Najdaljši vodni tobogan na svetu

Na otoku Penang, ob zahodni obali Malezije, ki je sicer bolj znan kot kulturna in kulinarična destinacija, boste našli najdaljši vodni tobogan na svetu. Vas zanima, kako dolg je?

Več kot kilometer dolg tobogan

Ste vedeli, da je povprečna dolžina vodnih toboganov okoli 195 metrov? Novembra 2019 so v malezijskem parku ESCAPE odprli najdaljši vodni tobogan na svetu, ki ponuja več kot kilometer zabavne vožnje. Najdaljši vodni tobogan meri neverjetnih 1111 metrov, s čimer je zapisan tudi v Guinnessovi knjigi rekordov.  S to dolžino je podrl prejšnji rekord najdaljšega vodnega tobogana na svetu, ki ga je imel tematski park Action Park v Vernonu v New Jerseyju.

Zabavna izkušnja

Tobogan poteka skozi podrast tematskega parka ESCAPE v Penangu. Vožnja, ki traja okoli štiri minute, se vije po 70-metrskem pobočju skozi pokrajino džungle. Povprečna hitrost na toboganu je manj kot 4,5 metra na sekundo, kar je precej pod hitrostjo običajnih vodnih toboganov, kjer bi potovali približno pet do sedem metrov na sekundo. Ne gre torej za adrenalinsko izkušnjo, pač pa za zabavno vožnjo skozi edinstveno naravo.

Obiskovalci se na tobogan pripeljejo z žičnico, tako ni potrebno izgubljati sape na dolgih ali strmih stopnicah.

Gradnja

Celoten projekt je trajal več kot dve leti, sama postavitev tobogana pa je trajala osem mesecev. Namestitev tobogana v težkih razmerah deževnega gozda se je srečavala z izzivi, kot je nenehno premagovanje komarjev in plenilcev. Da bi ohranili okolje, je bila gradnja izvedena brez težke mehanizacije, le z verižnimi dvigali in gradbenimi odri.

Poglejte si, kako je videti vožnja po tem najdaljšem vodnem toboganu.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂