oceanu, vzhodno od Kanade. Od leta 1953 je Grenlandija sestavni del Danske, ki pa ji je leta 1978 podelila samoupravo, a kralj Danske še naprej ostaja vodja države. Z nekaj več kot 55.000 prebivalci je Grenlandija najmanj naseljeno odvisno ozemlje na svetu. Največ prebivalcev živi v glavnem mestu Nuuk, ki je tudi največje mesto na otoku.

2.Nova Gvineja

Nova Gvineja je otok, ki leži v jugozahodnem Tihem oceanu. Površina tega tropskega otoka znaša 785.753 km².Vzhodni del otoka zajema država Papua Nova Gvineja, zahodni del otoka pa je del Indonezije. Na celotnem otoku živi več kot 7 milijonov prebivalcev. Velik del otoka Nova Gvineja je še dokaj neraziskan, saj je otok v veliki meri porasel z deževnim gozdom. Nova Gvineja je poznana tudi po kanibalizmu, ki ga še danes prakticirajo nekatere skupine domorodcev.

3.Borneo

Tretji največji otok na svetu s površino 743.330 km² je Borneo. Borneo leži v sredini Malajskega otočja v jugovzhodni Aziji, ekvator pa ga prečka skoraj po sredini. Severni del otoka pripada Maleziji, delček otoka predstavlja država Brunej, največji del otoka pa pripada Indoneziji. Celotni otok ima skoraj 18 milijonov prebivalcev, ki se v večini preživljajo s kmetijstvom. Zaradi izjemnega izsekavanja danes na Borneu prvotnega deževne gozda skoraj ni več.

4.Madagaskar

Madagaskar je otok s površino 587.040 km², ki leži okoli 400 km V od vzhodne obale Afrike. Celotno ozemlje Madagaskarja zavzema istoimenska država Madagaskar. Madagaskar je poznan po izrednem bogastvu živalskih in rastlinskih vrst, saj devetdeset odstotkov živih bitij, ki živijo na Madagaskarju, ni mogoče najti nikjer drugje. Ena izmed teh je tudi lemur, ki je ˝simbol˝ Madagaskarja.

5.Baffinov otok

Verjetno najbolj neznan med največjimi otoki na svetu je Baffinov otok, ki je eden od kanadskih arktičnih otokov na severu Kanade. S površino 507.451 km² predstavlja peti največji otok na svetu in hkrati največji kanadski otok. Večina Baffinovega otoka leži severno od polarnega kroga. Otok je zaradi odročne lege predvsem pa hladnega podnebja izjemno redko poseljen. Povprečna letna temperatura je med -7 in -8 ºC in tudi v najtoplejšem delu leta ne doseže 10 ºC.

6.Sumatra

Otok Sumatra je s površino 473,481 km² šesti največji otok na svetu. Sumatra je otok v zahodni Indoneziji in je najzahodnejši od skupine tako imenovanih Sundskih otokov. Tako kot Borneo tudi Sumatro ekvator preči skoraj po sredini. Sumatra je drugi največji otok v Indoneziji in največji v celoti indonezijski otok (Borneo in Nova Gvineja, ki sta večja, sta samo delno indonezijska). Izjemen zaklad Sumatre je njen deževni pragozd, ki je ponekod še nedotaknjen in še povsem nespremenjen.

7.Honshu (Honšu)

Ste vedeli, da Japonsko sestavlja okoli 7.000 otokov? Največji japonski otok pa je otok Honšu s površino 227.960 km². Otok je s preostalimi tremi glavnimi japonskimi otoki povezan s številnimi mostovi in ​​predori. Honšu pa ni le sedmi največji otok na svetu, pač pa tudi drugi najbolj poseljeni otok na svetu. Otok je po popisu leta 2017 imel preko 104 milijone prebivalcev.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂