7 zimskih sprehodov po svetu

Čist in svež zrak,sneg pod nogamiin obet toplegaognja, ki vas ubrani pred mrazom na koncu poti…Pozimi je nedvomno najboljši čas v letu, da vzamete vaše tople zimske čevlje na plano in greste na potep.
Ne glede na to, ali želite le kratek sprehod ali naporno lazenje po snegu z vsemi močmi, vam bodo spodaj našteti kraji potešili vaš apetit po hoji na prostem v hladnejših mesecih leta.

Yorkshire Dales, Anglija

Yorkshire Dales je čudovit vse leto. Ta slikoviti nacionalni park na severu Anglije je videti najlepše, ko dobi snežno prevleko. Ta preprost, ravninski sprehod poteka po nekaterih najlepših Dalesovih pokrajinskih kulisah, linijskem robu Malham Tarna, do najvišjega jezera v Angliji in na delu dolge poti Pennine Way. Krožna pot vas vodi skozi Tarn Moss, ki je naravni rezervat, mimo starega razrušenega dimnika, ki vodi do Dean Mossa. Svetujemo vam, da potegnete na plano vaš fotoaparat, saj so tukaj razgledi res pravljični.

7 zimskih sprehodov po svetu

Catskills, New York, Amerika

Triure vožnjeseverno odNewYorka je potvCatskills idealen načinvzpona na goro, ne da bi za to morali biti izkušen planinec.Potjedobrooznačena in poteka navzgor innavzdol,tako je možnost, da se izgubite, praktično nična. Skupine sprehajalcev obiščejo Catskillsv zimskem času, a ne samo tisti, ki iščejo mirin tišinogozdana potido vrha.Na vrhugore jeognjenistolp,prva tovrstnarazgledna stavba države New York(zgrajenleta 1887), s širokim razgledom na bližnje in daljne zasneženeiglavce ingriče.

7 zimskih sprehodov po svetu

Pokrajina Shan, Myanmar/Burma

OK, snega ni na vidiku … ampak v hladnejših mesecih, od oktobra do februarja, je treking iz gorske vasi Kalaw na jezero Inle obvezen za tiste, ki ne zdržijo brez zunanjih aktivnosti in so na obisku v Mjanmaru. Za to pot boste morali najeti vodnika. Po navadi so za to na voljo domačini v Kalawu. Pot poteka skozi plemenske hribovske vasi in služi kot podlaga za gorske poglede s planote Shan. Lahko pa ostanete v lokalnih domovih ali v samostanih na poti. Pot se konča na južnem koncu jezera Inle, od koder se lahko z ladjo odpeljete do severnega mesta Nyaungshwe.

 

7 zimskih sprehodov po svetu

Gorovje Atlas, Maroko

Čese vam preprostparčevljevintopelplaščzditapreveč vsakdanja, ko gre zazimskesprehode,potem je MountToubkalza vas.Najvišji vrhSeverne Afrike s 4.167metri, tazasneženagora vvisokem Atlasuzahteva ustrezno raven kondicije,derezein celo zimski cepin.Na srečovelikoavanturističnih turističnih podjetij ponuja itinerarjev tej regiji, kar pomeni, da izkušnje zimskegaplezanjanisobistvene. Najprej je potrebna aklimatizacija na razmere, ko pa si vhribih,bodovsi pomislekiizginili, ker se pogledi na snežne vrhove in globokedoline odpirajoza vsakim vogalom.

7 zimskih sprehodov po svetu

Nacionalni park Nahuel Huapi, Argentina

ZimskipohodivAndihsovečinomav domeniusposobljenihplanincev.Vendar pa jetadobro označena pot enostavno dostopna z rednim avtobusom izbližnjegaBarilocha inni prevečzahtevna. Poteka po 12-kilometrski potidoRefugioFreya, edinega planinskega doma, odprtegav zimskem času.Potpoteka skozilistnatgozd, preden sestrmovzpneskoziskalno polje.Kočastojiobledenemjezeru,v naravnemamfiteatrunazobčanihvrhov, ki so zelo priljubljeni pri plezalcih. Pojdite na tasprehodin garantiramo vam, da si boste še želeli vrniti v teosupljive predele.

Snowy Mountains, Avstralija

Najboljši čas za obisk avstralske najvišje gore je od junija do avgusta (v tem trenutku je ta zajeta v objem divjih rož). Hladno vreme pomeni manj sprehajalcev in širše poglede na zasnežene vrhove bližjega Mount Jagungal in na pokrajino Victoria. Poskus osvojitve vrha Mount Kosciuszka v tem letnem času zahteva pomoč strokovnega vodstva, saj je označena pot pogosto skrita v globokem snegu. Zaradi tega se pohodniki soočajo z resnimi nevarnostmi, kot so nenaden spust temperature in redni plazovi.

7 zimskih sprehodov po svetu

Alpe

Impresivni Matterhorn in smučanje svetovnega slovesa so glavni dejavniki za zimske obiskovalce lepega mesta Zermatt v Švici. Če ste namenjeni na smučanje, se prepričajte, da vzamete s sabo svoje zimske čevlje, ker je ta švicarska dolina celo zimo blagoslovljena z nizom odličnih poti. Ta sprehod poteka od Zermatta, preko 500 let starega zaselka Zmutt, mimo njene bele kapelice in lesenih koč, alpski kliše, katerega preprosto ne morete spregledati. Mraz je lahko kar oster, ampak na srečo se sprehod konča pred restavracijo Furri, odlično gorsko restavracijo, kjer se lahko pred povratkom okrepčate s praženim krompirčkom in vročo čokolado.

7 zimskih sprehodov po svetu

Vir: Lonely Planet
Komentirajte!
Ali tudi sami greste radi ven na sneg? Kam se po navadi odpravite?