Nemčija – dežela rekordov

Kaj mislite, kje se nahaja najbolj nagnjen stolp na svetu? V Pisi? Ne! Najbolj nagnjen stolp na svetu se nahaja v Nemčiji. Poleg omenjenega lahko v Nemčiji najdete kar nekaj presežkov in rekordov.  V Nemčiji boste našli najvišji cerkveni stolp na svetu, pa tudi največjo kukavičjo uro na svetu. Preverite vse o nemških rekordih.

Najbolj nagnjen stolp na svetu

Ste mislili, da se najbolj nagnjen stolp nahaja v Pisi? Dejansko je poševni stolp v Pisi nagnjen “samo” za štiri stopinje, v Nemčiji pa boste našli kar dva bolj poševna stolpa. Najbolj nagnjen stolp na svetu boste našli v mestu Dausenau, kjer je del starega mestnega obzidja nagnjen za kar 5,22 stopinje. V Suurhusenu v vzhodni Friziji pa se nahaja tudi cerkev, katere stolp je nagnjen za 5,19 stopinje.

Najvišji cerkveni stolp na svetu

Ulmska stolnica v višino meri neverjetnih 161,53 metra in se tako lahko pohvali z najvišjim cerkvenim stolpom na svetu. Če želite obiskati razgledno ploščad, se boste morali povzpeti po kar 768 stopnicah. Na jasen dan pa bo vaš trud več kot poplačan, saj se vam odpre pogled vse do Alp. Gradnja stolnice v Ulmu je trajala približno 200 let, stavbi pa je uspelo pobegniti iz druge svetovne vojne večinoma nepoškodovani. Gradbena dela so bila uradno zaključena leta 1890.

Cerkev, ki se je gradila več kot 6 stoletij

Ste vedeli, da so stolnico v Kölnu gradili več kot šeststo let? Vsi verjetno poznamo slavno ”nedokončano” Sagrado Familijo v Barceloni, za katero se ocenjuje, da bo po 140 letih kmalu dobila zaključno podobo. V Kölnu pa boste našli katedralo, ki je bila nedokončana kar neverjetnih 632 let. Temelj kölnske katedrale je bil postavljen leta 1248, gradbena dela pa so bila uradno zaključena šele leta 1880.

Največja kukavičja ura na svetu

Največjo kukavičjo uro na svetu si lahko ogledate v Tribergu, v Schwarzwaldu na jugozahodu Nemčije. Pridružite se lahko vodenemu ogledu in raziščete notranje delovanje ure. Mehanizem te ure meri 4,5 x 4,5 metra in ima lesene zobnike z največjim premerom 2,6 metra. Kukavica sama tehta 150 kg, nihalo pa meri impresivnih osem metrov. Teža celotne ure je zajetnih šest ton.

Najstarejše nemško mesto

Mesto Trier velja za najstarejše mesto v Nemčiji in naj bi bilo kar 1300 let starejše od Rima. Po legendi iz 12. stoletja  je mesto leta 2050 pred našim štetjem ustanovil asirski princ Trebeta. Ne glede na to, ali je legenda resnična, so znamenita mestna vrata Porta Nigra, ob bregovih reke Moselle, postala simbol tega mesta in si zaslužila mesto na seznamu Unescove svetovne dediščine že leta 1986. Pod Unescovo zaščito najdete tudi nekaj drugih rimskih spomenikov iz tega mesta, skupno pa se lahko Nemčija pohvali s kar 50 območji pod zaščito Unesca.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂