Kampiranje – s šotorom na pot

Kampiranje je priljubljena oblika počitnikovanja za številne Slovence. Poznamo več načinov kampiranja in eden izmed njih je kampiranje v šotoru. Ta način kampiranja je finančno najcenejši in omogoča najtesnejši stik z naravo, saj praktično preživite 24 ur dnevno v naravi.
Mirjam Kimovec

Kako izbrati dober kamp?

​Preden se odpravite na počitnice s šotorom, preverite izbrani kamp, saj so si kampi med seboj zelo različni. Nekateri so opremljeni z bogato infrastrukturo, včasih pa  imajo kampi  zelo omejeno ponudbo. Preverite, ali so na voljo sanitarije, oskrba z infrastrukturo, trgovina z najnujnejšimi potrebščinami. Morda boste naleteli na prenosne sanitarije in vodo iz gumijastih cevi. Odločitev, kaj vzeti s sabo, bo  torej odvisna od tega, kaj bo na voljo v kampu in kaj ne. V pomoč pri izbiri vam je lahko tudi seznam kampov >>. V katerem lahko pogledate več o kampih in najdete ustrezen kamp na Balkanu ter številne druge informacije in napotke o kampiranju.

Prav tako upoštevajte lokacijo, letni čas in čas trajanja vašega kampiranja. Izbor bo drugačen, če se odločimo za kampiranje ob morju ali v gorah, poleti ali pozimi, za nekaj dni ali za teden ali več. Če imate namen potovati s psom, se pozanimajte, ali ima vaš hišni ljubljenček vstop v kamp, v nekaterih primerih pa so zanje predpisana posebna pravila. Če imate dojenčka, preverite, ali so poti v kampu primerne za vozičke.

Nepogrešljiva oprema

Zelo verjetno boste ob prvem kampiranju ugotovili, da ste s sabo vzeli preveč, vendar pa vam manjka nekaj bistvenih stvari:
​​-vodoodporni šotor (kladivo),
-baterija oz. svetilka,
-spalna blazina in spalna vreča, vzglavnik,
-zaščita pred žuželkami (mreže za komarje, spreji proti insektom,..),
– kuhalnik in pribor za kuhanje ter vsi pripomočki za čiščenje posode (škaf za umazano posodo, detergent, gobica za pomivanje, kuhinjska krpa, podstavki za vročo posodo,..),
-nož,
-vrv za obešanje perila in klinčki (ščipalke za perilo),
-električni podaljšek in električni razdelilec,
-zložljiva miza in stoli,
-vrečke za smeti,
-prva pomoč in osnovni šivalni pribor,
-vžigalice, vžigalnik.
Poleg posebne opreme za kampiranje pa ne pozabite s seboj vzeti tudi najnujnejšega, kot so dokumenti, zdravila, denar in bančne kartice… Da boste brezskrbno odšli na počitnice, ne da bi vas skrbelo, da niste česa pozabili, si lahko pomagate  s seznamom potrebščin za na pot.
kampiranje z družino
kampiranje z družino

Izbira šotora in spalne vreče zdaj ne bo več problem

Nakup primernega šotora in opreme za kampiranje je lahko zahtevna naloga. Izbira šotorov je zelo velika, med seboj pa se razlikujejo po velikosti, obliki, namembnosti in materialu, iz katerega so šotori izdelani. Pri nakupu nikakor ne pozabite upoštevati stopnje težavnosti pri postavljanju. Zelo pomembno je, da imamo dobre kline, saj lahko v nasprotnem primeru pride do nevšečnosti, če nas v kampu zajame nevihta ali močan veter. Če se večkrat na potovanje odpravljate s šotorom, je najbolje, da investirate v kakovosten in kvaliteten vodoodporen šotor. Šotori kakovostnejših blagovnih znamk se po navadi kljub nekoliko višji ceni izkažejo za odlično investicijo. Saj zahvaljujoč odlični konstrukciji, ohranijo stabilnost tudi pri močnem vetru. V vročih poletnih dneh je pomembno, da je šotor zračen. Zato pred nakupom šotora preverite, ali je izdelan iz materiala, ki omogoča prepuščanje zraka, ter ali ima dovolj odprtin za dober pretok zraka. V primeru, da potuje celotna družina, bo za vas najbolj primeren družinski šotor, ki ima ločene prostore.
Da boste vedno imeli dovolj svetlobe, je za kampiranje zelo priročna solarna lučka, ki se bo čez dan polnila, ponoči pa vam bo svetila. Za dober spanec, ki je med dopustom zelo pomemben, si kupite spalne blazine in kakovostne spalne vreče. Pri izbiri prave spalne vreče morate razmisliti. Ali jo boste uporabljali zgolj na morju in poleti ali morda tudi v gorah, kjer so lahko temperature ponoči zelo nizke. Če boste spalno vrečo potrebovali tudi v hladnejših mesecih ali v gorah. Kjer je temperatura nižja, vam priporočamo, da razmislite o “mumijasti” spalni vreči, saj so te najtoplejše. Na vsaki spalni vreči je zapisana temperaturna oznaka, ki sporoča, do katere temperature ti bo še vedno toplo. Spalne vreče so lahko sintetične ali pa polnjene s puhom. Tiste s puhastim polnjenjem so lažje, pri isti teži so bolj tople, se tudi bolj stisnejo in so bolj trajne. Prednost sintetičnih vreč pa je nižja cena, hkrati pa  grejejo tudi mokre, se hitreje sušijo in lažje očistijo.

Poskrbite, da vam bo toplo in udobno v vseh vremenskih razmerah

Poleg dobre spalne vreče pa je za udobje nujna dobra podloga. Ko ležimo, s težo telesa stisnemo izolacijsko plast spalne vreče, zato je potrebna dodatna plast med vrečo in mrzlimi tlemi. Lahko izbirate med preprostimi podlagami (armaflex),  napihljivimi blazinami, samonapihljivimi blazinami,… Za katero obliko ”postelje” se boste odločili, je odvisno le od vas, izberite pa takšno, da vam bo  udobno in toplo. Veliko lahko naredite tudi s tem, da s seboj vzamete svoj vzglavnik ali pa domačo posteljnino. Tako boste ustvarili pridih domačnosti, kar vam bo pomagalo, da boste še lažje in slajše zaspali. Tudi če se odpravljate na morje, ne pozabite na toplejša oblačila. Jakna, dodatni pulover, dolge hlače vam ne bodo vzeli veliko prostora, lahko pa vam rešijo dopust, saj se ponoči lahko ponekod precej ohladi. ​

Poglejte vremensko napoveh

Da boste lažje planirali, si že pred potovanjem lahko pogledate vremensko napoved za vašo destinacijo. Kampiranje in taborjenje je lahko zelo nepredvidljivo, saj nikoli ne veste, kakšno vreme vas lahko preseneti. Preverite, kakšno vreme se vam obeta, da boste  zagotovo opremljeni z vsem potrebnim za nemoteno in brezstresno kampiranje. Planiranje  pa vam zagotovo olajša tudi spremljanje spletnih kamer, ki vam omogočajo vpogled v trenutno vremensko stanje v vašem izbranem kampu.

kampiranje kjerkoli
kampiranje kjerkoli

Lahko pa se odločite, da poleg šotora vzamete tudi paviljon, ki dodatno pokrije prostor pred šotorom. Nekateri paviljoni imajo stranske stene, ki zastirajo pogled oziroma ščitijo pred soncem in prepihom.

Kuharski mojster tudi na kampiranju

Pri izbiri kuhalnika/štedilnika bodite pozorni na pravila kampa. Nekateri kampi omogočajo uporabo plinskih, drugi električnih grelcev. Veliko lahko pripravite že vnaprej doma, saj obstaja mnogo trikov, da bo delo enostavnejše (razrežete zelenjavo, razdelite hrano na porcije,..). Prav tako je pomembno, da izberete primerno opremo. Priljubljene so prostostoječe kabine za kuhanje, v katerih imate možnost kuhanja, tudi ko dežuje, hkrati pa imate vse potrebno za kuhanje lahko shranjeno na enem mestu. Predvsem poleti je potrebno imeti tudi hladilno torbo ali hladilnik. Drugače boste morali vso hrano sproti kupovati, saj vam v poletni vročini ne bo dolgo ostala uporabna. Ne pozabite s seboj vzeti svojih najljubših začimb, saj boste tako z malo truda in na enostaven način pripravili zares okusne jedi.

V različnih trgovinah boste našli še mnogo druge kamping opreme. Večinoma se izdelki zložijo na način, da zavzamejo čim manj prostora, saj morate vse potrebno zložiti v avto.  Ravno zato je oprema lahka in enostavna za prenašanje, uporabljeni materiali pa se ne uničijo, razbijejo…  Svetujemo vam, da imate jedilni servis in kozarce iz kvalitetne plastike “melamina”. Velika prednost takega jedilnega servisa in kozarcev je  namreč v tem, da so zelo lahki in se vam med vožnjo ni potrebno bati, da se bodo razbili.

Kampiranje z otroki

Če v kampiranju uživate in ste ob tem sproščeni, bodo zagotovo uživali tudi vaši otroci. Otroke čim prej navadite na kampiranje.  Kljub temu da dojenčki zahtevajo veliko opreme in nenehne pozornosti, se lahko v kamp odpravite že, ko je vaš otrok še majhen.  Načrtovanje vam bo najbrž vzelo nekaj več časa, vendar pa je to lahko izkušnja, ki se jo boste vedno spominjali, svež zrak pa bo dojenčku zagotovo koristil.  Za otroke je kampiranje lahko pravo doživetje, pred odhodom pa le dobro premislite o izbiri kampa. Poleg lokacije preverite, kakšna je dodatna ponudba, ali ima kamp igrišče, animacijo za otroke,… Pomislite na vse užitke in doživetja, ki jih prinese kampiranje, gre za neko povsem novo obliko bivanja. Kampiranje je neka povsem nova izkušnja, ki se močno razlikuje od vsakdana. Predstavlja priložnost za učenje in nova doživetja,  saj se otroci učijo z izkustvom, zato je pomembno, da jih spodbudite, da na ta način razvijajo svoje možgane. Jasno je, da so se časi spremenili in večina otrok danes ima ali želi imeti tablico, mobilni telefon in podobno. Kampiranje je zato še bolj pomembno, saj lahko ta čas izkoristite, da otroke motivirate za drugačen način preživljanja časa in uživanja. Da ne bodo postali odvisni od sodobnih tehnologij, naj vidijo in izkusijo naravo, naj se naužijejo svežega zraka… Medosebna interakcija je še kako pomembna, zato izkoristite vaš kamping izlet, da se povežete s svojimi otroki. Naučite jih pomembnosti osebne komunikacije ter spoštovanja naravnih danosti.
​Ne spreglejte tudi, kako izbrati najboljšo parcelo, če se odločite za kampiranje s šotorom. Ter kako pravilno poskrbeti in shraniti opremo v času, ko je ne potrebujete.

Ceneje na kampiranje

Cene kampiranja so vsako leto višje, zato je koristno imeti Avtokampi.si kamping kartico. Ta vam omogoča popuste in ugodnosti v 140 kampih po Sloveniji in na Hrvaškem. Kartica je brezplačna, dobite pa jo takoj po elektronski pošti.
Komentirajte! 
Se radi odločate za počitnice s šotorom ali raje izberete hotel oziroma apartma?