Park vojaške zgodovine Pivka

V začetku pomladi sva se vračala z vikend oddiha in pot naju je peljala skozi Pivko. Table ob cesti so naju vabile v Park vojaške zgodovine, zato sva se odločila – to bo destinacija za naslednji izlet.

V dopoldanskih urah sva se odpravila proti Pivki​ in se veselila, le kaj vse bova videla in doživela v tem parku.

Ta park je res obširen!

Najprej nekaj na kratko, da vam predstavim, kaj Park vojaške zgodovine sploh je. To je muzejsko in doživljajsko turistično središče, ki se razprostira na dejanskih površinah nekdanje vojašnice v Pivki. Park je res mnogo večji, kot sva si pred obiskom sploh predstavljala. Izvedela sva, da je dejansko največji muzejski kompleks v Sloveniji. Obsega več zgradb: Komanda, paviljon A, paviljon B, paviljon C, opremljajo in pripravljajo pa se še dodatne razstave v prihodnosti. Večje zunanje površine so namenjene prikazom ter aktivnostim na dogodkih, kot sta na primer Tankovski vikend ali Festival vojaške zgodovine. V Komandi vstopimo v Park vojaške zgodovine, poleg se nahajata tudi muzejska trgovina ter restavracija Kantina. V zgornjih nadstropjih lahko obiščete priložnostne razstave: na primer med najinim obiskom sta bili tam fotografska razstava o dogajanju med osamosvojitveno vojno ter lokostrelska razstava – naju sta povsem navdušili. V paviljonu A je razstava o procesu razpadanja Jugoslavije in o slovenski osamosvojitvi ter podmorničarstvu Jugoslavije, zbirka oklepnih vozil in letalska zbirka. V paviljonu B  so na ogled oklepna vozila iz 2. svetovne vojne,  v paviljonu C pa artilerijska zbirka ter letalska zbirka.
  

Kako je Slovenija postala samostojna

Oba sva bila leta 1991 še tako majhna, da se nastanka slovenske države in vojne za njeno samostojnost pravzaprav ne spominjava. Temu namenjena razstava naju je sploh zato še toliko bolj pritegnila. Razstava Pot v samostojnost v osnovi najprej predstavi “Titovo” Jugoslavijo. Potem sledi prikaz padca berlinskega zidu in posamezne prelomnice na poti do samostojne Slovenije. Ogledala sva si tudi poročila iz tistega časa v prav nostalgični dnevni sobi. V scensko postavitev so vključena tudi bojna in oklepna vozila, prav tako letala. Ne manjka pa niti pravi stari Yugo. 🙂

Ogled prave podmornice – tudi od znotraj!

Posebna razstava prikazuje življenje in delo podmorničarjev. V muzeju je razstavljena 19-metrska in kar 76 ton težka podmornica P-913 Zeta. Od tega samo baterije tehtajo 24 ton. Jugoslavija jo je izdelala sama, veliko komponent je tako tudi plod slovenskega znanja pri gradnji podmornic. Tako velika, pa vendar pravzaprav spada med tako imenovane “žepne” oziroma diverzantske podmornice. Osnovno posadko so sestavljali štirje člani, dodatno pa še do šest diverzantov, tako je skupno prevažala do deset članov posadke. Pod morsko gladino je ostala najdlje šest dni. Za urjenje so jo uporabljali od leta 1984 do 1991, na srečo pa je nikoli niso uporabljali za njen osnovni namen. Z vodnikom sva si jo ogledala tudi od znotraj, nekaj utrinkov si lahko pogledate v spodnji galeriji. Pred obiskom priporočava, da si za ogled njene notranjosti vnaprej rezerviratetermin ogleda, saj je res veliko zanimanje.

V parku sva doživela veliko zanimivega

Muzej je zasnovan tako, da v njem nikakor ni dolgčas. V njem sva med drugim preizkusila, kako težko je zares le z dvema prstoma napeti lok. Malo sva tudi trenirala umeriti puško – le z laserjem seveda :).

V parku se skozi leto kar precej dogaja. Spomladi je organiziran pohod po krožni poti vojaške zgodovine in se odvija tankovski vikend. Poleti se lahko pridružite in doživite z njimi Poletno muzejsko noč. V tretjem septembrskem vikendu prirejajo osrednji dogodek Festival vojaške zgodovine. Midva sva med obiskom doživela ponazoritev bitke.  
  V muzejski trgovini Magazin so na voljo spominki s tematikami iz muzeja, sicer pa so na prodaj tudi prav uporabne prave vojaške reči, kot na primer prava vojaška spalna vreča ali nahrbtnik. Za lastnike avtodomov je tu omogočen prijeten postanek, za lastnike električnih vozil pa je na voljo tudi brezplačna polnilna postaja. Pohodniki se lahko odpravite na krožno pot vojaške zgodovine, ki povezuje Park vojaške zgodovine, italijansko podzemno utrdbo na Primožu, Šilentabor nad Zagorjem in turistično vas Narin. Pot vam bo vzela približno 4 ure.
Obiskovalci si v povprečju ogledajo muzej v 3-4 urah, vendar sva se midva v njemzlahka zadržala cel dan in priporočava, da si zanj vzamete čas. Vmes se lahko okrepčate v restavraciji Kantina in po kosilu nadaljujete ogled. Ob nedeljah in praznikih ob 10:30 je na voljo brezplačen voden ogled. Pa ne pozabite, ker je veliko zanimanje, si za ogled notranjosti podmornice rezervirajte termin 

VEČ O PARKU VOJAŠKE ZGODOVINE >>

Avtorja: Mojca in Aleš

 

Srečni nagrajenci so:NAGRADE:
1. nagradaTEREZIJA KEKEC – 1x družinska vstopnica za ogled Parka vojaške zgodovine in voden ogled notranjosti podmornice2. nagrada:BLAŽ BERČIČ – 1x družinska vstopnica za ogled Parka vojaške zgodovine3.nagrada:VIDA MULEJ – 2x vstopnica za odraslega za ogled Parka vojaške zgodovineSte že obiskali Park vojaške zgodovine?