potovanje z avtom

Potovanje z avtom omogoča največjo neodvisnost. Na potovanje se lahko odpravite, kamor vi želite,  kadar vi želite in s tem ohranite večjo svobodo pri načrtovanju dopusta.

Nasveti za dolgo potovanje z avtom

  • Opremite se z vsem, kar vam bo vožnjo naredilo bolj udobno  (vzglavnik, odeja, …).
  • Napolnite elektronske naprave.
  • Ne pozabite na razvedrilo – knjige, revije, križanke in drugo.
    • Če vam je v avtu hitro slabo se izogibajte branju, raje si na elektronske naprave naložite knjige, ki jih lahko poslušate na poti.
    • Prav tako ne priporočamo, da med vožnjo gledate film, saj vam še hitreje lahko postane slabo.
  • Vzemite prigrizke (a pri tem pazite, da ne umažete avta).
  • Pijte dovolj vode.
  • Pogosto se ustavljajte.  

Pred potovanjem

Preden se odpravite na potovanje, vam priporočamo pregled avtomobila, da se prepričate, če je vaš avto pripravljen na dolgo pot.  Preverite raven olja, stanje akumulatorja in podobno. Prepričajte se, da imate orodje za popravilo avta, prvo pomoč, varnostni trikotnik, komplet žarnic in ostalo opremo. Preverite stanje pnevmatik in se prepričajte, ali imate tudi rezervno pnevmatiko. Če želite biti res brezskrbni, ga lahko tudi odpeljete na pregled k vašemu mehaniku.
Pred odhodom preverite, če imate s seboj vse potrebne dokumente. Poleg vseh dokumentov, ki jih potrebujete ne glede na transportno sredstvo (potni list ali osebna izkaznica, knjižica o cepljenju, visa,..), ne pozabite na:
vozniško dovoljenje,
prometno dovoljenje,
veljavno vinjeto ( če jo potrebujete),
zavarovalno polico avtomobila,
obrazec za prijavo nezgode,
avtomobilsko mapo s servisno knjižico,
zeleno karto ( če jo potrebujete).
Preverite potovalne informacije in vse podatke o tem, katere dokumente potrebujete. ​​Pred potovanjem v druge države vam priporočamo tudi ureditev mednarodnega vozniškega dovoljenja. Za izdelavo mednarodnega vozniškega dovoljenja potrebujete potrdilo iz uradne evidence (potrdilo o vozniškem dovoljenju) z razvidnimi kategorijami vozil, slovensko vozniško dovoljenje, potni list ali osebno izkaznico in fotografijo velikosti 35x45mm. Poleg tega pa morate izpolniti tudi obrazec, ki ga lahko dobite tukaj ali direktno na enotah AMZS-ja, kjer si mednarodno vozniško dovoljene lahko tudi uredite. Trenutna cena za izdelavo mednarodnega vozniškega dovoljenja je 31  €, za člane AMZS-ja pa 27, 90 €.
​Če se na pot odpravljate s tujim vozilom, si priskrbite tudi pooblastilo za vožnjo tujega avta. Poleg izpolnjenega obrazca potrebujete prometno dovoljenje, osebni dokument in dokument osebe, čigar vozilo je. Trenutna cena pooblastila za vožnjo tujega avta je 16,27 €.

Načrtovanje poti

Preden se z avtom odpravite na dolgo pot, vam priporočamo, da že vnaprej pripravite načrt poti. Izračunajte si približne stroške poti , pri tem pa ne pozabite upoštevati tako ceno goriva kot vinjet, cestnin in morebitnih tunelov ter trajektov. V pomoč vam je lahko AMZS ali pa za načrtovanje uporabite katero od strani v angleščini Via Michelin, Map Quest,
Preden se odpravite na pot in med potjo, lahko spremljate razmere na cesti:
Slovenija
Avstrija
Italija
Hrvaška

Nemčija

Varnost

Svetujemo vam, da ne uporabljate le gotovine. Uporabljajte plačilne kartice, bankomate in nikakor ne imejte vsega denarja shranjenega na enem mestu. Pred potovanjem si  zapišite vse pomembne telefonske številke za preklic kartic v primeru kraje ali izgube.
Ne pozabite na denarno rezervo v primeru nepredvidenih zapletov, kot so okvare avta ali kazni za prometne prekrške. Svetujemo vam, da si podrobno preberete cestnoprometne predpise v državah skozi katere potujete. Pri tem še posebej ne pozabite niti na različne omejitve hitrosti. Ob vstopu v državo imate postavljene informativne table, o omejitvah hitrosti po Evropi pa si lahko preberete že pred odhodom.
V primeru prometne nesreče ali večje poškodbe vozila vam svetujemo, da obvestite policijo in pridobite policijski zapisnik, s katerim lahko brez težav zapustite državo. Uredite si zavarovanje avtomobila in morebitno asistenco na cesti.

Dragocenih stvari ne puščajte na vidnem mestu v avtu. Tudi če se samo za 5 minut ustavite na bencinski črpalki, nikakor ne puščajte dragocenosti na vidnem mestu. Še prehitro vam lahko kdo razbije šipo in pokvari celotno potovanje.  Ko enkrat prispete na destinacijo, iz avta poberite vse. Prazen avto bo za tatove manj vabljiv kot pa, če boste v avto pustili stvari. Naj bodo videti še tako nedragocene, tatovi ne bodo vedeli, če ste pod njimi morda pustili kake dragocenosti.  Razmislite o tem, da bi vložili nekaj dodatnega denarja v nakup varnostne kljuke, saj le-ta preprečuje vrtenje volana in vgradnjo alarmne naprave.Priporočamo, da avto vedno puščate na zavarovanih parkiriščih.Če parkirate ob ulici, je bolje, da se izogibate neosvetljenih ulic. Avto pustite pod ulično svetilko ali ob drugem viru svetlobe, tako bodo  tatovi težje skrili svoje namere. Zaradi varnosti  vam odsvetujemo spanje v avtu, če se pa le-temu ne morete izogniti, parkirajte avto na dobro osvetljenem mestu, ki naj ne bo na samem.

Cene goriva

Cene goriva po Evropi se precej razlikujejo, zato se že pred odhodom od doma lahko pozanimate, kje so cene najnižje. Če boste že vnaprej seznanjeni s cenami, lahko veliko prihranite, zato si lahko pogledate informativne cene goriv v državah po Evropi. Ne pozabite pa, da se razlike v ceni ne pojavljajo le med državami, pač pa v mnogih primerih tudi znotraj ene države. V Italiji, Nemčiji, Avstriji, Hrvaški,… cene goriv določajo ponudniki sami. Tako so cene zagotovo višje na avtocestnih črpalkah kot pa, če boste gorivo kupili izven avtoceste. Zato vam priporočamo, da naredite kak kilometer več, zavijete z avtoceste in najdete prvo črpalko. Še največ možnosti boste imeli, če to storite na izvozu za industrijsko cono, ne priporočamo pa vam, da se tega poslužujete na izvozih za velika mesta. Ker so razlike v ceni tudi do 20 %,  boste s tem prihranili kar nekaj denarja.

Preberite si tudi vse o tem, kako zmanjšati porabo.

Komentirajte!
Se na pot raje odpravite z avtom ali s katerim drugim prevoznim sredstvom?