Nizozemska – 12 zanimivosti o letošnji zmagovalki Evrovizije

V maju 2019 smo v Izraelu lahko spremljali že 64. glasbeno tekmovanje za pesem Evrovizije. In 12 točk gre… Nizozemski.  Zmage se je tokrat veselil Nizozemec Duncan Laurence s pesmijo Arcade. V čast letošnji zmagovalki Evrovizije smo za vas pripravili 12 zanimivih dejstev o Nizozemski.

#1: Država z največjo gostoto prebivalstva v Evropi

Nizozemska  je najbolj gosto poseljena država v Evropi. V državi, ki meri 41, 500 km², živi okoli 17 milijonov ljudi. Svetovna banka ocenjuje, da je gostota prebivalstva Nizozemske približno 500 ljudi na kvadratni kilometer.

#2: Najnižja država v Evropi

Nizozemska je dobesedno nizka država, saj kar 26 odstotkov države leži pod morsko gladino. Prav tako ocenjujejo, da približno 60 odstotkov prebivalstva živi 5 m pod morsko gladino. Najnižja točka je Zuidplaspolder, ki je sedem metrov pod morsko gladino, najvišja točka pa je Vaalserberg na 322 metrih nadmorske višine.

#3: Dežela tulipanov

Skoraj 80 odstotkov svetovnih cvetnih čebulic prihaja iz Nizozemske. Večino predstavljajo tulipani, zaradi česar je Nizozemska vodilni svetovni izvoznik tulipanov. Zanimivo pa je, da tulipani ne izvirajo iz Nizozemske, pač pa iz Turčije. Tulipani so bili iz Turčije na Nizozemsko uvoženi v 16. stoletju.

#4: Prvi kralj po 123 letih

Kralj Willem-Alexander je prvi nizozemski kralj po 123 letih. Kralj Willem-Alexander služi kot sedanji voditelj države po tem, ko je kraljica Beatrix abdicirala v starosti 75 let. S tem je končala žensko vladavino, ki je trajala kar od leta 1890 (tri generacije).

#5: Zakaj oranžna barva?

Čeprav je zastava rdeča, bela in modra, je nacionalna barva oranžna, saj monarhija prihaja iz ”House of Orange” (oranžne hiše). Dokler ni postal kralj, je bil Willem-Alexander princ Orange (oranžni). Na kraljev rojstni dan,  27. aprila, Nizozemci oblečejo oranžno barvo in praznujejo s paradami, pikniki in zabavami.

#6: Tradicionalni mlini na veter

Na Nizozemskem še vedno stoji preko 1.000 mlinov na veter. Tradicionalno so se uporabljali za različne namene, od namakanja do mletja zrnja, le nekaj pa jih še vedno komercialno deluje. Območje Kinderdijk, v katerem je 19 tradicionalnih vetrnic, je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine.

#7: 3 karibski otoki

Poleg celinske Nizozemske k Nizozemski še vedno sodijo tudi trije karibski otoki: Bonaire, Sint Eustatius in Saba. Državljani teh otok so Nizozemci in lahko glasujejo na volitvah v EU.

#8: Legalizirali istospolne poroke

Nizozemci so bili prvi na svetu, ki so legalizirali istospolne poroke. Te so na Nizozemskem zakonite že od leta 2001.

#9: Več koles kot ljudi

Na Nizozemskem boste našteli več koles kot ljudi. V državi je okoli 18 milijonov koles, šteje pa okoli 17 milijonov prebivalcev. V povprečju Nizozemci prekolesarijo 2,9 km na dan.

#10: Aktivni Nizozemci

Ne le kolesarjenje, Nizozemci na splošno veljajo za zelo športen in aktiven narod. Glede na statistike so Nizozemci najbolj fizično aktivni prebivalci EU. 52 odstotkov prebivalstva se tedensko ukvarja s športom, kar je precej nad povprečjem Evropske unije, ki znaša 38 odstotkov.

#11: Gin

Gin so izumili Nizozemci. Gin je bil izumljen v 16. stoletju in je postal priljubljen v Veliki Britaniji, potem ko je William of Orange z ženo Mary zasedel angleško, škotsko in irsko prestolnico.

#12:  Amsterdam – mesto na vodi

Amsterdam ima preko 1.200 mostov. Ker je bilo mesto ustanovljeno na močvirnatih tleh, je večina njegovih stavb zgrajenih na lesenih pilotih. Skupaj je Amsterdam zgrajen na skoraj milijon pilotih, od katerih so v preteklih letih mnoge zamenjali z betonskimi in jeklenimi piloti za boljšo stabilnost.

Več o Nizozemski si lahko preberete tukaj.

Avtor članka: M.K.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂