Neverjetni ponaredki

Posnemanje je laskavo, vsaj tako pravijo. Mogoče ne boste imeli možnosti videti originala, zato smo za vas poiskali nekaj svetovno najbolj zanimivih replik.

#1 Foamhenge, Virginia, ZDA

7 najzanimivejših replik

Skrivnost Stonehengea je navdihnila številne klone – Carhenge, Fridgehenge in Phonehenge, da naštejemo le nekatere. Foamhenge je ustvaril Mark Cline, ki je izmeril vse dolžine, da bi replika popolnoma ustrezala originalu, posvetoval se je tudi z astrologom, ki mu je svetoval, kako postaviti kamne.

#2 Eifflov stolp, Las Vegas, ZDA

7 najzanimivejših replik

Las Vegas je poln ponaredkov: Kip svobode, egipčanska piramida in celo Kolosej. A najbolj zanimiv je Eifflov stolp. Je pol manjši kot original, a le zato, ker bi originalna višina motila bližnje letališče. Zgrajen je bil med letoma 1997 in 1999. V njem je kazino, restavracija in celo poročna dvorana.

#3 Okna sveta, Shenzen, Kitajska

7 najzanimivejših replik

Kitajska je znana kot dežela replik. Imajo mesto Thames blizu Shanghaia in repliko avstralske vasi v provinci Guangdong. Premorejo tudi atrakcijo, ki zasenči vse druge, Okna sveta (Window of the World). Ta tematski park je sestavljen iz replik svetovnih znamenitosti. 108 metrov visoka replika  Eifflovega stolpa je le trikrat manjša kot original. Replike so grobo razporejene po kontinentih, vendar je veliko geografskih razlik. Kristus iz Ria spokojno gleda na Velikonočni otok.

#4 Kip Svobode, Priština, Kosovo

Gospa Svoboda ima po vsem svetu laskajoče replike, a težko najdemo tako, ki tako zelo ponazarja njeno simboliko kot replika na Kosovem. Kip je drugi največji na svetu in je edini kip, ki kaže na poveličevanje Amerike. Kmalu po izjavi o neodvisnosti Kosova, leta 2008, so v Prištini postavili kip Billa Clintona in poimenovala ulico po njem.

#5 Bazilika svetega Petra, Nikkō, Japonska

7 najzanimivejših replik

Ogromna kupola, ogromne kolone, množica na trgu. To je Bazilika svetega Petra na Japonskem. Replika res ni tako velika kot original, kupola doseže 5.5m višine, a je zelo kvalitetno izdelana.

#6 The Falconcity of Wonders, Dubaj, Arabski emirati

7 najzanimivejših replik

OK, ta res še ne obstaja, razen v domišljiji dubajskih razvijalcev. Toda, ko oziroma
če bo mesto dokončano, bo res čudovito. Cilj projekta je, da v naravni
velikosti posnema sedem čudes antičnega sveta, vključno z Velikimi piramidami,
Visečimi vrtovi Babilona in svetovnimi znamenitostmi, kot so: Eifflov stolp, Taj
Mahal in celo Centralni park v New Yorku.

#7 Santiago de Compostela, vrata katedrale v Londonu, Anglija

Navadno bi nam vzelo tedne truda, preden bi zagledali prehod v katedralo Santiago de
Compostela, saj predstavlja simboličen konec romarske Poti svetega Janeza, ki poteka po
poteh Evrope in se konča v tem severno-španskem mestu. Podobno omamno izkušnjo lahko izkusimo v enem izmed najbolj znanih
muzejev v Londonu, Victoria & Albert (V & A). Iluzija je izjemna, od kamnu podobne teksture do podob svetnikov, čeprav je videti rahlo nenavadno poleg
prižnice iz Pize in irskega keltskega križa.

Vir: Lonely Planet

Komentirajte!

Ste na svojih potovanjih že naleteli na replike svetovnih znamenitosti? Kje in katera replika je to bila?