Slavonija in Baranja – obilo hedonizma

Z eno najpomembnejših evropskih plovnih poti na rekah Dravi in ​​Donavi, z ohranjenim okoljem in edinstvenim območjem – Kopački rit, lahko v Osiješko-baranjski županiji doživite Slavonijo in Baranjo v njeni celotni obliki in skozi obilje vsega, kar lahko ponudi. Uživajte v sprehodih ob Dravi, doživite mir in veličastnost Donave ter z obiskom osiješke trdnjave, đakovske katedrale in gradov podoživite starodavne čase.

Sotočje Donave in Drave, foto Denis Despot

Slavonci in Baranjci svojim gostom podarjajo najdragocenejše darilo – iskren nasmeh in široko razprte roke v znak tople dobrodošlice. Prijaznost in radodarnost sta vtkani v vsako srečanje, doživetja pa se začnejo s polnim obrokom, priporočili za prosti čas in splošnimi nasveti, kako prepotovati regijo kot pravi hedonist. Gostitelji tukaj postanejo in ostanejo prijatelji.

Vinske resnice

Gotovo vinska ponudba v Slavoniji in Baranji spada v skupino »naj« – največji pridelovalci vina na Hrvaškem, največja vinska klet, največji vinograd, največji sod … In drznemo si reči tudi najboljša hrvaška bela vina, zaradi česar lahko upravičeno zapišemo tudi to, da je vzhod Hrvaške – vinski raj!

Vino na Donavi v Batini

Stoletja so tukaj malenkost

Malo znano dejstvo je, da se v Slavoniji in Baranji nahaja nekaj najstarejših vinskih kleti ne samo na Hrvaškem, temveč tudi v Evropi. Najmlajše vinorodno območje Osiješko-baranjske županije, tisto v Feričancih, svojo zgodovino piše od leta 1804! Vinske kleti v Erdutu in Đakovu so stoletje starejše, tista v baranjskem »Belju« pa predstavlja lepotico v najboljših letih – šteje namreč samo (najmanj) 500 let! Tako si lahko v Kneževih vinogradih ogledate največjo zgodovinsko vinsko klet na Hrvaškem, če se boste sprehodili po čarobni baranjski Planini, pa boste zakorakali tudi po Zlatnem brdu, predelu, kjer je tradicija vinarstva stara več kot 1600 let in sega vse do miz starih Rimljanov!

vinska hiša v Feričancih

Če imate radi pikantno, je to vaš raj

Obvezno poskusite našo slavonsko specialiteto – kulen! Še posebej, če je od avtohtonega črnega slavonskega prašiča! Ta originalni prekajeni suhomesni izdelek je pripravljen po zaščiteni recepturi iz najkakovostnejših delov sesekljane svinjine z dodatkom česna, soli in nepogrešljive mlete rdeče paprike, ki mu daje potrebno pikantnost.

Slavonske in baranjske dimljene dobrote, foto Denis Despot

 

In pikantnost je zaščitni znak tradicionalne slavonske in baranjske kuhinje. Jedi iz kotla – riba in čobanec imajo tisto značilno noto, pa tudi tradicionalni somov perkelt ali krap na vilicah. Zgoraj navedene jedi najdete v baranjskih podeželskih restavracijah – v Biljah, Kopačevu, Vardarcu, Karancu, Suzi in Zmajevcu, vinski prestolnici Baranje.

Kečiga na žaru, foto Denis Despot

Kolesarjenje, pohodništvo, veslanje…

Za odvečne kalorije se ni bati, če hedonizem združite z aktivnim oddihom v neokrnjeni naravi Slavonije in Baranje. Nikakor ne zamudite Kopaškega rita, najstarejšega hrvaškega naravnega parka in enega zadnjih neokrnjenih močvirij v Evropi.

Naravni park Kopački rit, foto Vjeran Vidakovič

Čolnarjenje, vožnja s kajakom ali opazovanje ptic so le nekatere od dejavnosti v tem zelenem prostoru, ljubitelji kolesarjenja pa lahko odkrijete nekaj krožnih kolesarskih poti. Slavonija je premrežena z več tisoč kilometri lokalnih kolesarskih poti, skozi njo potekata dve evropski poti – EuroVelo 13, bolj znana kot Pot železne zavese in EuroVelo 6, tako imenovana Donavska pot. Če uživate v pohodništvu, se povzpnite na Krndijo ali osvojite najvišje vrhove Banskih brd, ki kljub razmeroma skromni višini (le 243 m) ponujajo fantastične razglede na Panonsko nižino.

S kolesom po vinogradih v Baranji, foto Vjeran Vidaković

Gradovi, dvorci in utrdbe

Zgodbe o prikupnih plemičih, graditeljih utrdb, velikih osvajalcih in dvornih damah so izhodišče za raziskovanje številnih skritih kotičkov te pokrajine. Ustavite se in naredite selfije pred gradom v Valpovu, Donjem Miholjcu, Biljah ali pred novo prenovljenim gradom v Našicah.

Grad Valpovo, foto Mario Romulic

Obiščete lahko tudi Tikveški grad, saj se v njem nahaja center za obiskovalce Naravnega parka Kopački rit, medtem ko ne smete izpustiti osiješke trdnjave – najbolj živahne baročne trdnjave na Hrvaškem, v kateri so številni muzeji, restavracije, kavarne, nočni klubi in hoteli.

Poleg Trdnjave turisti ne izpustijo obiska Đakova, ki je najbolj znan po katedrali, nadškofijski palači, mašnem vinu in plemenitih lipicancih, ki jih vzrejajo v pol tisočletja stari kobilarni v Đakovu.

Đakovška katedrala in lipicanec, foto Mario Romulić

Sprehod po baročni trdnjavi, uživanje v kulturi in gastronomiji, sproščanje v parkih in »beach« barih ob Dravi. Vse to in še več vas čaka v mestu, znanem po “slow living” ritmu, slavonski prestolnici Osijek.

Osijek – prestolnica Slavonije

Začnite svojo osiješko avanturo v starem baročnem delu mesta »Tvrđa«. Trdnjavo, zgrajeno v začetku 18. stoletja po volji mogočnih Habsburžanov, danes obvladujejo študenti, dijaki in številni namenski popotniki. Pohod se začne iz mestnega središča, cerkve sv. Trojice, ki jo krasijo istoimenski spomenik boju proti kugi ter najlepši primerki baročne arhitekture ne le v mestu, temveč tudi v tem delu Evrope. Po krajšem počitku na eni od številnih teras v glavni ulici Franja Kuhača se odpravite do Vodnih vrat, edinega ohranjenega vhoda v trdnjavo. Tu vas bodo očarali ostanki zvezdastega obzidja – nemo pričevanje nekdanje obrambne vloge mesta.

Osješka katedrala, foto Denis Despot

Dogodki

V skoraj vseh krajih osiješko-baranjske regije, od Osijeka in Đakova do Belega Manastira in Erduta ter vseh ostalih manjših mest, vas spomladi in poleti čakajo številni zanimivi dogodki, zato je najbolje, da si jih ogledate na njihovi spletni strani in izberete po svojih željah.