7 zanimivosti o Atenah

Atene so glavno mesto Grčije in predstavljajo finančno, industrijsko, politično ter kulturno središče države. Nedvomno so Atene mesto z zanimivo in dolgo zgodovino. Preverili smo, katerih je top 7 zanimivosti o Atenah.


#1: Atene so eno najstarejših mest na svetu. Zapisi kažejo, da so Atene neprekinjeno naseljene vsaj 7000 let, s čimer so eno najstarejših stalno naseljenih mest na svetu. Atene zato veljajo tudi za najstarejšo prestolnica Evrope, vendar pa Atene niso bile vedno glavno mesto Grčije. Prvo glavno mesto sodobne grške države je bil Nafplion, uspešno in uveljavljeno mesto na severu Peloponeza. Po le 13 letih so glavno mesto sodobne Grčije nato preselili v Atene zaradi izjemnega pomena Aten in njihove zgodovine ter spomenikov grškega duha.

#2: Atene so dobile ime po Ateni, grški boginji modrosti in vojne. Legende pripovedujejo, da sta se Atena in Pozejdon, bog morja, borila, kdo bo postal zavetnik mesta. Meščani so se odločili, naj zaščitnik mesta postane tisti, ki bo mestu ponudil boljše darilo. Pozejdon je kot znak pomembnosti morja za mesto in njegove meščane povzročil, da je iz kamna pritekla slana voda, vendar pa je zmagala Atena, ki je mestu darovala oljko kot znak svetlobe in luči in tudi trgovanja (trgovanje z oljem).

#3: Atene so dom oz. zibelka prve znane demokracije. Demokracija je bila vzpostavljena v Atenah okoli leta 500 pr. n. št. Temeljila je na sistemu neposredne demokracije, v katerem so upravičeni državljani neposredno glasovali o zakonih.

#4: Najbolj znana in obiskana znamenitost Aten je zagotovo atenska Akropola,  starodavno mesto na visoki pečini nad mestom Atene. Eno najbolj znanih arheoloških najdišč na svetu sestavljajo ostanki več antičnih zgradb velikega arhitekturnega in zgodovinskega pomena, najbolj znan pa je Partenon. Območje je že od leta 1987 na seznamu Unescove svetovne dediščine,  26. marca 2007 pa je bila Akropola uradno razglašena tudi za vrhunski spomenik in je na seznamu evropske kulturne dediščine spomenikov. Partenon in druge stavbe so bile huje poškodovane leta 1687 med obleganjem Benečanov v morejski vojni.

#5: Gre za eno najbolj sončnih mest na svetu. V Atenah sonce sije približno 270 dni na leto. V Atenah so zabeležili najvišjo temperaturo kadarkoli izmerjeno v Evropi. 10. julija 1977 je temperatura v Atenah dosegla rekordno najvišjo vrednost 48°C oz. 118,4 °F.

#6: Atene imajo največ gledaliških odrov na svetu. V Atenah se nahaja 148 gledaliških odrov, kar je več kot na West Endu in Broadwayu skupaj. Verjetno to dejstvo niti ne preseneča, saj Grki jemljejo gledališče zelo resno, tradicija gledališča pa sega v čas prve atenske demokracije.

#7: V Atenah je toliko zgodovine, da so tudi nekatere podzemne postaje podobne muzeju. Pravzaprav več postaj podzemne železnice v osrednjih Atenah razstavlja dokaze o arheoloških najdbah. Med gradnjo atenskega metroja so izkopali več kot 50.000 artefaktov, še vedno pa si lahko na postajah, kot sta Syntagma in Evangelismos, lahko ogledate dokaze o starodavnih akvaduktih in drugih artefaktih. Gre za odlične primere zgodovinskih plasti, ki sestavljajo sodobne Atene.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂