Odkrili “antarktični Veliki kanjon”

Pod ledom na Antarktiki so znanstveniki odkrili ogromen jarek v velikosti Velikega kanjona v ZDA, kar pojasnjuje, da za tajanje ledu niso odgovorne le podnebne spremembe. Predstavljajte si Veliki kanjon, a napolnjen z ledom, nato pa čezenj še kilometer debelo plast ledu.

S pomočjo georadarja za merjenje podledeniške topografije so znanstveniki izmerili kilometer in pol globok, deset kilometrov širok in sto kilometrov dolg jarek, ki naj bi prispeval k tajanju ledu in posledično naraščanju morske gladine. Če se bodo uresničile nekatere napovedi znanstvenikov, številnim obalnim mestom grozi, da bodo v nekaj desetletjih poplavljena.

Gmota ledu na zahodu, ki je ponekod debela tudi štiri kilometre, se taja hitreje kot kateri koli del Antarktike. Točnih podatkov o količini stajanega ledu zaradi pomanjkljivih podatkov o podledeniškem reliefu znanstveniki za zdaj še nimajo. Pred kratkim odkriti jarek, ki je nastal, še preden je Antarktiko prekril led, je verjetno del širšega sistema razpok na zahodu Antarktike, za katere so predvidevali, da obstajajo, a niso vedeli, v kakšnem obsegu in kje točno se nahajajo.

Vrsta razpoke, kakršno so odkrili pod ledeniškim jezikom Ferringo, nastane z razmikanjem celinske plošče. Podobno se je zgodilo na vzhodu Afrike, kjer je tektonski jarek napolnila voda, zaradi česar so nastala Afriška velika jezera. Oblika jarka prispeva k temu, da je zahod Antarktike bolj izpostavljen tajanju ledu. Zaradi jarka je plast ledu debelejša, obenem pa se z oddaljevanjem od morja proti notranjosti spušča. Oba pojava prispevata k hitrejšemu tanjšanju ledu, saj toplejša morska voda pronica skozi naravna korita v notranjost celine in tako taja led.

Gre za geološki pojav?

Kot poudarjajo znanstveniki, je odkritje pokazalo, da za izgubo ledu niso krivi le sodobni podnebni dejavniki oziroma globalno segrevanje, ampak tudi geologija. Gre torej za pojav, ki je bil zastavljen že s starodavnim geološkim razvojem. Znanstveniki so sicer območje, kjer so odkrili “antarktični Veliki kanjon”, tokrat obiskali šele drugič. Prvič so bili tam leta 1961. Pred dvema letoma so se nato britanski raziskovalci odločili za trimesečno delo na terenu, potem ko so na satelitskih posnetkih videli, da se led tam tanjša.

Komentirajte!

Kakšno je vaše mnenje o tem? Ali menite, da bodo obalna mesta res kmalu poplavljena? Mislite, da je vse to posledica globalnega segrevanja?