7 zanimivosti o Eifflovem stolpu

Tokrat smo pod drobnogled vzeli enega najbolj znanih svetovnih simbolov in edinstveni simbol Francije- Eiflfov stolp. Neverjetna železna struktura vsako leto pritegne na milijone obiskovalcev in se vsako leto znajde med najbolj množično obiskanimi turističnimi točkami na svetu. V zadnjih letih je obiskovalcev skoraj 7 milijonov na leto. Ste se že kdaj povzpeli na vrh stolpa in doživljali neverjeten razgled na prečudovit Pariz? Če ste to že storili, ste do vrha najverjetneje prišli z dvigalom. Veste, koliko stopnic bi morali premagati, če bi se do vrha odpravili peš?  Veste, koliko tehta ta mogočna struktura? Za vas smo izpostavili 7 najbolj zanimivih dejstev o Eifflovem stolpu. 

Picture

​#1: Do vrha Eifflovega stolpa vodi 1.792 stopnic.
​#2: 31. marca 1889, ko je bil dokončan, je bil Eifflov stolp najvišja umetna konstrukcija na svetu. Ta naslov je zadržal kar 41 let, do zaključka stavbe Chrysler v New Yorku leta 1930.
​#3: Neverjetno strukturo sestavlja več kot 18.000 kovinskih delov in preko 2.500.000  vijakov.
​#4:  Dvigala povprečno leto prepotujejo skupaj razdaljo 103.000 km, kar je več kot dvakratno potovanje okoli  Zemlje.
#5: Ob močnem vetru se stolp zaziba do okoli 7 cm.
#6: Gradnja je trajala dve leti, dva meseca in pet dni. Imena 72 inženirjev, znanstvenikov in matematikov, ki so vsak prispevali svoj delež k njegovi izgradnji, so vgravirana na strani stolpa.
#7: ​Eifflov stolp je prebarvan vsakih 7 let, za kar potrebujejo okoli 60 ton barve.
Komentirajte!
Ste se že povzpeli na Eifflov stolp?