7 zanimivosti o Los Angelesu

Ste vedeli, da je Los Angeles drugo največje mesto po številu prebivalcev v ZDA? Preberite si 7 zanimivih dejstev o tem edinstvenem ameriškem mestu, ki si predvsem po zaslugi Hollywooda lasti tudi naziv »svetovna prestolnica zabave«.

#1: Los Angeles je drugo največje mesto v ZDA (za New Yorkom) in največje mesto v zvezni državi Kalifornija. Leži v južni Kaliforniji ob obali Tihega oceana in je središče obsežnega velemestnega območja, ki šteje skoraj 18 milijonov prebivalcev. Danes je eno najbolj znanih mest na svetu in eno od pomembnejših svetovnih središč podjetništva, mednarodne trgovine, zabave, kulture, medijev, mode, znanosti, tehnologije in izobraževanja.

#2: Los Angeles je najbolj znan po tem, da je dom Hollywooda. Hollywood je soseska v Los Angelesu in je srce ameriške filmske industrije. Ameriška filmska industrija je bila zgodnji pionir kinematografije in je zdaj ena največjih na svetu. Ste vedeli, da je na prepoznavnem znaku včasih pisalo Hollywoodland? Znak je bil prvotno postavljen leta 1923, trenutni znak pa so rekonstruirali leta 1978.

#3: Filmska industrija se je preselila v LA, da bi pobegnila od patentov Thomasa Edisona. Prvotna lastnika zemlje sta želela na tem območju gojiti fige, ker pa jima to ni dovolj dobro uspelo, so zemljo razdelili in prodali. V tem času pa se je Thomas Edison, priznani izumitelj, ukvarjal s spreminjanjem vzhodne obale v svetovno filmsko prestolnico. Oborožen s svojimi številnimi patenti je Edison dosegel, da je moral vsak film, ki je bil posnet v tem času, iti skozi Edisona na vzhodu. Zato so ustvarjalci filma, da bi pobegnili od tega monopola, pogledali proti zahodu, kjer se je Hollywood zdel idealna destinacija.

#4: Los Angeles ima sloves enega od krajev na svetu, kamor se zgrinjajo bogati. S hišami za milijon dolarjev in pogledom na ocean je postalo eno najdražjih mest na svetu za življenje. Nič čudnega, da v mestu živi veliko slavnih osebnosti, saj si le redi lahko privoščijo takšen luksuz.

#5: Pod mestom Los Angeles naj bi se nahajalo več kot 17 km predorov z zelo zanimivim izvorom. En predor je bil na primer uporabljen za prevoz zapornikov iz zapora do okrožnega sodišča, drugi pa za promet z mafijci, morilci in več kot milijardo dolarjev gotovine. Večina predorov je danes blokiranih, nekateri pa so dostopni, našli boste celo vodene oglede teh tunelov.

#6: Ko pomislite na Los Angeles, verjetno pomislite na filme, sonce in seveda palme. Vendar pa palme niso avtohtone v tej regiji. Medtem ko v regiji obstaja ena vrsta palm (Washingtonia filifera), so najbolj znane in ikonične uvožene.

#7: Da danes sploh lahko berete vse naše novičke in zanimivosti, se morate zahvaliti ravno Los Angelesu. 29. oktobra 1969 se je namreč v Los Angelesu rodil internet. In čeprav obstaja veliko mejnikov, ki so bili pomembni pri razvoju interneta, je na omenjeni dan bilo poslano prvo sporočilo, ki je bilo kdaj preneseno med prvima dvema računalnikoma, povezanima na novo zasnovanem omrežju.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂