7 zanimivosti o Pekingu

V Pekingu se ta mesec odvijajo zimske olimpijske igre, na katerih nas slovenski športniki in športnice navdušujejo z odličnimi predstavami. Slovenija je na tokratnih olimpijskih igrah do zdaj osvojila že 7 medalj, zato smo za vas izbrali top 7 zanimivosti o Pekingu.

#1: Peking je eno najstarejših mest na svetu. Prvi podatki o Pekingu so stari preko 3000 let, kar pomeni, da je Peking star približno toliko kot London. Hkrati  je kar šestkrat starejši od New Yorka in desetkrat starejši od Sydneya. Mesto ohranja veliko zgodovinskih znamenitosti, kot sta Veliki zid in Prepovedano mesto. Peking je tudi eno najstarejših naseljenih območij na svetu. Fosili kažejo, da je Pekinški človek (Homo erectus) tam živel od 770.000 do 230.000 let nazaj.

#2: Peking se lahko pohvali kar s sedmimi spomeniki, ki so uvrščeni na seznam Unescove dediščine. Dolga in bogata zgodovina Pekinga je za seboj pustila bogato zgodovinsko in kulturno dediščino, vključno s sedmimi mesti Unescove svetovne dediščine: Veliki zid, Prepovedano mesto, Poletna palača, Nebeški tempelj, Ming grobnice, mesto Peking Man v Zhoukoudianu in Veliki kanal.

#3: Peking je velemesto v severni Kitajski. Je glavno mesto Ljudske republike Kitajske, ni pa največje mesto v državi. Po analizah iz leta 2015 ima Peking več kot 22 milijonov prebivalcev, kljub temu pa je v primerjavi s Šanghajem manj poseljen. Šanghaj, po številu prebivalcev, velja celo za eno največjih mest na svetu.

#4: Mesto je svoje sedanje ime dobilo leta 1403, pred poimenovanjem Peking pa je mesto kar 15-krat zamenjalo ime. Skozi zgodovino je bilo na oblasti več ljudi, od katerih je vsak zahteval nadzor nad mestom, s čimer se je pogosto spreminjalo tudi ime mesta. Prvotno ime mesta je bilo “Ji”. Ime Peking se prevaja kot “severna prestolnica”. Nekatera nekdanja imena mesta so Nanjing (južna prestolnica), Dadu (velika prestolnica), Yanjing (prestolnica Yan), Zhongdu (centralna prestolnica) in Beiping (osrednji mir).

#5: Čeprav je Peking v marsičem mesto presežkov, pa  je tudi eno najbolj onesnaženih mest na svetu. Po nekaterih izračunih naj bi dihanje pekinškega zraka šest povprečnih dni bilo enako kajenju ene cigarete. To stanje je bilo pripisano zgorevanju premoga in množici motornih vozil v mestu. Vendar pa je pekinška vlada sprejela številne ukrepe za obvladovanje in izboljšanje kakovosti zraka, zato se je v zadnjih letih kakovost zraka močno izboljšala.


#6: Če smo že začeli s tem, da Peking letos gosti zimske olimpijske igre, pa ne moremo mimo zanimivega dejstva, da je s tem Peking postal prvo mesto, ki je gostilo tako poletne kot zimske olimpijske igre. Poletne olimpijske igre so se v Pekingu odvijale leta 2008, 14 let kasneje, torej leta 2022, pa še zimske olimpijske igre.

#7: V Pekingu morate zagotovo poskusiti tudi njihovo izvrstno kulinariko. Posebej znana je pekinška pečena raca, jed iz bele pekinške race, ki je pečena z vbrizgavanjem stisnjenega zraka med raco in njeno kožo. Zgodovina te jedi pa sega že več kot 600 let v preteklost.

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂