7 zanimivosti o Ciudad de Mexico

Ciudad de Mexico oz. Mexico City je glavno in največje mesto Mehike. Gre za eno najbolj naseljenih mest na svetu, zato ne čudi, da je največje špansko govoreče mesto na svetu in eno najpomembnejših finančnih središč v Ameriki. Preverite 7 najbolj zanimivih dejstev o Ciudad de Mexicu.

#1: Ciudad de Mexico ali Mexico City je najstarejše mesto v Severni Ameriki. Azteki so mesto ustanovili že leta 1325. Mesto se je v času Aztkov imenovalo Tenochtitlan in je bilo prvotno zgrajeno nad jezerom Texcoco. Mesto je cvetelo in raslo med letoma 1325 in 1521, toda med obleganjem Tenochtitlana leta 1521 so napadalci mesto skoraj uničili. Po tem obleganju so španski konkvistadorji mesto uničili in ga ponovno zgradili kot Mexico City.

#2:Ciudad de Mexico je najvišje ležeče glavno mesto v Severni Ameriki. Ciudad de Mexico, ki leži na nadmorski višini 2240 metrov, je najvišja metropola na severnoameriški celini. Drugo najvišje ležeče mesto v Severni Ameriki je Denver, ki leži na nadmorski višini 1610m.

#3: Ciudad de Mexico tone. Zaradi dejstva, da je Ciudad de Mexico zgrajen nad jezerom, se mehiška prestolnica trenutno pogreza skoraj 20 centimetrov na leto, kar je resna nevarnost za lokalno prebivalstvo, saj nekaterim zgradbam grozi zrušitev.

#4: Mnogi domačini v Ciudad de Mexicu verjamejo, da je september preklet. Zaradi vrste tal v Ciudad de Mexicu je mesto dovzetno za močne potrese. Toda mesec september so zaznamovali nekateri najmočnejši potresi v zgodovini države. Najbolj znani so tisti, ki so se zgodili 19. septembra 1985 in 2017, nazadnje pa lansko leto (2022). Kar trije potresi na isti dan v različnih letih, vsi z magnitudo 7 ali več. Od močnejših septembrskih potresov pa moramo omeniti še potres 7. septembra leta 2021.

#5: Ciudad de Mexico je dom največjega javnega trga v Latinski Ameriki. S 57.600 m2 (240 m × 240 m) je Plaza de la Constitución drugi največji javni trg na planetu – največji je Trg nebeškega miru v Pekingu. Prav tako se v Ciudad de Mexicu nahaja največji mestni park v Latinski Ameriki. Gozd Chapultepec oz. Bosque de Chapultepec je pravzaprav eden največjih mestnih parkov na zahodni polobli. Z nekaj več kot 686 hektarji je na primer dvakrat večji od Centralnega parka v New Yorku.

#6:UNESCO je tri kraje v Ciudad de Mexicu razglasil za območja svetovne dediščine – hišo in studio Luisa Barragána, osrednji univerzitetni mestni kampus Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) ter zgodovinsko središče Mexico Cityja in Xochimilca.

#7:V Ciudad de Mexicu se nahaja edini monarhični (kraljevi) grad na ameriški celini. Grad Chapultepec, zgrajen leta 1785, je bil prvotno podeželska hiša španskih podkraljev. Leta 1864 je postal rezidenca cesarja Maksimilijana I. Mehiškega in njegove žene Carlote, po padcu cesarstva in do leta 1939 pa je deloval kot hiša predsednikov Mehike. Grad je zdaj dom Narodnega muzeja kultur in obiskovalci si lahko ogledajo tako grad kot razstave.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂