Nova Zelandija – Južni otok (2. del)

V prejšnji številki ste lahko prebrali prvi del potopisa po Novi Zelandiji in izvedeli vse o popotovanju po Severnem otoku. Tokrat pa preberite, kako se je potovanje nadaljevalo na Južnem otoku Nove Zelandije.

Aktivno spoznavanje Marlborought Sounds

Sklenila sva, da bova lepote Nove Zelandije spoznavala tudi aktivno, zato sva se odpravila na veslanje po Marlborough Sounds. Veslanje je bilo zanimivo, a zaradi megle, dežja in vetra precej naporno. Izlet je trajal skoraj ves dan, k sreči je imel vodič v svojem čolnu pripravljeno izvrstno malico, s katero smo si nabrali novih moči za dokončanje naporne veslaške izkušnje. Bila sva premražena, vendar zadovoljna zaradi posebnega doživetja!

 

 

Bil je božični večer, zato sva si v gostilni privoščila odlično večerjo z ostrigami in belim vinom.

NP Abel Tasman

Abel Tasman NP  je dobil ime po prvem belcu, ki je stopil na današnjo Novo Zelandijo in Tasmanijo. Park je znan po plažah z zlatim peskom, klifih in pohodnih poteh. Rezervirala sva izlet do Tonga Beach-a. Nanj sva se iz Kaiteriterija do Awaroe odpravila s hitro ladjo. Iz Awaroe sva se odpravila na pot  po gozdu, v katerem raste velikanska praprot, in prispela do čudovite plaže Tonga Beach. Na njej so bili tjulenji in veliko ptičev, ki so postali zelo glasni in napadalni, ko sva se nevede približala mladičem.

 

Vrnitev v Kaiteriteri je bila zelo razburljiva, saj sva se peljala s hitrim čolnom, katerega posadka je bila navdušena nad hitro vožnjo po valovih. Ko sva povedala, da sva “za”, so si fantje dali duška! Premetavalo nas je po valovih, čoln je dvigovalo v zrak, ob tem sva porabila veliko adrenalina, a bilo je nepozabno!

Truman Track in Tasmansko morje

Na zahodni obali je Truman Track, kratka pot z zanimivimi drevesi in pogledom na Tasmansko morje.

Neskončno morje ob zahodni obali NZ.
Bujno rastje ob Truman track.

NP Paparoa in mestece Hokitika

V bližini kraja Punaikiki je Paparoa NP, park s številnimi skalami, v katerih apnenčaste plasti ležijo ena na drugi, zaradi česar jih imenujejo  “pancake rocks.”

V južnih Alpah je preko prelaza Arthur Pass speljana cesta, ki povezuje zahodno in vzhodno obalo.
Hokitika je majhno mestece, ki ponuja veliko kulturnih dogodkov, trgovinic, galerij in možnosti za aktivno preživljanje dopusta. V mestu je vsako leto festival nenavadne hrane ter mnogi umetniški festivali.

Najvišja gora Nove Zelandije

Aoraki oz. Mount Cook je s 3735 metri najvišja gora Nove Zelandije. Po njej je dobil ime narodni park, ki ga 40 % pokrivajo ledeniki.
 S skupino drugih popotnikov sva obiskala Fox Glacier NP, kar je bilo doživetje posebne vrste. S helikopterji so nas prepeljali na ledenik, nas opremili s posebnimi čevlji z derezami ter palicami z jekleno konico in kopico navodil za varno hojo po ledeniku. Ves čas obiska smo imeli lepo vreme, nad nami je kraljeval Mt. Cook.

Queenstown, adrenalinska prestolnica Nove Zelandije, in fjordi

Queenstown, adrenalinska prestolnica Nove Zelandije, ponuja ogromno ekstremnih doživetij.
Doubtful Sound je fjord, ki leži v pokrajini Fjordland na jugozahodu otoka. V bližini se nahaja manjši, a veliko bolj znan in obiskan Milford Sound.
Pot do fjorda vodi iz kraja Manapouri, in sicer najprej z ladjo po jezeru Manapouri ter nato z avtobusom preko Wilmot Passa do Doubtful Sounda, kjer smo se vkrcali na ladjo. Med plovbo po Doubtful Soundu je kapitan izključil motorje, vse potnike je zaprosil za popolno tišino. Nastala je čarobna tišina, ki so jo prekinjali le kriki in petje ptic ter pljuskanje valov. Doživetje je bilo nepozabno!

Najjužnejša točka Nove Zelandije

V bližini Invercargilla je najjužnejša točka Nove Zelandije, Slope Point. Pokrajina je podobna Škotski, tudi imena krajev so taka, kakor na Škotskem.

Silvestrovo na Novi Zelandiji

Kaikoura in Christchurch

Kaikoura je izhodišče za oglede kitov, saj se tam zaradi  globokega morja vedno nahaja večje število kitov. Če se zgodi, da na izletu kitov ni moč videti, organizatorji vrnejo 80 % denarja. Zaradi razburkanega morja osebje na ladji ves čas deli vrečke za bruhanje, po katerih je veliko povpraševanja. K sreči sva pravočasno vzela ingverjevo kapsulo in sva si lahko v miru ogledala delfine ter tudi nekaj kitov.
Na poti domov sva naredila še postanek v Seulu, ki sva ga izkoristila za kratek ogled mesta, kjer se družijo tradicionalni templji in moderne stavbe z najnovejšimi tehnološkimi dosežki.

Avtorja: Filip in Janja Simoniti

 

Komentirajte!

Ste že kdaj obiskali Novo Zelandijo? Vas je bolj navdušil Severni ali Južni otok?