Kmalu telefoniranje na letalih?

Telefonarjenje in deskanje po speletu na letalih je že postalo realnost. Leti bodo tako precej zabavni in bodo hitreje minili.

Vse več letalskih družb podpisuje pogodbe z mobilnimi operaterji, da omogočajo potnikom telefonske pogovore in deskanje po spletu s pomočjo prenosnih in tabličnih računalnikov.

Tako bomo lahko sami poskrbeli za zabavo na letalih ali pa delali kaj službenega s telefonom ali prenosnikom.

British Airways in Qatar Airways dovoljujeta na določenih linijah preko operaterja OnAir samo podatkovno povezavo za sporočila in elektronsko pošto.

Air New Zealand, Malaysia Airlines, Royal Jordanian in TAP, Air Portugal omogočajo na določenih linijah uporabo navadnih GSM glasovnih klicev. Emirati omogočajo klice na 85 letalih že od leta 2008. Zanimivo, da so v ZDA predlagali zakon, ki bi prepovedal klice z mobilniki na letalih.

Pri Singapur Airlines so šli v malo drugačno smer, saj bodo ponujali na samem letalu komunikacijske naprave, s katerimi bo mogoče klicati in prejemati klice.

OnAir in AeroMobile so po pisanju njihovih spletnih strani kot operaterji že podpisali pogodbo z velikimi letalskimi družbami: Lufthansa, Qantas, SAS, and TAM (Brazilija).

Rynair pa ni podaljšal pogodbe z OnAir, ki je omogočala, da so potniki klicali na letalih po mednarodnih roaming tarifah za 2 EUR ali 3 EUR na minuto ali pa pošiljali email za 1 EUR ali 2 EUR na sporočilo.

Prav zanimivo bo videti, kdaj bo o tem začela razmišljati tudi naša “dokapitalizirana” Adria Airways.

Komentirajte!

Vpišite komentar in delite svoje mnenje z drugimi bralci. Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni s svojim Facebook, Yahoo ali Hotmail računom.