Britanska kraljica je obiskala že več kot 120 držav

​Britanska kraljica Elizabeta II. je na čelu Združenega kraljestva že več kot 65 let. Trenutno je najdlje vladajoča vodja države na svetu in vlada okoli 128 milijonom ljudem v 16 državah. V času vladavine so ena izmed njenih pomembnejših nalog tudi službena potovanja, s katerimi skrbi za ugled Velike Britanije zunaj njenih meja. V 65 letih  je kraljica službeno prepotovala precejšen del sveta in skorajda vso Evropo ter obiskala preko 120 držav. 

Kraljica lahko potuje brez potnega lista 
Britanska kraljica je verjetno edina oseba na svetu, ki za letenje ne potrebuje potnega lista. Ker so britanski potni listi izdani v imenu ”Njenega visočanstva”, kraljica svojega potnega lista ne potrebuje. To pravilo pa velja le za kraljico, ne pa tudi za njene potomce oziroma sorodnike.
Največkrat obiskane države 
Svoje prvo potovanje, v imenu države, je kraljica opravila leta 1952, ko je potoval v Kenijo. V času svojega vladanja je največkrat obiskala Kanado, in to kar 27-krat.  Kanada sicer spada v države Commonwealtha, prav tako tudi Avstralija, ki pa jo je kraljica v zadnjih 65  letih obiskala le 18-krat.
​Kraljica je v času svojega vladanja seveda obiskala tudi Slovenijo. To se je zgodilo med 21. in 22. oktobrom leta 2008.
Države, ki jih kraljica ni še nikoli obiskala 
​Kljub temu, da je kraljica obiskala že mnogo držav, pa še vedno ostaja nekaj presenetljivih držav, ki jih v času svojega vladanja ni še nikoli obiskala. Preverite, katerih je teh 5 držav.
#1: Grčija 
Picture
Kraljica je sicer potovala v Grčijo kot mlado dekle, preden se je poročila s svojim izbrancem princem Philipom.  Vse od njune poroke leta 1950 pa  kraljica službeno še ni potovala v Grčijo.  Največ zaslug za to ima ravno njen mož, princ Philip, ki je sicer rojen v Grčiji. Njegove vezi z grško kraljevo družino naj bi bile glavni razlog, zakaj kraljica nikoli ni obiskala te mediteranske države, ki je sicer precej precej priljubljena počitniška destinacija med Britanci.
#2: Kuba
Picture #3: Peru
Picture
#4: Izrael 
Picture
#5: Madagaskar 
Picture
Avtor: Mirjam Kimovec