Največji akvarij v Evropi

Veste, kje v Evropi se nahaja največji akvarij? Oceanogràfic se nahaja v Španiji, natančneje v Valenciji, zato sva ga med vikend oddihom v Valenciji obiskala tudi midva. V tem čudovitem kompleksu sva lahko opazovala več kot 500 različnih živalskih vrst, kot so različni morski psi, delfini, beluge, morski levi, krokodili, pingvini, želve, meduze in še in še.

Oceanogràfic

Oceanogràfic v Valenciji je del futurističnega kulturnega kompleksa, imenovanega Mesto umetnosti in znanosti, ki ga je zasnoval slavni španski arhitekt Félix Candela.

V Oceanogràficu sva si lahko ogledala 14 različnih habitatov, od oceanov do tropskih morij in Arktike, kot tudi mokrišča, jezera in krokodilski rezervat. Še posebej zanimiv je sprehod skozi najdaljši podvodni tunel v Evropi in srečanje z morskimi psi iz oči v oči.

Oceani

Nama najbolj zanimiv in impresiven je bil del, imenovan Oceani, kjer so glavni akterji morski psi.

Gre za največji akvarij znotraj Oceanogràfica in enega večjih na svetu. Ta akvarij je sestavljen iz dveh podvodnih stolpov, povezanih s 35 metrov dolgim ​​tunelom. Med sprehodom skozi tunel se nama je zdelo, kot da sva se z vsemi vrstami srečala iz oči v oči. Res je poseben občutek, ko le meter od tebe plava ”ne prav majhen” morski pes.

Mene pa so skoraj bolj kot morski psi navdušili elegantni skati, ki so še posebej zanimivi, če jih pogledaš iz spodnje strani.

Tropska morja

Znotraj dela, imenovanega Zmerna in tropska morja, sva se sprehodila skozi najdaljši podvodni tunel v Evropi. Impresiven 70-metrski podvodni tunel povezuje zmerne regije Pacifika in Atlantika s toplimi vodami Indije in Karibov.

Okoli naju sva lahko opazovala pisane ribice vseh vrst. Našla sva celo ”Nemota” in ”Dori” oziroma Clown fish (klovnovska ribica) in Pacific blue tang fish.

Posebej zanimive so bile tudi raznovrstne meduze, od malih do velikih, s katerimi se res ne bi želela srečati izven akvarija. Občudovala sva tudi morske konjičke, morske zvezde in celo hobotnice.

Arktika in Antarktika

Ena od vrst, ki jo le redko najdete v akvarijih po svetu, so beluge – vrsta belega kita. Še celo več, videla sva kar celo družino belug, saj so v Oceanogràficu zelo ponosni na to, da se je v letu 2015 v njihovem akvariju rodil prvi mladič beluge v Evropi.

Poleg belug sva si v delu Antarktike ogledala še pingvine.

Delfini, morski levi in tjulnji

Sprehodila sva se tudi do delfinov, ki pa so se najinim fotoaparatom kar nekako izogibali, zato sva le stežka ujela katerega od njihovih skokov izven bazena. Tudi morski levi so bili prehitri za naju, lažje pa sva posnela nekaj tjulnjev, ki so za nekaj trenutkov prišli iz vode in nama ”pozirali” na ploščadih.

Krokodili in želve

Najrazličnejše vrste želv sva našla v kompleksu Različni habitati. En del je v celoti posvečen želvam, ki jih najdemo v Mediteranu, drugi del pa celo rehabilitaciji morskih želv. Zanimiv je bil tudi del, imenovan Želve velikanke, kjer sva videla drugo največjo vrsto želve na svetu – Aldabra giant tortoise

Čisto na hitro sva se ustavila tudi pri krokodilih, ki pa tisti dan niso bili kaj preveč aktivni.

Mokrišča ter jezera

Poleg posameznih akvarijev oz. bazenov sva si v sklopu Oceanogràfica pogledala tudi del, imenovan Mokrišča. Gre za 26 metrov visoko kupolo, pod katero sva lahko opazovala nešteto različnih vrst ptic. Sprehodila sva se tudi do čudovitih flamingov in zanimivih pelikanov.

Oceanogràfic v Valenciji je zares velik in izredno zanimiv. Midva sva v njem preživela kar nekaj ur, verjetno pa bi lahko v njem ostala še precej dlje, saj sva zamudila tako šov z delfini kot 4D predstave v kinu. Morda pa naslednjič.

Če vas zanima, kaj vse sva še obiskala in videla v Valenciji, si celoten potopis lahko preberete tukaj >>.

Avtorja prispevka: Mirjam in Polde

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂