8 najlepših narodnih parkov v Evropi

Ko načrtujete svoj naslednji evropski oddih, verjetno pomislite na mnoga čudovita evropska mesta. Vendar pa Evropa ponuja mnogo več kot le to. V Evropi se nahajajo čudoviti narodni parki, ki ponujajo impresivne razglede in nepozabne pustolovščine. Zato smo za vas v nadaljevanju predstavili 8 najlepših narodnih parkov v Evropi.

#1: Turčija – Narodni park Goreme

Goreme, znan tudi kot Kapadokija, je edinstven v vseh pogledih. Od jamskih mest neverjetnih geoloških oblik do splošnega vtisa pokrajine. Eno izmed najbolj posebnih doživetij, ki ga lahko doživite v svojem življenju, je prelet pokrajine z balonom v zgodnjih jutranjih urah. Tišina je popolnoma nadrealistična, čudne oblike skal in stotine balonov pa ponujajo tisoče fotografskih priložnosti. Ker je v času poletja vročina lahko povsem zadušljiva, je park bolje obiskati spomladi ali jeseni.

#2: Litva – Narodni park Curonian Split

Edinstvena pokrajina, ki je uvrščena tudi na Unescov seznam svetovne dediščine, vas bo zagotovo navdušila. Dolg, ozek trak prostranih belih peščenih sipin in stoletnih borovih gozdičkov, ki se raztezajo ob robu Baltskega morja in tvorijo rob Curonijske lagune.  Privoščite si sončenje ob sipinah ali pa se podajte na sprehod ali kolesarjenje po  označenih poteh.

#3: Finska – Narodni park Oulanka

V finski Laponiji se nahaja eden najbolj nadralističnih narodnih parkov, kar jih lahko najdete. V parku se zdi, kot da ste pozimi stopili v domišljijski svet Narnije. Posebno doživetje je obisk parka pozimi, ko ga prekrije debela snežna odeja, v toplejših letnih časih pa lahko uživate v vožnji s kanuji po jezerih.

#4: Narodni park Killarney

Park Killarney je bil prvi narodni park na Irskem, ki je nastal, ko so manjše posestvo leta 1932 podarili irski vladi.  Danes več kot 25.000 hektarjev velik park vas bo navdušil s kulturnimi znamenitostmi in čudovitimi jezeri. Očaral vas bo  pogled na vijolične gore, ki so svoje ime dobile po izraziti barvi skrilavca.

#5: Norveška – Jostedalsbreen narodni park

Ledenik Jostedal je največji ledenik v kontinentalni Evropi, zato obisk tega parka priporočamo vsem, ki iščete čudovite treking poti. Naredite nekaj čudovitih fotografij ali pa zaplavajte v katerem od prelepih jezer. Najlepše doživetje je obisk v zimskem času ali zgodaj spomladi, ko boste kljub nekoliko hladnejšemu vremenu imeli priložnost, da se pod ledenikom podate na voden ogled in obiščete edinstveno Modro ledeno jamo. Če ste nenaklonjeni hladnemu vremenu, je tudi obisk v ostalih letnih časih prav tako magičen.

#6: Islandija – Snæfellsjökull narodni park

Prvi narodni park v Islandiji, ki je bil odprt leta 2001, ima sloves misitičnega in osupljivega parka, ki je videti, kot da smo se znašli na drugem planetu. Od vulkanov do ledenikov, čudoviti razgledi čakajo na vas na vsakem koraku. Kralj parka, ledenik Snæfellsjökull, je znan kot eden od sedmih kozmičnih energetskih centrov na svetu. Zagotovo vas bo očaral tudi 7000-letni stratovulkan, prevlečen z debelo plastjo ledu.

#7: Italija – Narodni park Dolomiti

Dolomiti so tehnično del Alp, vendar niso videti nič kaj podobni Alpam. Na mnogih mestih se zdi, da se impresivne apnenčaste formacije stiskajo naravnost navzgor v zrak s skoraj navpičnimi pobočji. Obstajajo številne dejavnosti na prostem, v katerih lahko sodelujete, vključno s smučanjem, plezanjem, pohodništvom in jadralnim padalstvom.

#8: Slovenija – Triglavski narodni park

Na mnoge sezname najlepših narodnih parkov pa se redno uvršča tudi naš prelepi Triglavski narodni park. Alpska kulturna dediščina, neverjetna narava, čudovit razgled… Pa kaj bi še pisali, saj sami veste, da je Triglavski narodni park zares čudovit.

 

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂