Potovanje s psom

Priprava na pot

Nekateri ljudje si dopusta brez psa sploh ne morejo predstavljati. Preden se odpravite na potovanje, poskrbite, da bo pes imel ovratnico ter obesek z vašim naslovom in telefonsko številko.

Pred potovanjem je zelo dobro, da psa pregleda veterinar. S seboj vzemite dovolj sveže vode, še posebej, če potujete v vročem vremenu. Med potovanjem se redno ustavljajte, da se pes malo sprehodi in popije vodo. Psa nikoli ne pustite samega v avtomobilu, saj temperatura v stoječem vozilu lahko naraste do smrtonosnih višin, še posebej, kadar je toplo. Nekateri psi so na začetku potovanja nekoliko nemirni, vendar se počasi navadijo na hrup in gibanje vozila, ki jih celo uspava. Na potovanje ne pozabimo vzeti vseh pasjih dokumentov, posod za hrano in vodo, rezervnih ovratnic in povodca, vrečke za iztrebke, brisač za psa, igrač, raznih zdravil, ki jih pes jemlje, in predvsem zadostn količine hrane.

Potovanje s psom je lahko zabavno, če se prej na to dobro pripravite. Spodaj je opisanih nekaj nasvetov, kako potovati z avtomobilom, letalom in vlakom, prav tako pa tudi pravila, ki jih je potrebno upoštevati pri potovanju znotraj Evropske unije in v države izven EU.

Potovanje z avtomobilom

 

Ko gremo na potovanje z avtomobilom, mora biti pes v boksu ali privezan. Med vožnjo ne smemo imeti psa v naročju. Če pes ni privezan, lahko moti voznika, v primeru nesreče pa ga lahko vrže  iz avtomobila ali v katerega izmed potnikov. Prav tako ne sme sedeti spredaj, saj ga lahko poškoduje airbag. Za vožnjo v prtljažniku so primerni transportni boksi, če se vozi na zadnjem sedežu, pa so primerni varnostni pasovi, ki so namenjeni prav za psa. V slednjem primeru je dobro zadnji sedež zaščititi z zaščitno prevleko, da se ne bi umazal.

Nekateri psi ne marajo vožnje z avtomobilom. Lahko jo povežejo z obiskom veterinarja, če se je pes peljal z avtom le takrat, ko je moral k veterinarju. V tem primeru je pred daljšim potovanjem dobro psa peljati na nekaj krajših voženj. Če vaš pes trpi zaradi slabosti, ga ne hranite manj kot eno uro pred začetkom potovanja. Slabost lahko preprečimo tudi z mirno vožnjo – mirno pospeševanje in zaviranje. Nekaterim psom med vožnjo postane slabo ali pa postanejo nemirni. V tem primeru povprašajte veterinarja po tabletah proti slabosti ali po tabletah za pomiritev.

Potovanje z letalom

 

Za prevoz živali ima urejene pogoje tudi naš največji slovenski letalski prevoznik.  Pri Adrii Airways lahko s seboj na letalo vzamete manjše živali. Te morajo biti zaprte v kletko oziroma transportni boks. Skupna teža živali in boksa ne sme biti večja od 8 kg, dimenzije boksa pa ne smejo biti večje od standardnih dimenzij za ročno prtljago. Za vsako žival, ki bi jo želeli vzeti  s sabo, je potrebna predhodno potrjena rezervacija in ustrezno doplačilo. Če potujete z različnimi letalskimi prevozniki, je pomembno, da se pozanimate, kakšna pravila veljajo za posamezno letalsko družbo.

Spodaj so navedene cene za prevoz živali pri Adria Airways.
Prevoz – Največje dimenzije kletke – Cena v eno smer Evropa – Cena v eno smer vse destinacije razen Evrope
PETC – ljubljenček v kabini; Kletka 55 x 40 x 20 cm; 50 eur; 100 eur
AVIH – ljubljenček v prtljažnem prostoru; Kletka 60 x 45 x 40 cm; 100 eur; 150 eur
AVIH – ljubljenček v prtljažnem prostoru ;Kletka večja od 60 x 45 x 40 cm; 200 eur; 300 eur

Potovanje z vlakom

 

Pri Slovenskih železnicah lahko s seboj na vlak brezplačno vzamete pse, ki so zaprti v kletko ali košaro, ki ni večja od osebne prtljage, in majhne pse, ki jih lahko držite v naročju. Če imate večjega psa, mora ta imeti nagobčnik, biti pripet na vrvico in ležati na tleh. Zanje je treba v notranjem prometu plačati polovično ceno vozovnice za 2. razred potniškega vlaka, v mednarodnem prometu pa polovično ceno vozovnice po mednarodni potniški tarifi. Na vlakih ICS prevoz domačih in udomačenih živali ni dovoljen. Izjema so le psi spremljevalci slepih in invalidnih oseb. V tem primeru se zanje izda brezplačna rezervacija. Prepovedan prevoz živali je na Norveško, Finsko, v Veliko Britanijo, Severno Irsko, Republiko Irsko, Španijo (razen psov v spalnikih), Maroko in Portugalsko ter iz teh držav. V Nemčiji in Belgiji je prevoz psov dovoljen le, če so na vrvici in imajo nagobčnik. (Vir: Slovenske železnice)

Dokumenti, ki jih potrebuje vaš pes

 

Pes mora imeti potni list, v katerem mora biti potrjeno veljavno cepljenje proti steklini, ki ga lastniki opravijo pri svojem veterinarju, slednji pa mora v potni list vpisati vse potrebne podatke o vseh opravljenih cepljenjih.

Potovanja znotraj EU

Če potujete s psom po državah Evropske unije, se zahteva, da je označen z mikročipom ali z jasno čitljivim tetoviranim znamenjem. Psa mora spremljati evropski potni list za hišne živali, ki ga izda pooblaščeni veterinar in potrjuje opravljeno veljavno cepljenje proti steklini v skladu z navodili proizvajalca in WHO standardi. Za potovanje v države, ki so pridobile status države proste notranjega zajedavca Echinococcus multilocularis, morajo biti psi tretirani proti omenjenemu zajedavcu v obdobju največ 120 ur in najmanj 24 ur pred predvidenim časom vstopa v te države. Pri vstopu v Veliko Britanijo, Irsko, Malto in Švedsko mora biti pes starejši od 3 mesecev.

Potovanje v države, ki niso članice EU

 

Tako kot pri potovanju v države EU, morate imeti za psa urejeno vse tudi za potovanje izven EU, kar je navedeno pri potovanju znotraj EU. Poleg tega je potrebno pri vstopu v nekatere države opraviti še test titracije z nevtralizacijo protiteles, pri čemer mora biti titer protiteles najmanj enak 0,5 I.E./ml. Vzorec mora odvzeti pooblaščeni veterinar in  sicer najmanj 30 dni po cepljenju in 3 mesece pred nameravanim potovanjem, preiskave pa morajo biti opravljene v enem izmed odobrenih laboratorijev s strani Evropske komisije. V pomoč vam bo tudi razpredelnica Veterinarske uprave, ki jo nadete tukaj.

Nekatere države zahtevajo za hišne ljubljenčke tudi karanteno. Avstralija je na primer znana po tem, da ima karanteno. Imajo zelo zdrave domače živali in to želijo tudi ohraniti, zato imajo stroga pravila pri prevozu živali na otok. Če boste potovali v Avstralijo, morate najprej karantenski postaji sporočiti čas prihoda. Na karantenski postaji bodo imeli psa na opazovanju in tako preprečili vstop okužbi v državo.

Članek prispeval: Trgovina za male živali Aler

Viri:

  • Adria Airways
  • Slovenske železnice
  • Veterinarska uprava Republike Slovenije