Prtljaga na letalu

Prišel je čas, ko si privoščite nekaj dni zasluženega oddiha. Vendar pa vas pred uživanjem na potovanju čaka še eno neprijetno opravilo. Pakiranje. To predstavlja še poseben izziv, če se na pot odpravite z letalom. Da bo pakiranje postalo bolj prijetno opravilo, preberite spodnje nasvete. Pri pakiranju vam je lahko v pomoč seznam potrebščin za na pot. Upoštevajte omejitve in prepovedi glede vaše prtljage in se tako izognite neprijetnosti, da boste primorani ob prijavi na letališču svojo prtljago prepakirati ali celo kaj pustiti v letališkem košu.

Oddana prtljaga

Že pred odhodom na letališče preverite pri letalskem prevozniku, katere so omejitve glede oddane prtljage (checked baggage). Nizkocenovni letalski prevozniki vam v ceno karte večinoma vštejejo le ročno prtljago, za vsak oddan kos prtljage pa morate doplačati. Nekoliko drugače je pri večjih družbah, pri katerih je sicer en kovček na potnika že vštet v ceno vozovnice, vendar pa lahko naletite na omejitev teže, največkrat 15 do 23 kg. Če boste težo presegli, boste morali pred oddajo še doplačati za vsak dodaten kilogram. Če že vnaprej veste, da boste potrebovali več prtljage, vam priporočamo, da že vnaprej dokupite večjo prtljago, saj so cene na prijavnem okencu višje, kot če to storite vnaprej. Pri skoraj vseh letalskih prevoznikih pa velja, da maksimalna dovoljena teža posameznega kosa prtljage, ki jo nameravate oddati, ne sme presegati 32 kilogramov.
Preden prtljago oddate, ne pozabite odstraniti letališke oznake prtljage (prtljažni listek) od prejšnjega potovanja. V nasprotnem primeru se vam lahko pripeti, da bo vaš kovček prispel na napačno destinacijo. Po prijavi na let na svoji vozovnici preverite, ali imate odrezke prtljažnih listkov oz. potrdila o oddani prtljagi. Za vsak oddani kos prtljage mora biti priložen en tak listek. Zapomnite si videz vaše prtljage in jo primerno označite. Na prijavnih okencih vam večinoma nudijo majhne kartice, ki jih namestite na kovček, nanje pa lahko napišete svoje podatke, da vas lahko kontaktirajo v primeru izgube prtljage. Poglejte si, kakšno pot opravi vaš kovček od trenutka, ko ga oddate, do takrat, ko ga ponovno prevzamete na drugem letališču.

V oddanem kovčku ni priporočljivo, da imate shranjeno:

 • hrano ali druge hitro pokvarljive snovi. (Pomislite, kaj se bo zgodilo z njimi, če se vaš kovček na poti izgubi in preteče nekaj dni, preden bo prtljaga prispela do vas.),
 • stvari, ki so zares pomembne in brez katerih ne morete potovati; denimo zdravila ali drobno darilo, ki vam veliko pomeni, vzemite na letalo v ročni prtljagi,
 • dragocenosti, kot so prenosni računalnik, fotoaparat,
 • večjo vsoto denarja,
 •  drag nakit ter občutljive oziroma lomljive stvari.

Ročna prtljaga

Pred pakiranjem pri vašem letalskem prevozniku preverite, katere so omejitve glede ročne (on board/ carry on) prtljage. Standardne mere za ročno prtljago so 22 cm x 35 cm x 56 cm, vendar pa so le te lahko tudi nekoliko različne, saj jih lahko določa vsak letalski prevoznik po svojih zahtevah. Prav tako preverite tudi, katere so omejitve glede teže. Te se precej razlikujejo, od približno 7- 12 kg.  Ko prispete na letališče, lahko na posebnih stojalih preverite, ali vaša prtljaga resnično zadošča pogojem. Kot že omenjeno, ima vsaka letalska družba nekoliko drugačne mere, zato mere kovčka preizkusite na stojalu vaše letalske družbe.

Ko se prepričate, da je vaš kovček pravih dimenzij, lahko začnete s pakiranjem.  Pri tem morate upoštevati določene zahteve, česa vaša ročna prtljaga ne sme vsebovati:

 • ne pakirajte nevarnih ali ostrih predmetov, saj vam bodo ob varnostnem pregledu odvzeti,
 • tekočin, večjih od 100 ml (pijača, mila, šamponi, parfumi, dezodoranti, paste, juhe, …),
 • tekočine v ročni prtljagi morajo biti pravilno pakirane v prozorni nepropustno zaprti vrečki.
Še posebej, če se na potovanje odpravljate le z ročno prtljago, to ponavadi pomeni, da boste veliko stvari morali zložiti v majhen kovček. Preberite in poglejte si nekaj čudovitih nasvetov, kako privarčevati s prostorom.

Pri pakiranju vam priporočamo, da imate v vaši ročni prtljagi vedno :

 • dokumente in vozovnico (rezervacijo ali vstopni kupon), ki jih shranite tako, da jih boste imeli vedno pri roki,
 • rezerva oblačila (pomislite, kaj se zgodi v primeru, da vaša oddana prtljaga ne prispe na destinacijo z vami),
 • nujna zdravila,
 • osnovne higienske pripomočke (ne pozabite, da je velikost vseh tekočin lahko največ 100ml),
 • nekaj, s čimer si boste krajšali čas na letalu,
 • poskrbite, da vam bo na letalu udobno (vzglavnik, šal, blazina za vrat, prigrizki,…).

Posebna prtljaga

Med posebne vrste prtljage spadajo:

 • športna oprema (golf, kolo, surf, kajak, smuči, potapljaška oprema …),
 • orožje (športno, lovsko),
 • medicinski pripomočki (invalidski vozički, dodatni kisik …),
 • glasbeni inštrumenti

Za prevoz posebnih vrst prtljage je potrebno pridobiti predhodno potrdilo prevoznika in/ali doplačilo. O nameri, da potujete s športno opremo, morate letalskega prevoznika obvestiti vnaprej, ker je sprejemljivost odvisna od razpoložljivosti. Za podrobnejše informacije o pogojih prevoza takšne prtljage se obrnite na oddelek za stranke pri vašem letalskem prevozniku.

Piše: Mirjam Kimovec

Komentirajte!
Vam uspe vse potrebno spakirati v ročno prtljago ali raje potujete tudi z oddano prtljago?