Safari v Tanzaniji

Grega se je za lanske prvomajske praznike z bratrancem odločil, da se povzpneta na najvišji vrh Afrike, Mount Kilimandžaro. Po uspešnem vzponu sta se odločila, da doživita tudi drugi dragulj Tanzanije, safari.

Safari v Nacionalnem parku jezera Manyara in krater Ngorongoro

Safari nam je ponudil izjemno dogodivščino, saj smo videli ogromno različnih vrst živali, gozdove, zelene površine in druge naravne lepote ter z obiskom vasice Naiyobi dobili vpogled v tradicijo, kulturo in vsakodnevno življenje Masajev. Safari je potekal ob jezeru Manjara ter v Ngorongoru, največjem vulkanskem kraterju na svetu, kjer je možno videti velikih pet živali (bivol, lev, slon, leopard in nosorog).
Tanzanija - Ngorongoro
Pot h kraterju Ngorongoro.
Tanzanija - Ngorongoro in gnujij
Ngorongoro je prostor, kjer se zadržuje ogromno gnujev.

Vožnja je potekala po cesti, speljani okoli ogromnega jezera. Na nekaterih delih je prehod zaradi obilice vode težaven, vendar sta bila vozilo in predvsem voznik dovolj dobra, da smo lahko zastavljeno pot prevozili v celoti. Ob jezeru Manjara smo srečali številne slone, ki so prečkali cesto tik pred našim džipom, ogromno število različnih vrst ptic, bambujev, žiraf, ki so obirale vrhove dreves, ter povodnih konjev. Fascinanten je bil pogled na tisoče flamingov, ki so bili locirani malce stran od obale, na varni razdalji pred našimi objektivi. Dan se je končal z vožnjo do najvišje točke, od koder se ponudi nepozaben čudovit pogled na celotno jezero, ki nudi naravno okolje videnemu živalskemu kraljestvu. Prenočili smo v šotorih nekje na poti med jezerom Manjara ter konzervatorijem Ngorongoro.

Slon prečka pot ob jezeru Manyara.
Pavi???

Naslednji dan smo odrinili zelo zgodaj, saj je bilo pred nami deset ur vožnje v zaščitenem območju kraterja Ngorongoro. Vožnje v džipu po neravnih cestah v vulkanu, ki leži na nadmorski višini 2.200 metrov, ko v upanju na čim boljši posnetek večino časa stojiš in gledaš skozi odprto streho. Še preden smo prispeli v krater, smo se ustavili v že prej omenjeni vasici Naiyobi, kjer živi skoraj 200 Masajev. Vpogled v njihov način življenja, na ročne izdelke in notranjost njihovih kolib je nam, predstavnikom zahodnega sveta, nepredstavljiv. Po obisku šole, kjer se okoli 10 otrok pridno uči veščin življenja in – angleščino, so nam za slovo pripravili znameniti masajski ples. Resnično ganljivo doživetje.

Slikovit narodni park je edinstven zaradi vseh vrst plenilcev. Levi, hijene in gepardi so bili stalno okoli nas, opazili nismo le leoparda. Ob jezeru na dnu kraterja so dih jemajoče velike črede zeber, bivolov, gnujev, nosorogov, ne izostanejo pa niti zelo redki črni nosorogi. Vse je tako zelo pristno in neokrnjeno zaradi dejstva, da v parku Ngorongoro človeško naseljevanje ni dovoljeno. Dan se je počasi zaključeval, sledila je še pot proti Arushi in zadnja nočitev v osrčju Tanzanije, nato pa dolgotrajen let prek Kenije nazaj v domovino.
Piše: Grega Kajnih
Komentirajte!
Kako so vam všeč safariji? Kje vse ste se jih že udeležili?