SiPark – slovenski park turizma, ki bo ponujal obilo zabave na enem mestu

Slovenija ima vse, kar imajo razvite države, nima pa zabaviščnega parka. Skupina adrenalinskih navdušencev se je odločila postaviti slovenski park turizma, SiPark, ki bo na enem mestu združeval obilo zabave, kulinarike, kulture in izobraževanja, vse seveda na zabaven način. Pod imenom SiPark se skriva slovenska ideja za megalomanski in nenavaden zabaviščni park za otroke in odrasle. V Sloveniji in sosednjih državah ni takega zabavišča. Idejni vodja projekta je Stanislav Sivec, ki bi rad uresničil zamisel o zabaviščnem centru z izvirno, a nenavadno ponudbo, kot je vožnja z buldožerji in štirikolesniki po pesku za odrasle. Poimenoval ga je SiPark, slovenski park turizma, obiskovalcem pa naj bi ponujal park, avtomobile, restavracije in knjige.

Kaj vse bo ponujal SiPark in komu bo namenjen?

Osnovna ideja je, da bi na enem mestu ponudili obilo zabave, kulinarike, kulture in izobraževanja, vse seveda na zabaven način. Slovenski park turizma bo poleg naravnega parka, vseboval še klasični zabaviščni park (kot je Gardaland), adrenalinski park, gozdno učno pot, puščavo, terme, hotel in kamp. Verjetno največja atrakcija pa bodo evropske in svetovne hiše, kjer bo v vsaki klasična restavracija s tipično hrano posamezne države, turistična agencija, trgovinice s spominki in spalne kapacitete. Vsaka hiša je tematska in predstavlja eno državo ali temo. Na delu zemljišča bi ohranili puščavski videz, ki ga ima zdajšnji peskokop, in uredil karting ter izkop okostij dinozavrov. Pri kartingu bi se lahko odrasli preizkusili v vožnji električnih osebnih avtomobilov, buldožerjev, drugih gradbenih strojev in priljubljenih štirikolesnikov po pesku. To naj bi spominjalo na šolo varne vožnje, a s pridihom zabave.

Oglejte si kratek predstavitveni video SiParka (v angleščini).

SiPark bo  namenjen otrokom in adrenalinskim navdušencem od dveh let dalje, ljubiteljem kulture, zabave, kulinarike, narave, rekreacije, zdravega življenja… Skratka ljudem, ki so radovedni in se želijo skozi zabavo učiti. V avtomobilskem delu bodo doživljali simulacije trkov, po pesku se bodo učili voziti po snegu, dogajali se bodo čisto pravi potresi, vulkani, izkopavali bodo dinozavre, jih spoznavali, gasili gasilski dom v Butalah, izdelovali kovinske izdelke v kovačnici, pihali steklo…

SiPark bo na enem mestu združeval obilo zabave, kulinarike, kulture in izobraževanja (na sliki hiša Knjiga).
SiPark bo sestavljen iz več različnih sklopov in bo namenjen tako otrokom kakor tudi odraslim, skratka vsem, ki se želijo skozi zabavo učiti.

Tematika parka bodo knjige, maskoti kura Kati in petelin Pepi, spopad z Brdavsom …

Glavna tematika zabaviščnega parka so knjige, saj se bodo obiskovalci sprehodili skozi zgodbo in jo podoživeli.. Obiskovalcem bi predstavil vsebino najbolj znanih del iz slovenskega leposlovja, kot so Jurčičeva Deseti brat in Kozlovska sodba v Višnji Gori ter Levstikov Martin Krpan. Tako bi se lahko spopadli z Brdavsom, s sekiro na pol presekali vraga in se med seboj tožarili zaradi kozla, ki bi ga na koncu kaznovali z udarci po senci.
Ker bo tematika parka knjiga, so vso zadevo zavili v zgodbo, pravljico…
… kjer se risana junaka kura Kati in petelin Pepi dva dni odlično zabavata v parku in peljeta otroke skozi resnični svet otroške domišljije ter pripovedujeta, kaj vse naj bi obiskovalci počeli v zabaviščnem parku.

Lokacija – iz degradiranega območja postaviti park svetovnega formata

Lokacijo za zabaviščni park so našli na območju peskokopa Ravno pri Raki v občini Krško, ki je v državni lasti. Nahaja se 45 minut iz Ljubljane in od nje je 30 minut do Zagreba. Park bo deloval na 30 hektarih saniranega zemljišča. Najprej nameravajo preurediti 20 hektarov degradiranega zemljišča, še 10 hektarov pa pozneje, ko bodo opustili izkop kremenčevega peska. Zemljišče bi lahko ostalo v občinski lasti, občina bi lahko investitorju oziroma upravljavcu dala koncesijo za upravljanje zemljišča ali bi ga prispevala v okviru javno-zasebnega partnerstva.

Lokacija je zelo ugodna, saj se nahaja med Ljubljano in Zagrebom (pomemben prometni koridor), prav tako pa je v bližini veliko drugih večjih mest.

Projekt zabaviščnega parka je še v zraku, saj je potrebno spremeniti še namembnost zemljišča. Zaradi veličine projekta, administrativnih ovir in tudi zato, da bi se naložba čimprej povrnila, bodo projekt gradili stopenjsko. Vlagatelje v projekt iščejo tudi v tujini. Njihova ključna konkurenčna prednost je drugačnost. Predviden začetek gradnje je leta 2015, vrednost projekta pa ocenjujejo na sto milijonov evrov.

Iz degradiranega območja oziroma na območju peskokopa naj bi zrastel zabaviščni park svetovnega formata.

Komentirajte!

Kako vam je všeč ideja o SiParku? Menite, da bo projekt zaživel in bomo čez nekaj let že lahko uživali v zabaviščnem parku?