Prtljaga v avtu

​Pred odhodom na potovanje morate v avto zložiti tudi vso potrebno prtljago. Ker ste pri potovanju z avtomobilom omejeni le na velikost avtomobila, radi s količino prtljage, ki jo vzamete s seboj, pretiravate. Raje pazite, da ne preobremenite avtomobila; največja dovoljena obremenitev oz. masa je navedena v knjižici s tehničnimi podatki.  Da lahko s seboj vzamete kar največ prtljage in hkrati poskrbite za varnost, se morate tega lotiti pravilno.

Nasveti za zlaganje prtljage v avto

Zlaganja prtljage oziroma tovora v avtomobil se morate lotiti sistematično. Preden se tega lotite, imejte vso prtljago pripravljeno in že okvirno razvrščeno glede na velikost oz. težo. Večje predmete, ki so običajno tudi najtežji, zložite na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop. Nanje zložite ostale, lažje kose prtljage. Drobne kose prtljage pospravite v škatle, ostre in daljše kose prtljage pa zavijte v odejo. Č​​​e dodatna oprema avtomobila, kot so mreže, kljukica ali celo razdelilne police, to omogoča, tovor dodatno pričvrstite.
Četudi imate velik prtljažnik, se je pri pakiranju vseeno dobro zavedati, da se močno obremenjen avtomobil vozi drugače. Manevri so drugi, zavorna pot je daljša, hitrost mora biti prilagojena in energetska obremenitev je bistveno večja.  Z racionalnim pakiranjem se lahko izognete tudi dodatnim stroškom. Zato s prtljago raje ne pretiravajte. Razmislite, ali res nujno potrebujete vse to za tisti teden ali dva dopusta.

 

Varnost je vedno na prvem mestu

Ni  pomembno samo, kako boste v avto spravili vso prtljago, ampak tudi, kako jo boste pravilno zavarovali. Upoštevajte načelo, da naj prtljaga ne sega prek višine zadnjih sedežev . Če se temu res ne morete izogniti, tja  postavite res najlažje predmete, nikakor pa ne predmetov z ostrimi robovi ali z veliko težo. V primeru nesreče lahko prtljaga, ki je više od zadnjih sedežev, potnikom povzroči hude poškodbe. Če se na pot odpravljate tudi s strešnim prtljažnikom, upoštevajte navodila proizvajalca glede obremenitve. Prav tako pa naj bo količina prtljage v strešnem prtljažniku takšna, da ga boste lahko zaprli brez težav in ne na silo.
​Zadnjo klop prevračajte oziroma podirajte le takrat, ko je to nujno potrebno, saj klop predstavlja varovalno pregrado med prtljažnikom in potniško kabino. Nepravilno zavarovana prtljaga je lahko že ob sicer nedolžnem trku smrtonosno nevarna za potnike.
Komentirajte!
Imate tudi vi težave pri natovarjanju vašega avtomobila pred dopustom?