Alta Badia – kulinarična smučarija

Ko sva lansko leto z Lejo smučala po Sellarondi, sva se zaljubila v Dolomite. Zaradi svojih koničastih vrhov ponujajo povsem edinstvene razglede oz. kuliso za vrhunsko smučarijo. Letos sva se pred božičem odpravila v svetovno znano Alta Badio, ki leži v osrčju Dolomitov, kjer sva si privoščila gurmansko smučarijo, konjsko vlečnico in še veliko zanimivega.

Alta Badia in dežela Ladinov in Michelinovih zvezdic

Povedali so nama, da v Alta Badiji govorijo svoj jezik ladin, ki je bližje francoščini kot italijanščini. Govori ga 20.000 prebivalcev Dolomitov. Imajo pa tudi svoje tradicionalne ladinske jedi.

Alta Badia je smučarsko področje šestih vasi (Corvara, Colfosco, La Villa, La Val, San Cassiano in Badia), kjer imajo 17.000 turističnih postelj. Midva sva bila nastanjena v Corvari, do koder je malo manj kot 4 ure in pol vožnje iz Ljubljane (312 km), če greste preko Avstrije, kjer tudi ni gorskih prelazov. Če pa potujete preko Italije, prečkate precej visoke prelaze, ki so ob sneženju težje prevozni. Načrt poti.

Imajo največje število kuharjev z Michelinovimi zvezdicami na prebivalca. V Alta Badii pripravljajo hrano kar štirje kuharji z Michelinovimi zvezdicami. Kot posebnost pripravljajo kulinarično smučarijo. Smučate med 12 kočami in v vsaki poizkusite drugo specialiteto (predjed), pripravljeno po navodilih kuharskih mojstrov z Michelinovimi zvezdicami.

Sanjska smučarija

Alta Badia je vključena v  krožni sistem žičnic, ki gredo okrog pogorja Sella in tvorijo skupaj največje povezano smučišče v Italiji s kar 1.200 km prog, ki jih je nemogoče vse presmučati v enem dnevu. Neverjetni razgledi, lepo urejene proge ter večinoma dobra žičničarska infrastruktura Sellarondo naredijo za naju najpriljubljenejše smučišče.
Table, ki označuje Sellarondo. Polno jih je na smučišču in vam pomagajo narediti krog. V ozadju je pogorje Sella, okog katerega smučate. Midva sva v soboto naredila krog Sellarondo,  za katerega sva potrebovala  5 ur smučanja in vožnje s žičnicami. Temu bi lahko rekli ski safari, saj greš za cel dan na izlet na smučeh. Proge so zdržale do konca, tako da je bil užitek smučati tudi po 15. uri. Všeč nama je to, da je toliko smučišč, da lahko vsak dan preizkusiš novega.

Atraktiven video, ki prikazuje smučarske užitke v Alta Badii. Sem prihaja na smučarske užitke precej Slovencev. V Corvari sva zagledala na parkirišču za avtodome same slovenske (10 avtodomov).  Najboljši smučarski tereni Sellaronde so prav v  Alta Badii. Corvara je mondeno smučarsko središče, ki cilja na zahtevnejše goste. Ti imajo poleg smučanja radi dobro kulinariko in destinacija je primerna tudi za družine.

Zanimivosti na smučišču

Nepozaben ski safari na Passo Falzarego in konjska vlečnica

Izvedela sva, da iz vasi v Armentarola v Alta Badiivozijo taksiji in avtobus na prelaz Passo Falcarego, kjer je ena najdaljših prog v Dolomitih. V nedeljo sva se podala na ta izlet in prismučala do vasi Armentarola . V vasi je bilo kar precej smučarjev, ki so čakali na prevoz na prelaz, kjer se je proga ravno prejšnji dan odprla. Počakala sva dvajset minut, da sva prišla na vrsto in so naju za  6 EUR peljali na 2.105 m visok prelaz, ki povezuje Cortina d’Ampezzo z Alta Badio. S tega prelaza naju je potem gondola odpeljala na najvišjo točko Alta Badie 2.778 m visok Lagazuoi, kjer je zelo pihalo, vendar je bil razgled fantastičen.
Top iz 1. svetovne vojne je bil parkiran ob vznožju gondole. Tu v Dolomitih so potekale hude bitke in na gori Lagazuoi je bila ena najbolj srditih bitk. Tako je gora še danes muzej 1. svetovne vojne na prostem, kjer si lahko pogledate tunele, bunkerje in ostale ostanke prve svetovne vojne. Več informacij o tem.
Ski safari
Z gore Lagazuoi se smučate po zelo dolgi progi, ki poteka za severnimi stenami gore. Doživetje, ki ga priporočava smučarskim zanesenjakom. Na progi imate kar nekaj odličnih razglednih točk. Bila sva navdušena. Na eni izmed sten so se bohotile ogromne ledene sveče.  V izteku proge pa je bilo zelo podobno kot pri nas v Tamarju, kjer so visoke prepadne stene obdajale dolino.
Muzej 1. svetovne vojne na prostem
Konjska vlečnica
Edinstvena konjska vlečnica, ki vaš čaka, ko se prismučate z gore Lagazuoi. Lahko se peljete na saneh ali pa vas vlečejo zadaj na vrvi.
Kmet s svojima konjičkoma vleče več kot 1 km 25 smučarjev, navezanih na vrv, podobni tisti, ki jo uporabljajo v vrtcih. Vlekel nas je do strmine, od koder smo spet lahko prismučali do Sellaronde. Dva konja, ki sta nas vlekla, sta dosegla kar zavidljivo hitrost, ko jih je kmet pognal v dir. Vožnja s konjsko vlečnico je bila vznemirljivo doživetje.

Apre Ski

V Corvari zvečer

Corvara je prijetna gorska vasica, obdana z visokimi gorami, kjer imate tudi po smučariji kaj početi.
Veliko pokrito drsališče v Corvari, kjer si lahko sposodite drsalke in po smučariji še naredite nekaj piruet na ledu.
Ko sva se zvečer sprehajala po Corvari, sva zaslišala glasbo, petje in govorjenje. Ni nama dalo miru in sva šla pogledat. Sredi vasi sva odkrila jaslice v naravni velikosti, postavljene na lesenem odru in okrašene z lučkami. Pričarale so nama pravo božično vzdušje.

Hotel Col Alto****, kjer so naju razvajali

Hotel skoraj vsako leto razširijo in dopolnijo ponudbo. Imajo tudi zelo kvalitetnega arhitekta, ki lepo meša tradicionalne alpske prvine z modernimi.

Ko je v Alta Badii tekma svetovnega pokala v smučanju, tradicionalno spi v tem hotelu švicarska smučarska reprezentanca.

Hotelski Wellness in Spa center je bi super, lepo urejen in ni bilo gneče. Vanj prideš v kopalnem plašču po tunelu pod cesto, kjer ima hotel depandanso. Na voljo sva imela 4 različne savne in precej velik bazen ter whirlpool.

Najina soba je bila v četrtem nadstropju in zelo prostorna. Obdana je bila z lesenimi tramovi. Ob prihodu naju je pričakala steklenica lokalnega rdeče vina, ki je takoj popestrila vzdušje. Poleg vina je bila tudi lastnoročno napisana pozdravna kartica direktorja hotela. Res lepa gesta.

Več informacij

Za več informacij o Alta Badii (o dolini, smučiščih, dogodkih, aktivnostih in nastanitvah) obiščite spletno stran  http://www.altabadia.org/

Za več informacij o hotelu Col Alto obiščite spletno stran http://www.colalto.it/en/

Avtor: Piše: mag. Simon Meglič

Objavite vaš komentar!

Kaj pa vi menite o takšni smučarji? Bi šli?