Crikvenica – riviera zdravja

Do konca 19. stoletja je bila Crikvenica majhno ribiško naselje, ki pa je nalovilo 30% skupnega ulova drobne modre ribe v Jadranu. Nato se je vse obrnilo, ker so iznajdljivi domačini hitro prepoznali potencial Crikvenice in svojo energijo usmerili v razvoj turizma.

Kot začetek turizma se šteje odprtje hotela Clotilde leta 1891, v prostorih katerega se danes nahajajo pomorska uprava in nekateri drugi komercialni objekti. Razcvet turizma se je začel z odprtjem hotelov Therapia in Miramare. Ta sta bila prvotno namenjena obiskovalcem, ki so prišli na crikveniško riviero predvsem zaradi Thalassotherapie. Ta s sinergijo ugodne klime in zdravilnih moči morskega zraka in vode blagodejno vpliva na ljudi s težavami na dihalih.

K Crikvenici sodijo še Dramalj, Jadranovo in Selce, ki skupaj tvorijo Crikveniško riviero. Danes velja crikveniška riviera za moderno turistično destinacijo, kjer bo vsak našel nekaj, kar ga bo očaralo, in se bo vedno rad vračal!

Crikvenica, riviera

Zdraviliški turizem

Edinstvena lega Crikvenice je botrovala hitremu razvoju zdraviliškega turizma. V objemu hribov Obla in Drenin je varna pred ostrimi severnimi vetrovi. Hkrati pa je na dovolj razgibanem območju, da je vedno svežina v zraku. Tam se združita morski in planinski zrak, ki se napojita s kapljicami eteričnih olj dišečih mediteranskih rastlin, ti skupaj tvorijo popolno simbiozo. To s pridom izkorišča Thalasotherapia, ki ima v Crkvenici več kot 100-letno tradicijo. Te so se posluževale tudi aristokratske družine, ki so redno prihajale spočit telo in duha na crikveniško riviero.

Poleg Thalassotherapie so na crikveniški rivieri na razpolago tudi številne druge zdravstvene ustanove, ena izmed takih so Terme Selce. Te imajo zelo uspešne programe za rehabilitacijo športnih poškodb in welness programe. Njim so skrb za svoje telo zaupali številni svetovno znani športniki.

Zaljubite se v Crikvenico ali si samo oddahnite

Obiščite najlepšo mestno plažo na Jadranu in se ljubite brez sramu! Za vas so postavili 10 romantičnih foto kotičkov za ljubljenje, ki so razporejeni vzdolž riviere. Če vam to ni dovolj, se sprehodite do mediteranskega labirinta ljubezni, ki izpolnjuje želje in vrača blagostanje v vaše življenje. Tam se tudi nahaja odličen urejen piknik prostor, kjer si ob soteski reke Dubračine lahko privoščite razvajanje v dvoje v naravi. Tu je še cestica ljubezni, to je 8 km dolga sprehajalna pot, ki je dobila tako prisrčno ime, ker so se na njenem območju številni pari v 30. letih prejšnjega stoletja skrivoma sestajali, ker je njihova ljubezen bila prepovedana.

Za tiste, ki radi aktivno preživljate dopust, je tu adrenalinski park in možnost tandemskega poleta s padalom. Lahko si pa sposodite kolo in se odpravite na potep po številnih urejenih kolesarskih poteh. Ali pa si preprosto nataknete pohodniške čevlje in se odpravite v zaledje Crikvenice ter občudujete njene lepote v senci iglastih gozdov.

Po napornem dnevu se lahko odpravite v crikveniški akvarij, kjer imajo na 200 m2 razstavljenih čez 100 različnih vrst rib iz Jadrana in 50 različnih vrst tropskih rib.

Za bolj ležerno preživljanje popoldneva si lahko v katerem izmed barov privoščite osvežilno pijačo ali v kateri izmed slaščičarn poizkusite odličen sladoled.

V Crikvenici je poskrbljeno tudi za vaše štirinožne prijateljčke, ki jim prijazni pes vodič Kiri kaže pot do njihove plaže Podvorska. Tam je še posebej poskrbljeno zanje, saj jim je na voljo Monty’s beach bar. V njem jim lahko privoščite pasje pivo, in če so res pridni, še malo pasjega čipsa, dokler vi v miru srkate kavico.

Vsak letni čas je primeren za obisk crikveniške riviere, saj za vas skozi celo leto organizirajo družabno-kulturne dogodke. Junija sta najbolj odmevna dogodka Tjedan plave ribe in Fešta od črešanj.

Tjedan plave ribe (Teden modre ribe) je poklon modri ribi in stoletni tradiciji ribištva v Crikvenici. Letos se je začel 7. junija s slavnostno otvoritvijo na mestnem trgu. Na več stojnicah so se predstavile restavracije in lokalna društva. Predstavili so tradicionalno ribiško orodje, ki so ga iznajdljivi crikveniški ribiči izdelovali sami. Poudarek je bil na tradicionalni hrani crikveniških ribičev, kot so crikveniške rupice, brudit s polento in vloženi inčuni v olivnem olju. Možno je bilo tudi degustirati crikveniški hamburger s sardelami. Veliko pozornosti je požel božanski tatar iz tune s 15 začimbami, ki je nastal pod spretnimi prsti glavnega kuharja restavracije Domino. Odveč je omeniti, da je kljub veliki količini, tatar zelo hitro skopnel.

Vse to je pa bilo možno splakniti z avtohtono domačo kapljico Žlahtina. Za vrhunec večera so se vključili v televizijski prenos, ko so prinesli 40 kilogramsko tuno in na njej predstavili tehnike filetiranje ribe ter jo na koncu popekli na žaru za zbrano občinstvo. Da pa je priprava ribjih delikates lažje potekala je poskrbeli crikveniški trio z razgibano poskočno glasbo. Ko so muzikante premamile ribje delikatese in so potrebovali počitek je na trgu sladko odmevala klapska pesem. V tem času lahko v sodelujočih restavracijah degustirate menije modre ribe po promocijski ceni.

Fešta od črešanj (Festival češenj) je vikend, posvečen samo češnji in njenim posladkom. Izvrstni slaščičarji pripravijo inovativne sladice, spretni koktajl mojstri pa namešajo izvrstne koktajle. V tem času si lahko v nekaterih restavracijah privoščite posebej v ta namen pripravljene menije po promocijski ceni. Če bi se raje samo osvežili lahko v beach baru Figa, ob pogledu na morje, uživate v osvežilnem češnjevem koktejlu.

Zelo prijazni domačini, udobna nastanitev in odlična gastronomska ponudba

Ne glede na to, ali ste oseba, ki se želi razvajati v udobju hotela, ali želite biti bolj v stiku z naravo, je za vas poskrbljeno na crikveniški rivieri.

Za tiste, ki si želite hotelskega udobja, so tu številni hoteli z visoko kakovostjo storitev. V hotelu Katarina vas bodo razvajali z odlično kuhinjo, notranjim bazenom in welness centrom. Da si naberete energijo za naslednji dan, bodo poskrbele udobno opremljene sobe s klimatsko napravo.

Poskrbljeno je tudi za romantičen oddih v dvoje v hotelu Esplanade, kjer poleg ostalega ugodja ponujajo tudi mini dnevno sobo, ki je opremljena z zofo in dodatno televizijo. Sobe so opremljene unikatno, tako da je vsak obisk popolnoma novo doživetje.

Hotel Lišanj v Novem Vinodolskem je destinacija za mlade družine, ki želijo preživeti počitnice, kjer se bo celotna družina zabavala in spočila. Hotel je v celoti prilagojen vašim najmlajšim, od mrežaste igralnice na recepciji do barskega stola in pulta, prilagojenega za vaše najmlajše v hotelskem baru.

Riviera ponuja odlične restavracije z morsko hrano. V središču Crikvenice lahko doživite pristen mediteranski ambient v konobi Trabakul.

Če se hočete nagraditi z morskimi specialitetami, se lahko tudi odpravite v Selce v restavracijo Tunar, kjer vam bodo stregli hrano kar z ribiške ladje.

V restavraciji Domino v Dramlju si lahko privoščite promocijski meni, ki je posebej prirejen za teden plave ribe.

Če ste ljubitelj žlahtne kapljice, se morate vsekakor ustaviti v vinski kleti Pavlomir, ki jo vodi g. Miroslav Palinkaš. On je leta 1994 poskrbel za obnovo vinske kulture v Novem Vinodolskem, ki je bila zelo bogata, preden jo je v začetku 20. stoletja uničila vinska uš filoksera.

Če se zapeljete 100 metrov naprej od vinske kleti Pavlomir, prispete pred idilično restavracijo Studec, ki je ravno dovolj odmaknjena, da se vročina malo umiri in se vam povrne tek tudi v poletnih mesecih.

Obisk Crikvenice pa ni popoln, če ne poskusite torte Frankopan, ki jo strežejo edino v slaščičarni hotela Inernational. Njene sestavine so skrbno varovana skrivnost, ki temelji na receptu, starem več kot 300 let.

Torta Frankopan

 

 

Avtor članka: Karlo K.