7 zanimivosti o Vancouvru

Vancouver je obalno mesto na skrajnem jugozahodu Kanade. Mesto se redno uvršča na vrh seznama najbolj prijaznih mest za bivanje, kot tudi seznama najčistejših mest na svetu. Preverite, zakaj je temu tako, in vse ostale zanimivosti o Vancouvru.

#1: Vancouver je pomembno pristaniško mesto, ki se nahaja v kanadski provinci Britanska Kolumbija. Je tudi največje mesto v Britanski Kolumbiji in tretje največje metropolitansko območje v Kanadi. Po podatkih iz januarja 2020 mesto Vancouver šteje približno 650.000 ljudi, metropolitansko območje pa 2,5 milijona.

#2: Vancouver se ni vedno imenoval Vancouver. Pravzaprav je to mesto dobilo kar nekaj različnih imen: od mesta Gastown do Granvillea, Burrard Inleta … Na koncu je dobilo ime po kapitanu Georgeu Vancouvru, britanskem raziskovalcu. Samo ime “Vancouver” izvira iz nizozemskega “Van Coevorden”, kar označuje nekoga iz mesta Coevorden na Nizozemskem. Raziskovalčevi predniki so prišli v Anglijo “iz Coevordena”, od koder izvira ime, ki je sčasoma postalo “Vancouver”.

#3: Vancouver ima najmilejše podnebje v Kanadi, čeprav prejme povprečno 1.589 mm dežja na leto. V Vancouvru dežuje povprečno 165 dni na leto, zato lahko tam najdete številna izjemno velika drevesa in čudovito naravo. Stanley Park, mestna oaza, zavzema osupljivih 1001 hektarjev, kar pomeni, da je 10 % večji od Centralnega parka v New Yorku.

#4: Na splošno lahko rečemo, da so ljudje v Vancouvru zelo okoljsko ozaveščeni. V Vancouvru je bila leta 1971 ustanovljena okoljevarstvena organizacija Greenpeace. V zadnjih letih so lokalne mestne oblasti pripravile načrt, da Vancouver postane znan kot najbolj zeleno mesto na svetu. Ta načrt vključuje zmanjšanje emisij CO2, zmanjšanje odpadkov, povečanje zelenih delovnih mest, gradnjo bolj zelenih zgradb, zmanjšanje prometa s spodbujanjem kolesarjenja, hoje in uporabe javnega prevoza, povečanje lokalne pridelave hrane, izboljšanje kakovosti zraka in zmanjšanje porabe vode.#5: Vancouver ima najdaljšo neprekinjeno obrežno pot na svetu. 28 km dolga pot Seaside Greenway se razteza od kongresnega centra Vancouver do Spanish Banks Parka.

#6: Ste vedeli, da se Vancouver imenuje tudi “Severni Hollywood”? V Severni Ameriki je Vancouver drugi za Los Angelesom v televizijski produkciji in tretji v produkciji celovečernih filmov (za Los Angelesom in New Yorkom). Večina produkcij v Vancouvru je ameriških, medtem ko je večina produkcij iz Toronta kanadskih. V Vancouvru letno posnamejo 65 filmov in 55 TV serij.

 

#7: Vancouver je dom najdaljšega bazena v Kanadi. Kitsilano Pool je ena glavnih turističnih atrakcij, kjer boste tako zjutraj kot zvečer našli veliko domačinov in turistov, ki se tam sprostijo in uživajo. Zunanji ogrevan bazen s slano vodo je odprt vse leto. Bazen Kitsilano meri v dolžino 137,5 metra, kar je skoraj toliko kot trije olimpijski bazeni.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂