Intervju Sandra in Barbara

Sandra Zagorc in Barbara Višnar sta mladi punci, ki se lotevata svoje poslovne poti. V Sloveniji sta zaznali tržno nišo, saj do sedaj še noben ponudnik domačih eko začimb le-teh ni ponudil na grame. Zato sta odprli svojo trgovinico, kjer lahko eko začimbe dobite ravno na ta način. Ker pa Sandra in Barbara nista zgolj podjetnici, ampak tudi radi potujeta, je beseda nanesla tudi na njuno doživljanje tovrstnih aktivnosti.

Ali je poraba začimb v slovenski kuhinji v porastu?
Ta utrip vse bolj hitrega življenjskega sloga in stresa je ravno tisto, kar ljudi žene v spoznavanje in odkrivanje nečesa, do zdaj zanje novega – drugačnega. V tem okviru lahko omenimo tudi začimbe. Ljudje vse več potujemo po svetu, kjer si nabiramo energijo za vrnitev v okolje, ki smo ga navajeni, medtem pa v iskanju sprostitve in odklopa spoznavamo nove kraje, običaje, kulturo in seveda s tem povezano kulinariko. In ko se navdušimo nad drugačno hrano, kot smo je vajeni, seveda spoznamo nove začimbe, ki so v našem prostoru eksotika. Nato si z veseljem te začimbe naberemo, prinesemo s seboj in začnemo eksperimentirati ter odkrivati drugačen način kuhanja. Tako se lahko govori o porastu porabe začimb – eksotičnih, drugačnih in tudi naših poznanih, ker naposled ugotovimo, kako je lahko preprosta enolončnica okusna, če vržemo ščepec nam poznanega šetraja vanjo.
Picture
Sandra v Švici.
Kje vse lahko začimbe uporabljamo?
Uporabljamo jih praktično vsepovsod in jih dodajamo kamorkoli, če nam to domišljija dopušča in si upamo. Saj veste, da s pomočjo začimb postane jed res gurmanska in samo menjava začimb iz istih sestavin spet ustvari novo jed. Ko delaš z začimbami in jih imaš ogromno na voljo, bi bil greh ne preizkušati jih, kot recimo: doma pečen beli kruh s semeni kardamoma, čili v vroči čokoladi ali kakavu, pehtran v sadnih smutijih, v doma narejenem sladoledu, cimet v zelenjavnih omakah, semena črne kumine v omakah namesto črnega popra, solatni preliv iz oljčnega olja s česnom, mleto rdečo papriko, bengalskim poprom in še mnogo več.Torej začimbe lahko uporabljamo za izboljševanje okusov jedi, kot zdravilne pomočnike, celo kot afrodiziake, torej za dvig spolne energije ter plodnosti. Temu slednjemu se posveča Barbara s svojim navdušenjem, krepi svoje znanje dan za dnem, tako da lahko kaj kmalu tudi pričakujete še veliko zanimivosti, dogodkov in delavnic, ki se bodo vrstili v najini trgovini.
Katera začimba je v Sloveniji najbolj iskana in uporabljena?
Bi rekli, da ni samo ena, ampak si to mesto delijo kar tri najpogostejše začimbe, in to so kraljica vseh začimb kurkuma, njen sinergični tesni spremljevalec cimet in črna gospa, za katero pravijo, da pozdravi vse, samo smrti ne, to pa je črna kumina.Cimet in kurkuma odlično delujeta, če ju uporabljamo skupaj v kombinaciji, recimo kot napitek, kjer dodamo še polovico limone in mlačno vodo. Taki napitki čistijo telo, uravnavajo in zmanjšujejo slab holesterol in krvni sladkor ter ugodno vplivajo na prebavo.Črna kumina se tudi doda lahko vsepovsod, kamor nam prsti zaidejo: v čaj, pojemo žličko semen črne kumine z medom, potresemo jo lahko po solati, po rižoti, v juhi, v sadnih napitkih, na pici, zamesimo jo lahko v kruh itd,.. .
Od kod zamisel za vajino poslovno idejo – trgovinico, v kateri ponujate eko začimbe na grame?
Sandra: Prihajam iz Prekmurja in letos končujem dolgoletni študij agronomije, hortikulture na Biotehniški. Vedno sem občudovala naravo, živeti ter delati z njo, od tod tudi veselje do dela in spoznavanje začimb. Tako sva se tudi z Barbaro spoznali. Sprva sem prodajala njene ekološke začimbe v pokriti tržnici v centru Ljubljane, nato sva se odločili za nadaljnje sodelovanje. Ideje in želje so prerasle v skupni cilj in to je bil najina lična, simpatična, zelo domača trgovina, ki sliši na ime Hiša nasproti sonca, kjer še naprej dobite naše kakovostne ekološke začimbe na grame, poleg začimb pa najdete predvsem slovenske ekološke in domače izdelke/pridelke, ker je najina vizija čimbolj podpirati slovenske izdelke in proizvajalce.

Barbara: Še ko sem bila majha deklica, sta me moji babici vzeli s sabo v planine, da smo nabirale zelišča, npr. arniko, smrekove vršičke, ipd. Prav tako pa smo za razne čaje, “mazila za sončenje” in zeliščne likerje v dolini čez celo leto nabirale zelišča/začimbe. Od takrat tudi moja strast do zelišč in njihovo poznavanje. Med porodniškim dopustom se mi je ta strast do narave in s tem začimb/zelišč spet prebudila.  Otroci si zaslužijo najbolj naravno hrano,  zato smo cela družina začeli živeti ekološki način življenja. Porodila se je ideja o prodaji eko začimb – na grame, ker tega v Sloveniji še ni bilo. Tukaj sva se spoznali s Sandro in začeli pot do Hiše nasproti sonca.

Ko potujeta, ali iščete tudi značilne začimbe kraja, kamor potujeta?
Sandra: Ja, seveda, vsak kraj na naši ljubi zemlji je poseben po običajih, po svoji kulinariki in s tem so povezane tudi začimbe, zato se vsekakor prej pozanimam pri domačinih, katere so njihove tipične začimbe in zakaj so tako posebne. Če se le da, si jih nakupim na zalogo. 🙂 Barbara: Seveda, obisk novega kraja brez okušanja njihove tradicionalne kulinarike in seveda začimb, ki naredijo ta okus, je pravi greh. 🙂

Katera je najbolj nenavadna (po okusu, na pogled) začimba, na katero sta naleteli na vajinih potovanjih?
Začimbe so vsaka zase precej nenavadne. Imajo zanimive učinke, če jih poskusimo uporabiti malo drugače, kot je v navadi. 🙂 Poskusite kdaj pokaditi malo peteršilja, cimeta ali pehtrana. 🙂

Ali kdaj s sabo vzameta kak doma pripravljen “zvarek” (hrano ali pijačo)?
Sandra: Eden takih tipičnih, ki si ga na poti lahko pripraviš in super učinkuje proti potovalni slabosti, je napitek iz mletega ingverja, zato imam to kar vedno pri sebi, še posebej, če potujem v eksotične kraje.

Katero destinacijo ste si najbolj zapomnili po hrani in zakaj?
Sandra: Španijo po svojih tapasih. Bi kdo rekel, da ni nič posebnega, vendar sta način priprave in običaj postrežbe ter druženja tako posebna, da je bilo to fajn doživeti. Določen dan v tednu je veljal za nujen obisk 101 Montaditosov, to so bili taki prijetni, ozki lokali, kjer si dobil tapase, poleg njih pa še 1l piva za 1€! 🙂 Zato je bilo povsod nabito polno ob teh večerih.

Barbara: Maroko-predsaharski: domača hrana, počasen način priprave tajinov, domače banane in metin čaj. Božansko.

Imata z vajinih potovanj tudi kako slabo izkušnjo?

Sandra: Iz vsake slabe situacije sem potegnila dobro plat, stvari so se vedno hitro obrnile in če je kazalo, da bo slab dan, se je kaj kmalu sprevrgel v nepričakovano avanturo, polno pustolovščin.

Barbara: Tako kot je rekla Sandra, slabe stvari je potrebno obrniti sebi v prid:-)

Picture
Španija je Sandro prepričala s kulinariko (tapasi).
Ali sta do sedaj potovali na lastno pest in kakšne so vajine izkušnje s takim načinom potovanja?
Sandra: Da. Menim, da boljšega načina kot potovati na svojo lastno pest pač ni, kajti na sami poti doživiš toliko zanimivosti, toliko simpatičnih pripetljajev, kar se nikoli ne bi zgodilo, če bi potovala z agencijo, kjer je vse tako zelo varno in zavito v celofan! :-)Barbara: Da, večino časa. To je najboljše potovanje, v katerem doživiš tisti utrip kraja, ljudi in kulture. Spoznaš domačine, njihovo hrano, običaje in tisti čas potovanja živiš po njihovo.🙂

Katera država vama je najbolj ostala v spominu po prijaznih ljudeh in ali nam lahko opišete kako tako situacijo?

Sandra: Grčija. So zelo prijazni ljudje, odprti, preprosti in zgovorni. Vedno voljni pomagati. Zadnji dan na otoku Krf sva s takratnim fantom morala zelo zgodaj priti iz majhnega mesteca v pristanišče na ladjo in sva se odločila, da bova kar štopala, saj bi stal taxi okoli 40 €. Nekaj časa ni bilo žive duše, malo sva bila že na tesno s časom, zato se je fant odločil, da gre v najbližji hotel poklicat taxi. Medtem sem se jaz postavila v držo štoparke in glej ga zlomka, prvi avto se je ustavil, v katerem sta bila dva gospoda, ki se jima je tudi mudilo na delo v mesto. Bila sta neverjetno prijazna, celo pot smo klepetali, razglabljali o krizi v Grčiji, odpeljala sta naju čisto do pristanišča in nista hotela vzeti čisto nič denarja. Super izkušnja.

Barbara: Slovenija – Prekmurje. Menim,  da smo Slovenci do svojih gostov najbolj prijazni ljudje, ki jim radi ustrežemo v dobri hrani in pijači.

Picture
Barbara s kolesom na cestah Maroka.

Katere so tiste stvari, brez katerih se na potovanje nikoli ne odpravite?

Sandra: Poletni kratki rokavi, kratke hlače, majčke, kopalke in udobna obutev.Barbara: Steklenica vode, denar in ščepec čarobne moči ingverja.

Katere je najbolj neumna stvar, ki sta jo vzeli s sabo na pot?

Sandra: Preveč garderobe, menim, da je to vedno najbolj neumna stvar, ker vedno potrebujem polovico tega, poleg tega je težje prenašati  pa še prostora ni, saj potem ponavadi ni prostora za veliko novih stvari, ki bi jih želela kupiti za spomin in odnesti domov.

Barbara: Ko sem bila majhna, sem imela svoj kamen – kocko sreče iz Cezlaka (pohorski kamnolom granita). Z družino smo šli na krajše potovanje in tista kocka granita je morala poleg v nahrbtnik:-)

Je katera država, v katero bi se še zagotovo vrnili in zakaj?

Sandra: Španija, enostavno zaradi dobrih, prijaznih ljudi, temperamenta in španščine, ki jo naravnost obožujem in tudi govorim.

Barbara: Maroko, zaradi odlične kulinarike.

Picture
Barbara v Maroku.
Nam zaupata najbolj smešno anekdoto z vaših potovanj?

Prav je, da je celotno potovanje en velik smeh in zabava:-)

 

Česa se na potovanjih najbolj bojita?

Česa pa bi se bilo treba bati?

V katerem obdobju leta najraje potujeta?

Sandra: Poleti.
Barbara: Pomladi in jeseni. Ni tako vroče, manj gneče.

Potujeta sami ali kdaj vzameta tudi koga od znancev s sabo? Zakaj?

Sandra: Najraje v družbi prijateljic in fanta, če ga imam 🙂

Barbara: Z družino.

Kakšne potovalne načrte imata v prihodnje?

Sandra: Topli kraji, ko bo čas in denar na pravem mestu:
Bali, Kuba, Tajska, Ciper…

Barbara: Prepotovati celotno Slovenijo. Menim, da imamo v Sloveniji mnogo prečudovitih lokacij, kotičkov in destinacij, ki bi jih vsak Slovenec  moral spoznati. Najboljše stvari so vedno preproste in na dosegu roke, samo videti jih je potrebno.:-)

Picture
Sandra uživa na plažah Valencie, Španija.
Če bi želeli videti, kaj vse lahko pri Sandri in Barbari dobite, kliknite tukaj.
Intervju: Marko Popovič
Komentiraj!
Bi želeli Sandro in Barbaro vprašati kaj glede začimb?