Šibenik – mesto trdnjav, festivalov in številnih kulturnih znamenitosti

Končno smo dočakali sončno in toplo vreme. Kot nalašč za skok na morje. Ker so se ukrepi in razmere sprostile, sva si po dolgem času privoščila nekajdnevni oddih na morju. Odpravila sva se v Dalmacijo in raziskovala Šibenik ter njegove lepote. Ni nama bilo žal, saj je mesto čudovito, polno kulturnih in naravnih znamenitosti. Problem je bil edino, da je zmanjkalo časa za vse zanimivosti in aktivnosti, zato se bova morala še kdaj vrniti 🙂

Namestila sva se v apartma v centru mesta, od koder je super izhodišče za obisk trdnjav, cerkva, muzejev, prav tako pa hitro prideš do plaže.

Trdnjava sv. Mihovila, zaščitnika mesta Šibenik

Najprej sva se povzpela nad mesto, do trnjave oz. utrdbe sv. Mihovila, od koder se razprostira čudovit razgled na celotni Šibenik in okolico. V Šibeniku je bilo zgrajenih več trdnjav, vse z namenom obrambe pred Turki. Trdnjavo so obnovili in osrednji prostor preuredili v velik amfiteater, kjer se odvijajo številne prireditve, koncerti in festivali. Sv. Mihovil je tudi zaščitnik oz. zavetnik mesta. Na poti do trdnjave sva naletela tudi na zelo lep samostanski vrt sv. Lovre, kjer boste lahko popili kavico ali čaj in našli svoj kotiček za mir.

Pogled iz centra oz. obalne promenade proti trdnjavi sv. Mihovila, ki se dviga nad mestom.

 

Pogled iz trdnjave sv. Mihovila na center Šibenika in zaliv.
Pogled iz trdnjave sv. Mihovila na center Šibenika in zaliv.

 

Katedrala sv. Jakov, knjižnica, cerkve, parki …

Od trdnjave sva se spustila mimo ozkih srednjeveških ulic in po številnih stopnicah nazaj proti središču mesta. Šibenik se lahko pohvali s kar dvema spomenikoma na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine. Prva je mogočna katedrala sv. Jakova, ki so jo začeli graditi leta 1431, leta 1536 pa so jo dokončali. Eden izmed glavnih arhitektov je bil Jurij Dalmatinec, čigar kip se nahaja tudi zraven katedrale na velikem trgu. Na drugi strani trga se nahaja tudi mestna hiša. Zanimivost katedrale je, da je v celoti grajena iz kamna in da je grajena v različnih slogih, ki so se menjali takrat (gotika, renesansa). Zanimivost je tudi niz kamnitih portretov navadnih ljudi (domačinov) na zunanji steni, s katerim je želel poudariti, da je vsak človek pomemben (začetek humanizma). Katedralo je potem dokončal Nikola Firentinec. Za notranjost pa je zanimivo to, da so zunanji obrisi enaki notranjim oz. da je videti notri enako. Zanimiv pa je tudi krstni kamen, ki ga je postavil v prostor (krstilnico) desno spodaj pod oltar.

Mogočna katedrala sv. Jakova, ki spada pod UNESCOVO zaščito.

 

Katedrala je edinstvena na svetu in ima številne zanimive detajle. Eden izmed njih so tudi kamniti portreti navadnih ljudi.

 

Pot sva nadaljevala do obale in po promenadi uživala v miru in lepem razgledu na Šibenik na eni strani ter prostranem zalivu ustja reke Krke na drugi strani. Šibenik, eno najstarejših mest v osrčju Jadrana, imenujejo tudi Krešimirovo mesto. Po kralju Petru Krešimirju, ki je leta 1066 prvi omenil Šibenik. Ko sva se z obalne promenade povzpela nazaj proti centru mesta, sva videla njegov spomenik v parku.

Sprehod ob mirni in lepo okrašeni (s cvetjem) obalni promenadi.

 

Spomenik kralju Petru Krešimirju, ki je leta 1066 prvi omenil Šibenik.

 

Zraven parka Roberta Visijanija, kjer se je odvijal v času najinega obiska tudi Šibenik Spring festival, se nahaja velik obnovljen moderen trg Poljana. Poleg pa stoji velika knjižnica, katere znamenitost je, da je sestavljena iz dveh delov in sicer starega (ostanki srednjeveškega obzidja) ter novega modernega prizidka. Na poti skozi center sva videla še kar nekaj cerkva, samostanov in drugih zanimivosti.

Center mesta in moderni trg Poljana.

 

Poleg pa se nahaja knjižnica, pri kateri gre za preplet novega modernega prizidka in del starega srednjeveškega obzidja.

 

Na tržnici se nahaja vodnjak, ki spominja na pomemben dogodek, saj je 12.5.1879 Šibenik dobil pitno vodo (iz Nacionalnega parka Krka).

 

Mesto številnih festivalov, dogodkov in prireditev

Šibenik je mesto festivalov, tam se za vsakogar najde kaj. V času najinega bivanja sta potekala 2 festivala, ki sva jih obiskala ob večerih. Prvi je bil Šibenik Spring Festival (kulinarični festival), ki se je odvijal tukaj letos prvič. Drugi pa je bil Croatian Travel Festival (turistični), ki je potekal na zelenici ob obalni promenadi in je že tradicionalni. Poleg številnih festivalov tekom leta potekajo tudi razni drugi dogodki, koncerti …

Kulinarični festival Šibenik Spring se je odvijal v parku Roberta Visijanija v centru mesta.

 

Trdnjava sv. Nikola – prepoznavni simbol Šibenika pod UNESCO-vo zaščito

Naslednje jutro sva se podala na izlet z ladjico do trdnjave sv. Nikola, ki je pod UNESCO-vo zaščito (kakor tudi katedrala sv. Jakova). Zgrajena je bila v 16. stoletju in je do danes ohranila izvirno obliko še od takrat. Trdnjava se nahaja ob vhodu v kanal sv. Ante, ki Šibeniški zaliv spaja z morjem in je ščitila mesto pred napadi z morja. Če si želite ogledati trdnjavo tudi od znotraj in se povzpeti na njeno obzidje, morate na izlet z ladjico. Drugače pa do trdnjave lahko pridete tudi s kolesom ali peš (po sprehajalni poti do zaliva sv. Ante) in si jo pogledate od zunaj. Pogled od zgoraj na trdnjavo spominja nekatere na deklico, spet druge na ključavnico. Kaj je imel v mislih arhitekt, ni znano. So mu pa očitali, da je znotraj trdnjave marsikje uporabljal urbane detajle (cvetovi, kiparske skulpture …), ki pa niso primerni za vojaško zgradbo. Najprej smo si ogledali notranjost trdnjave. Na voljo so vam tudi interaktivne tablice v več jezikih, s katerimi vas potem vodijo skozi trdnjavo in zgodovino. Z vrha trdnjave pa se vam odpre lep pogled na Šibenik in tudi na ostale otoke ter celo na Kornate.

Na poti z ladjico proti trdnjavi sv. Nikola smo uživali v pogledu na Šibenik, kjer izstopajo predvsem vse 3 trdnjave (sv. Mihovil, sv. Ivan in Barone) ter katedrala sv. Jakova.

 

Mogočna trdnjava sv. Nikola, ki je pod Unescovo zaščito in je služila za obrambo Šibenika pred napadi (Turkov) z morja.

 

Pogled na trdnjavo od zgoraj nekatere spominja na deklico, druge na ključavnico.

 

Notranjost trdnjave je lepo ohranjena. Zanimivo je tudi to, da so notranjost gradili iz opeke, zunanji del trdnjave pa je iz kamna. V notranjosti so bili nameščeni topovi in skladišča ter sanitarije, bivalni prostori pa so bili zgoraj na ploščadi.

 

Plaža Banj – osvežitev in sprostitev med oddihom

Nekaj minut hoje od mestnega središča se nahaja plaža Banj, na kateri se boste lahko med vašim oddihom malo sprostili in osvežili v morju. Tam voda ni tako slana zaradi pritoka reke Krke v zaliv in mešanja sladke ter slane vode. Je pa bila voda zelo čista in presenetljivo tudi topla (okrog 23°C), čeprav so se lepi in vroči dnevi šele začeli. Tako da se nas je kar nekaj kopalo v morju 🙂

Lepo urejena plaža Banj, na kateri se boste lahko med vašim oddihom sprostili in uživali v morju.

 

Trdnjava Barone – romantična destinacija za čakanje na sončni zahod ali vzhod

Proti večeru sva se povzpela še na tretjo trdnjavoBarone, od koder se vam odpre lep razgled na mesto Šibenik, zaliv in otočja v ozadju. Prav tako pa lahko uživate v lepem sončnem zahodu. Nato sva se odpravila ob obalo na večerjo in se sprehodila po osvetljeni obalni promenadi, ki na srečo še ni bila polna turistov.

Obnovljena trdnjava Barone, na kateri lahko vidite še nekaj topov, ki so varovali Šibenik in …

 

… uživate v čudovitem razgledu na Šibenik in zaliv.

 

Splača pa se vam počakati tudi sončni zahod ali zjutraj vzhod, saj je panorama čudovita.

 

Izlet z e-kolesi in kopanje na plaži kanala sv. Ante

Za zadnji dan sva si pustila še nekaj aktivnosti. Zjutraj sva se odpravila z e-kolesi na izlet po obalni sprehajalni poti mimo kanala sv. Ante vse do Solarisa in nazaj. Odličen izlet, s čudovitimi razgledi in na poti lahko vidite številne znamenitosti (bunkerji, cerkvica v skali, trdnjava sv. Nikola, veliko in malo slano jezero …). Prav tako je veliko priložnosti za skok v vodo na kateri od plaž. Turo lahko nadaljujete tudi do bližnjih vinogradov in vinskih kleti, a naju je žal priganjal čas.

Čudovita sprehajalna in kolesarska pot ob kanalu sv. Ante, na kateri lahko vidite kar nekaj znamenitosti, …

 

… kot so npr. bunkerji iz 2. svetovne vojne, …

 

… uživate v čudovitih razgledih na Šibenik in …

 

… njegovo okolico …

 

… ter prispete celo do trdnjave sv. Nikola, do katere se lahko pripeljete s kolesom – čisto do obzidja.

 

Med potjo se lahko osvežite v morju v katerem od zalivčkov ali na kateri od plaž ob poti.

 

Ogled muzeja Civitas Sacra in akvarija

Po kosilu sva si pogledala še muzej Civitas Sacra oz. interpretacijski center katedrale sv. Jakova, ki se nahaja v središču mesta, v obnovljeni palači Galbiani. V njej je predstavljena sakralno kulturna dediščina Šibenika, s poudarkom na katedrali sv. Jakova. Izvedeli boste vse o začetkih mesta Šibenik, o začetku gradnje katedrale, o njenih graditeljih, o ljudeh, ki so ustvarjali in živeli tukaj, o razvoju Šibenika nekoč pa vse do današnjih dni. Odličen muzej z veliko interakcije in multimedijskih predstavitev vas bo popeljal v zgodovino Šibenika, da boste bolje začutili in razumeli, kako je mesto nastajalo.

Vhod v muzej Civitas Sacra, ki se nahaja v obnovljeni palači Galbiani.

 

V njem boste spoznali zgodovino Šibenika s poudarkom na gradnji katedrale sv. Jakova. Ohranjena je tudi originalna pogodba med občino in glavnim arhitektom katedrale Jurijem Dalmatincem.

 

Na ogled pa so tudi številne ohranjene kiparske, slikarske in druge umetnine.

Po ogledu muzeja Civitas Sacra pa sva se odpravila še na ogled akvarija, ki se nahaja le nekaj korakov stran. Na približno 200 m2 se nahaja 20 akvarijev z jadranskimi in tropskimi ribami ter rastlinami.

V akvariju boste lahko občudovali številne jadranske in tropske ribe ter rastline in …

 

… tudi plazilce, kuščarje in kače.

 

Tudi za ljubitelje kulinarike je odlično poskrbljeno

Vsi ljubitelji kulinarike boste prišli v Šibeniku na svoj račun. Odlična hrana in vrhunsko vino bosta zadovoljila vaše brbončice ter želodčke 🙂 Da boste potem lažje premagovali stopnice pri odkrivanju lepot Šibenika 🙂

Šibenik je znan po dagnjah oz. klapavicah …

 

… prav tako pa boste lahko preizkusili številne druge morske in ostale specialitete ter …

 

… se posladkali z odličnimi sladicami.

 

Šibenik je zanimiv skozi celotno leto, saj potekajo tekom leta številni festivali in dogodki. Prav tako si lahko skozi celo leto ogledate trdnjave, muzeje in druge znamenitosti. Midva se bova morala vsaj še 1x vrniti v Šibenik, saj je zmanjkalo časa za številne naravne lepote, ki jih lahko tam pogledate. Med njimi sta kar 2 nacionalna parka (Krka in Kornati) in še se bo našlo kaj 🙂

 

Avtor prispevka in slik: Jan Janžekovič

Ali ste tudi vi že obiskali Šibenik? Kako vam je bil všeč? Odgovor napišite v komentar spodaj.