Po domači sir na Planino v Lazu

Medtem ko so se mnogi že namakali na morju, smo mi prve poletne dni poiskali ohladitev v slovenskih planinah. Tokrat smo se odpravili na Planino v Lazu, ki je ena izmed manj znanih, a izjemno očarljivih visokogorskih pašnikov v Sloveniji. Planina leži na nadmorski višini približno 1.560 metrov in je priljubljena destinacija za pohodnike, ljubitelje narave in tiste, ki iščejo mir in tišino v neokrnjeni naravi.

Kako do Planine Laz?

Planina v Lazu ali Planina Laz se nahaja v Triglavskem narodnem parku, na jugozahodnem delu Bohinjskega jezera, v bližini planin Krstenica in Planina pri Jezeru. Dostopna je iz več smeri, najpogosteje pa se pohodniki odločajo za pot iz planine Blato ali iz Stare Fužine. Iz Stare Fužine se povzpnete po označeni planinski poti, ki vodi skozi gozdove in travnike, mimo več planinskih pašnikov. Pot je srednje zahtevna in traja približno 3 do 4 ure hoje, odvisno od tempa. Ta pot je dobro označena in ponuja čudovite razglede na okoliške gore in doline.

Druga možnost, ki smo jo prehodili tudi mi, je, da se do Planine Laz odpravite s planine Blato. Ta pot je krajša, a nekoliko bolj strma. Zanjo boste potrebovali od 1ure in pol do 2 uri hoje. Pot je dobro označena, a pohodnikom priporočamo uporabo dobre pohodniške opreme in dovolj tekočine. Do planine Blato smo nato naredili krožno pot čez Planino pri Jezeru, s čimer smo lepo zaokrožili naš pohod. Skupen krog tako traja 3 –  4 ure hoje.

Mir, tišina in neokrnjena narava

Planina Laz je pravi raj za ljubitelje narave. Ena od posebnosti Planine Laz je njena osamljenost in mir. Ker je manj obiskana kot nekatere bolj znane planine v Triglavskem narodnem parku, ponuja priložnost za resnično sprostitev in pobeg od vsakdanjega vrveža.

Tradicionalno planšarsko življenje

Poleg čudovitih razgledov na okoliške vrhove, kot so Debeli vrh, Tosc in Mišelj vrh, ponuja planina tudi vpogled v tradicionalno planšarsko življenje. Ena izmed največjih atrakcij Planine Laz je zagotovo izdelava sira. Planina je del tradicionalne kulturne krajine, kjer se ohranja stoletna tradicija planšarstva in izdelave sira. Na planini se še danes pasejo krave in planšarji tu izdelujejo domači sir ter druge mlečne izdelke. Planšarji na planini še vedno uporabljajo tradicionalne metode za pridelavo sira. Mleko, ki ga dobijo od krav, pasenih na bogatih visokogorskih pašnikih, je izjemne kakovosti.

Na Planini Laz je ena izmed najbolj znanih družin, ki se ukvarjajo z izdelavo sira, družina Gartner. Gartnerjevi so že več generacij tesno povezani s planino in tradicionalnim načinom življenja na njej. Njihova predanost in ljubezen do sirarstva se odražata v izjemni kakovosti njihovih izdelkov. Vsako leto v poletnih mesecih družina preseli svojo čredo krav na planino, kjer živijo in delajo v skladu z naravnimi ritmi. Njihov sir je cenjen zaradi edinstvenega okusa, ki ga dajejo bogati pašniki in skrbno ohranjena tradicija izdelave.

Krave, pujsi, ovce, osel in lama

Poleti se na planini pase do 20 glav goveda, od leta 2015 pa se pasejo tudi prašiči. Od tega leta je na planino mogoč tudi dostop s traktorjem, zato lahko pastir na planino pripelje tudi prašiče, kar je bilo prej zaradi dolge poti do planine zanj prezahtevno. Poleg tega na planini lahko opazite tudi njihovega oslička, letos pa so na planino pripeljali tudi lamo, ki je prava atrakcija za vse obiskovalce. Za lamo so se odločili, saj se nad planino pasejo tudi ovce, lame pa so naraven zaščitnik ovac pred volkovi.

Foto: Jaka Zadnikar

Obvezno se ustavite pri pastirici Luciji, ki vam bo z veseljem postregla z domačim sirom, skuto, kislim mlekom, žganci in hladnimi osvežitvami. Poleg počitka ob dobrotah vam z veseljem pokažejo več kot 120 let staro sirarno, v kateri še izdelujejo sir.

Petričev stan

Pomemben del Planine Laz je tudi Petričev stan, eden izmed 19 lesenih pastirskih stanov, zaznamovan z letnico 1876. Petričev stan na Planini v Lazu ima pomembno zgodovinsko vrednost kot eden izmed redko ohranjenih pastirskih stanov iz leta 1876, ki služi kot živi muzej.

Foto: Mitja Sodja

Ta kraj priča o bogati pastirski in sirarski tradiciji Bohinja, ponuja vpogled v tradicionalni način življenja prebivalcev gorskih območij. Ohranjenost stanu omogoča doživetje avtentičnosti in izvirnosti, s poudarkom na ročno izdelanih lesenih elementih. Slovenski pesnik Dane Zajc je tu preživljal poletja, kar se odraža tudi v razstavljenih predmetih, kot so njegovi lesenimi stoli.

Planina Laz je skriti biser Triglavskega narodnega parka, ki ponuja obiskovalcem priložnost za doživetje pristne gorske narave in tradicionalnega planšarskega načina življenja. Njena dostopnost, čudoviti razgledi in okusni domači siri so razlogi, zakaj se vedno več pohodnikov odloča za obisk tega mirnega in slikovitega kotička Slovenije.