Kako lahko izrabimo medcelinski let za osebnostni razvoj?

Ko sem se pred leti na Dunaju pred vstopom na letalo za Bangkok pogovarjal z enim od sopotnikov, mi je ta žolčno razlagal, kako se že nekaj dni psihično pripravlja na tegobe dolgotrajnega sedenja v ekonomskem razredu. Seveda bo malo spal, malo bral knjigo, malo gledal nek film, poslušal mp3… predvsem pa veliko opazoval zemljevid na ekranu, kjer se prikazuje trenutni položaj letala.No, jaz sem sicer kimal, hkrati pa bil tudi modro tiho. Jaz namreč ne bi bil jaz, če ne bi med potjo meditiral. Se Vam zdi težko meditirati, ko vas vsakih nekaj minut kdo dregne ali se spotakne ob vaše noge, kljub temu da sedite ob prehodu v upanju, da boste svoje noge lahko vsaj občasno dobro pretegnili? Saj je. Razen, če seveda ne uporabljate trika, tako kot jaz.

He,he, he, zanimivo, da meditacijo običajno res povezujemo z zapletenimi in nekaj časa tudi bolečimi telesnimi položaji (asanami). Te poznamo predvsem iz indijskih tradicij. No, jaz se nisem zvijal po sedežu kot kakšen Buda, temveč sem našel dovolj prostora pod sedežem, da sem lahko v miru iztegnil noge. Ostalo pa je zame naredila moderna tehnologija.

Uporabljal sem namreč inducirano možgansko valovanje, ki ga uporabljam tudi še danes. Brez mojega mp3 ne grem na nobeno pot.

Za kaj pravzaprav gre?

Inducirano možgansko valovanje (angl. Brain wave entrainment) je način, ko s
poslušanjem posebej pripravljenega zvočnega zapisa vstopimo v ti. razširjeno stanje zavesti. To je lahko npr. samo sproščanje, lahko gre za povečanje sposobnosti koncentracije, ki pride še posebej prav npr. pri učenju, za pomoč pri nespečnosti ipd. Uporaba teh zvočnih zapisov je v resnici skrajno preprosta. Potrebujete le ustrezen CD (oz. mp3) in slušalke. To, da vas med tem nihče ne moti, je seveda zelo zaželeno.Ko
nataknete slušalke in vključite predvajalnik glasbe, zaslišite zvoke, ki so na hitro podobni valovanju morja, šumenju dežja, žuborenju potoka ipd. Vendar naj vas enostavnost zvokov ne zapelje v površen sklep, da je sicer prijetno, vendar nič posebnega. Med poslušanjem tovrstnih (posebnih)  zvočnih zapisov se namreč zgodi zanimiv učinek, tj. človek se začne sproščati in počasi drseti v meditativno stanje oz. stanje razširjene zavesti.

Zakaj je temu tako?

Da bi ta učinek dobro razumeli, si moramo pojasniti enega od vidikov delovanja naših možganov. Možgane namreč sestavlja na milijarde celic, ki jih imenujemo  nevroni. Le-ti za medsebojno komunikacijo uporabljajo električne impulze (signale). Kombinaciji električne dejavnosti možganov rečemo tudi  vzorci možganskega valovanja.Naziv „valovanje“ uporabljamo zato, ker imajo omenjeni vzorci ciklično naravo. Če to npr. zapišemo na papir, dobimo vzorec, ki je podoben valovanju (podobno dobimo na papir lahko zapis srčnega utripa). To ni nekaj novega. Že od l.1940 dalje lahko te vzorce tudi merimo in sledimo na napravi, imenovani EEG (elektro-encefalograf).

Sčasoma pa je bilo ugotovljeno, da posamezna frekvenčna območja ustrezajo posameznim stanjem zavesti. Po domače: ko smo budni in polno pozorni, lahko na EEG odčitamo drugačno
frekvenco, kot pa jo možgani proizvajajo takrat, ko smo v globoki meditaciji ali celo takrat, ko spimo. To  nam  omogoča vpogled in vpliv na način, kako se procesira in povezuje tok informacij med obema možganskima poloblama. Po domače: kako razumemo sebe in svet okoli sebe.

Stroka je možgansko valovanje razdelila na pet frekvenčnih območij, ki ustrezajo posameznim stanjem zavesti in sicer: Gamma, Beta, Alfa, Theta in Delta. Ne, ni pomota v abecednem redu, temveč si tako med seboj sledijo zaradi vrednosti, ki so pripisane posameznemu frekvenčnemu pasu.

Torej, v trenutkih naše polne pozornosti lahko zaznamo pretežno delovanje možganov v območju Beta, kar pomeni od 12 do 30Hz. (1 Hz je 1 nihaj na sekundo.) To je npr. med vožnjo avtomobila, ko se približujemo prehodu za pešce in spremljamo njihove reakcije. Smo res polno pozorni.

Naslednje območje Alfa je območje med 8 in 12 Hz in ga popularno imenujemo tudi
območje blažje meditacije. To je npr. takrat, ko imamo zaprte oči in se osredotočamo na izbrano temo. Nekateri pristopi to frekvenčno območje s pridom uporabljajo za npr. učenje tujih jezikov ipd. V tem območju se znajdemo tudi takrat, ko se globoko zatopimo v gledanje filma na televiziji ali v kinu. (To seveda reklamna industrija zelo dobro pozna.)

Ko pa npr. zvečer zapremo oči in začnemo drseti v spanec, prehajamo ti. „zaveso pozabe“, ko prehajamo skozi frekvenčno področje Theta. Ta se nahaja med 4 in 8 Hz. To je stanje globoke
meditacije, ko se gibljemo na robu spanca. Za lažjo predstavo: to je npr. takrat, ko zjutraj sicer še spimo, tudi še sanjamo, a se hkrati že zavedamo, da smo v postelji. Mnogokrat nas kar malo moti, ker hkrati z našo rastjo zavedanja o tem, kje smo (v postelji!), obratno sorazmerno
pada naša sposobnost spomina na sanje. Možgani namreč takrat „zvišujejo“ frekvenco in naša pozornost se vedno bolj ostri.

Najgloblje stanje meditacije oz. spanje pa se imenuje Delta stanje. Takrat zaznamo pretežno frekvenco možganov med 0,5 in 4 Hz. To je področje, ko se telo zdravi in regenerira.

(Območje Gamma ni toliko pomembno za današnjo temo, zato ga bom načrtno izpustil.)

Da bi učinek uporabe zvočnih zapisov z induciranim možganskim valovanjem v celoti razumeli, moramo v celotno sliko frekvenčnih področij dodati še zanimivo človeško lastnost. Človek (možgani) se namreč vedno nezavedno uskladijo s prevladujočo frekvenco. Če npr. stopimo v prostor poln veselih ljudi, postanemo hitro tudi mi veseli.Iz poznavanja te lastnosti lahko bolje razumemo, zakaj je nujno, da v wellness centrih ustvarimo sproščujočo atmosfero dobrega počutja že ob samem vstopu v prostor. Obiskovalec ne naredi ničesar drugega, kot da se nezavedno usklajuje z vibracijo, ki vlada v prostoru.

V primeru uporabe induciranega možganskega valovanja torej skozi slušalke spustimo zvok, ki ustvarja določeno frekvenčno območje in  možgani se s slišanim pričnejo nemudoma tudi usklajevati. To v praksi dobesedno pomeni, da se med poslušanjem zvokov v frekvenčnem območju sprostitve, možgani pričnejo s tem avtomatično usklajevati. In se pričnemo sproščati.
Izraz „inducirano“ možgansko valovanje lahko dejansko prevedemo v „vsiljeno“ možgansko valovanje. Torej možganom „vsilimo“ določeno frekvenčno območje zato, da lahko preidemo v določeno stanje zavedanja.

Alfa in Theta frekvenčno področje uporabljamo za izboljšanje sposobnosti učenja, predvsem v smislu izboljšanja sposobnosti vzdrževanja pozornosti na izbrani temi ter večje „prepustnosti“ za nova znanja, področje Delta pa uporabljamo za res globoko meditacijo ter za ev. odpravo
nespečnosti
.

Na slovenskem trgu obstaja vedno več ponudnikov tovrstnih izdelkov. Od vodenih meditacij z zvokovno podlago, pa do CD-jev, kjer se nahajajo samo zvočni zapisi, s pomočjo katerih se sami potopimo v izbrano frekvenčno območje. Tudi finančno je ponudba precej pestra. Od nekaj evrov za učinkovite CD-je na policah trgovin, pa do nekaj sto evrov pri posameznih zastopnikih, ki nudijo posebne programe kot zaključene celote za posamezne namene (npr. za učenje, motivacijo ipd.).

Kot zanimivost naj dodam, da je v nekaterih hotelih po svetu ponudba slušalk z induciranim možganskim valovanjem danes že sestavni del  brezplačne dodatne ponudbe. Predvsem se jih nudi kot možnost hitrega in popolnega umika od okolice med sproščanjem po posameznih terapijah, ob individualnih obiskih bazenov ali pa za nekaj minuten regeneracijski umik od sveta za poslovneže v sobi, pred naslednjim sestankom. Gostje si seveda lahko potem tudi kupijo tovrstne CD-je za uporabo med nadaljnjimi potovanji in ne nazadnje tako s seboj
odnesejo vrhunsko reklamo centra, kjer so doživeli odlično izkušnjo. Na letalih jih zaenkrat še nisem zasledil.

No, res pa je tudi, da tudi meditirati ne morete 10 ur skupaj. Vendar pa je popestritev
dejavnosti na takšni poti z induciranim možganskim valovanjem zagotovo ena od možnosti, ki jo je vredno preizkusiti.  Da ležanja na plaži naslednji dan in predajanja omenjenim zvokom sploh ne omenjam. Zlata vredno. „Jet lag“ tj. utrujenost zaradi časovne razlike izgine, kot bi mignil.

Preverjeno!

CD-je za inducirano možgansko valovanje je mogoče kupiti tudi v Sloveniji, na spletni strani: http://www.edvardkadic.com/mozgansko-valovanje-za-doseganje-ciljev.html
-share=”true”>

Piše: Edvard Kadič
EdvardKadic.com