8 najbolj zanimivih in veličastnih knjižnic po svetu

#1: University of Oxford’s Bodleian Libraries ; Velika Britanija 

Je glavna raziskovalna knjižnica Univerze v Oxfordu in ena najstarejših knjižnic v Evropi. Z več kot 12 milijoni predmetov je druga največja knjižnica v Veliki Britaniji .

#2: Picture Book Library, Japonska

Zanimivo zasnovana knjižnica,  kjer so vse knjige obrnjene naprej, tako da so vidne celotne platnice. Velike stopnice pa služijo kot odličen bralni prostor.

​#3: The University of al-Qarawiyyin Library, Fez, Maroko

Ena najstarejših še delujočih knjižnic na svetu. Njena ustanoviteljica, daljnega leta 859, je bila gospa Fatima al-Fihri. ​

​#4: Library of Congress ( Kongresna knjižnica) Washington D.C , ZDA 

Z zbirko preko 34,5 milijona knjig in preko 150 milijonov vseh katalogiziranih enot (po podatkih iz leta 2012) je največja knjižnica v državi ter po nekaterih merilih tudi na svetu. 

​#5: Bibliotheca Alexandrina, Egipt 

Ponovno zgrajena slavna aleksandrijska knjižnica je nenavadne oblike. Ko streho iz stekla in aluminija , ki je velika skoraj kakor dve nogometni igrišči, obsijejo sončni žarki, je stavba videti kakor vzhajajoče sonce. ​

​#6: Soneva Kiri’s children’s library, Tajska 

Otroška knjižnica je oblikovana kot velikanski rastlinjak. Ponaša se z zanimivimi visečimi čitalnicami, strešnimi okni, ki pričarajo vzdušje deževnega gozda.

​#7: Stuttgart’s new City Library, Nemčija

Odprt prostor, čiste linije in bela barva so glavne poteze te knjižnice. S čudovite strešne terase pa se vam odpre nepozaben razgled na središče mesta Stuttgart.

​8: Vatican Library, Vatikan

Pisma sv. Petra, napisana na papirusovih zvitkih, in najstarejša znana Biblija so le eni izmed mnogih zgodovinsko neprecenljivih predmetov, shranjenih v tej knjižnici.

Vir: National Geographics

Avtor: Mirjam Kimovec 

Komentirajte!

Ste že obiskali katero od naštetih knjižnic?

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂