Egipt – piramide, sfinga in Nil

Pred začetkom poletja sva se s fantom odločila, da najin letošnji dopust preživiva v Egiptu. Letovala sva v Hurgadi, ki je izrazito turistično mesto, vrhunec najinega dopustovanja pa je bil zagotovo izlet v Kairo in obisk veličastnih piramid v Gizi.

Piramide v Gizi

Pot od Hurgade do Kaira je sicer dolga, saj traja vožnja z avtobusom okoli 6 ur, kljub temu pa je bilo najino zgodnje jutranje vstajanje vsekakor poplačano. Ob prihodu v Kairo smo seveda vsi nestrpno pričakovali prvi pogled na piramide. Piramide v Gizi se namreč nahajajo na robu mesta Kaira. Kaj hitro smo opazili prvo piramido, ki se je dvigala v ozadju nad mestom.

Piramid v Egiptu je sicer več, najbolj znane pa so zagotovo 3 velike piramide v Gizi. Piramide v Gizi so edino staro čudo sveta, ki še danes stoji. Kompleks piramid v Gizi, znan tudi kot Velike piramide, sestavljajo Keopsova piramida, Kefrenova piramida in Mikerinova piramida. Poleg naštetih piramid se na obrobju nahajajo tudi manjše piramide (piramide kraljic in arhitektov).

Grobnice egiptovskih faraonov

Vodič nam je posredoval nekaj zanimivosti o piramidah, med drugimi tudi to, da so bile piramide na začetku bolj rdečkaste barve. Največja in najstarejša med njimi je Keopsova piramida. Egiptologi sklepajo, da je bila piramida zgrajena okoli leta 2570 pred našim štetjem kot grobnica egiptovskega faraona Khufu-ja (Keops) iz četrte dinastije. V višino naj bi prvotno merila preko 145 metrov, danes jih meri 138 metrov.

Kljub temu, da je vstop v piramide mogoč (seveda ob doplačilu), mi sicer nismo vstopili v nobeno od večjih piramid, smo pa videli notranjost ene od manjših.

Najprej smo se prosto sprehodili okoli vseh piramid, po želji pa bi lahko najeli tudi konje ali kamele za obhod okoli piramid. Turistov ni bilo veliko, smo pa zato na vsakem koraku naleteli na prodajalce, ki so nam želeli vsaj nekaj prodati – vse za 1 dolar. Nato smo se z avtobusom odpeljali še do razgledne točke, kjer smo imeli popolno kuliso za fotografiranje z vsemi 3 velikimi piramidami v ozadju.

Velika sfinga

Po obisku piramid smo si ogledali še Veliko sfingo. Sfinga je apnenčast kip sedeče sfinge, mitskega bitja s telesom leva in glavo človeka. V dolžino meri kar 73 metrov, v višino 20 metrov ter v širino 19 metrov. Domnevajo, da so jo zgradili v času vladavine faraona Kefrena, sina faraona Khufuja (Keopsa).

Po končanem obisku smo se odpravili na kosilo, in to na kosilo z razgledom na piramide. Kaj takega verjetno doživiš le enkrat v življenju.

Kairo

Nato je sledil še ogled mesta Kairo. Že na vožnji skozi mesto smo hitro opazili, da gre za res veliko mesto, ki je gosto poseljeno. Uradno naj bi v mestu (leta 2017) živelo okoli 10 milijonov ljudi, vodič pa je ocenil da ime verjetno mesto vsaj še enkrat toliko prebivalcev. Večina prebivalcev ni premožnih, kar se vidi po pogojih in stavbah, v katerih živijo. Opazili smo veliko napol podirajočih se blokov, v res slabem stanju.

V samem mestu smo si ogledali koptsko cerkev, prvo mošejo v Egiptu, staro sinagogo, v kateri naj bi imeli shranjeno Davidovo košaro, in staro krščansko cerkev, v kateri naj bi se nekaj časa skrivala celo Sveta družina (Jezus, Marija in Jožef).

Plovba po Nilu

Pred povratkom v Hurgado nas je čakala še krajša plovba po Nilu. Vkrcali smo se na čoln in zapeljali po najdaljši reki na svetu (s skupno dolžino okoli 6.650 kilometrov).

Tudi pogled z reke je še enkrat potrdil že prej zapisano, da je Kairo sicer res revno mesto, je pa, kot večina velikih mest, tudi mesto velikih razlik, kjer na eni strani opaziš veliko revščino, na drugi pa bogastvo.Egipt nama je ostal v lepem spominu tudi po toplem morju in lepem resortu, v katerem sva preživela večino najinega dopusta. Vrhunec potovanja pa je bil nedvomno opisani izlet v Kairo in ogled starodavnih piramid v Gizi.