Top 10 destinacij v 2016

Svetovno znana medija, Rough Guide in The Guardian, sta na svoja seznama destinacij v letu 2016 uvrstila Ljubljano. Med drugim se strinjata, da zaradi številnih zelenih površin, območij za pešce in drugih okoljskih ukrepov, ki so mesto naredili privlačnejše za meščane in goste, upravičeno nosi naziv Zelena prestolnica Evrope 2016. Svetovno znana založniška hiša popotniških vodičev Rough Guide je na spletni strani objavila seznam najbolj zaželenih destinacij za leto 2016. Med top 10 mest so uvrstili tudi Ljubljano in jo postavili ob bok Reykjaviku, Mexico Cityju, Seulu, Wroclawu, Nashvillu, Amsterdamu, Hullu, Vancouvru in Agri.
Poleg številnih zelenih površin so izpostavili možnosti raziskovanja mesta s kolesom, SUP-anje po Ljubljanici  ter odlično lego Ljubljane, nedaleč od gora, obale in vinogradov. Prav tako so pohvalili kakovostno kulinarično ponudbo po zmernih cenah.

1# Reykjavík, Islandija

Top 10 mest 2016
Vsako leto Reykjavik privabi vse več turistov, ki tam najdejo dobro razvito umetniško sceno, pestro nočno življenje in kup naravnih čudes, ki se nahajajo blizu. Sredi pisano poslikanih hiš lahko uživate sveže ribe, se odpravite na slavni rúntur (krožni ogled) – alkoholni izlet prebivalcev Reykjavika ob petkih zvečer – ali obisk številnih nočnih klubov, kjer se vam lahko vse mogoče dogodi. In ni boljšega načina za reševanje vašega islandskega mačka kot obisk enega od vročih bazenov ali pečin le nekaj ur vožnje iz te majhne, a čudovite prestolnice.

2# Mexico City, Mehika

Povejte prijateljem, da boste obiskali Mexico City, in njihov prvi odziv je običajno: “Ali ni to nevarno?” Ampak če sledite enakim varnostnim ukrepom kot v vsakem velikem mestu, je odgovor ne. Živahno glavno mesto Mehike in gospodarsko gonilo države je lahko zabavna in varnadestinacija. Moderne soseske, neverjetna arhitektura, ulične tržnice ineklektična kultura je združena v tem ljubeznivem mestu. Energija Mexico Cityja te posrka vase in poskrbi, da skoraj pozabiš na vse ostalo, kar ta država še lahko ponudi.

3# Seul, Južna Koreja

Top 10 mest 2016

Če še nisteobiskali azijskemogočnepestrepopkulture,je skrajni čas,da to naredite.Če ne upoštevate trendovskih steklenih stolpov predelaGangnam, ima Seulživahne predele mesta, ki komaj čakajo, da jih odkrijete. Pa ne govorimo samo o elegantnihkavarnah inkorejskih butičnih izdelovalcih piva, mesto je tudi dom kletnih barov, poslikanih z grafiti, inskritihrestavracijah, ki strežejo tako tradicionalne kot fuzijske jedi. Koreja bo leta 2018 gostila zimske olimpijske igre, zato je sedaj pravi čas za obisk, preden jo obišče množica ljudi.

4# Ljubljana, Slovenija

Elegantna slovenska prestolnica Ljubljana je zaradi veliko zelenih površin osvojila naziv Evropske zelene prestolnice leta 2016. Če ste tudi sami pristaš vsega, kar je zeleno, potem je raziskovanje centra mesta na kolesu ali pa SUP-anje po razkošno zeleni reki Ljubljanici prava stvar za vas. Nizke cene pomenijo, da lahko najdete zelo dobro poceni hrano in različne možnosti za nastanitev brez kompromisov pri kakovosti. Prednost Ljubljane je tudi njena bližina osupljivih gora, vinogradov inmorske obale.

5# Wroclaw, Poljska

Top 10 mest 2016

Pouničujoči poplavileta 1990 je bilWroclaw skrbnoobnovljen-germanskecerkve, palače v flamskem stilu inbaročnepalačeso bile obnovljene na svojo prejšnjo slavo. Wroclawima še potencial, da bi pritegnilmnožice turistov. Razlog je v imenovanju mesta za Evropsko prestolnico kultureinsvetovno prestolnico knjigeleta 2016.Pridružite se študentskemu prebivalstvu in Nobelovimnagrajencem, ki Wroclawimenujejo dom. Mesto pa gosti tudi veliko kulturnih dogodkov, ki potekajoskozi vse leto,in so mestu prislužiliugled kulturnega središča države.

6# Nasville, ZDA

Kot v enem izmed najhitreje rastočih mest v ZDA, so v Nashvillu spremembe nenehno v zraku. To slavno konzervativno mesto je v zadnjem času doživelo ogromen porast mladih strokovnjakov, ki soprinesli novo življenje v bolj liberalno, umetniško stran mesta. Mesto se nahaja v zanimivem obdobju, kulturna duša mesta pa ostaja nespremenjena: ljubezen do južnega stila kuhanja, globoka strast za glasbo – predvsem živo – še vedno prevladujejo. Letos priporočamo izlet v nacionalni park Great Smoky Mountains, kjer si lahko ogledate igro kresničk, preden greste nazaj v mesto na pečenega piščanca in zvečer naklasični Honky-Tonk.

7# Amsterdam, Nizozemska

Top 10 mest 2016

Z novo Eurostar povezavo med Londonom in Amsterdamom (z vmesnim postankom v Antwerpnu in Rotterdamu), ki je določenza začetekleta 2016,se Amsterdamu odpirajo dimenzije. Mesto jena to dobro pripravljeno sprenovljenimimuzeji, sodobnim filmskim inštitutom in cvetočim središčem avantgardne kulture v regenerirani NDSM ladjedelnici, kjer lahko obiščete najrazličnejše restavracije,bare in park za rolkanje.Novi obiskovalciin noviprostoriso lezačetek- v Amsterdamuse bo letos veliko dogajalo.

8# Hull, Anglija

Top 10 mest 2016

Po imenovanju najmanj romantičnega mesta v Veliki Britaniji v letu 2015 in potem, ko so mesto okronali kot eno izmed “najmanj privlačnih” v Veliki Britaniji, se stvari končno izboljšujejo za Hull. Mesto bo prestolnica kulture v letu 2017 v Veliki Britaniji, tako da je leto 2016 za Hull priprava na ta dogodek. V zadnjem času se je odprlo veliko novih hotelov in restavracij ter še več razlikovalne ustvarjalske aktivnosti, ki jo je mesto vedno imelo. Mesto ima stare pube z vzdušjem, osem odličnih muzejev in slikovito staro mestno jedro s tlakovanimi ulicami.

9# Vancouver, Kanada

Top 10 mest 2016

Nove severnoameriške in čezatlantske letalske linije se v zadnjem času vse bolj ustavljajo v Vancouvru, saj letalske družbe skušajo zadovoljiti povpraševanje po obisku tega resnično lepega mesto ob morju. Čeprav je to gotovo najbolj prijetna metropola Kanade, z zmernim podnebjem in osupljivimi pogledi na zasnežene vrhove, je tudi najdražje mesto v državi. Toda to ne ustavi vse večjega števila neodvisnih zanimivosti: novih butičnih mikro pivovarn in restavracij, ki pridobivajo na mednarodni veljavi. Kot izhodiščna točka smučišč pobočja Whistler in deževnih gozdov   Vancouver Island, je Vancouver seveda zanimiv za obisk skozi celo leto.

10# Agra, Indija

Top 10 mest 2016

Indijska veličastna nekdanja prestolnica imperija Mughalje bila prevečkrat okategorizirana kot enodnevni izlet od Delhijado Taj Mahala. Agra pa ponuja tudi druge znamenitosti: ekstravagantne spomenike ingrobnice vzdolž brega reke Yamuna, TajMahotsa v umetnostni festival, ki poteka februarja,in razpadajoči vrtovi Mughal, ki se nahajajo v mestu. Bližnje zapuščeno mesto Fatehpu rSikri, eden od trehkrajev mestne Unescove svetovne dediščine, je ravno pravšnji za pobeg iz kaotičnega centra Agre.

Vir: Spletna stran Rough Guide

Komentiraj!

Se strinjate, da se je Ljubljana upravičeno znašla na seznamu najbolj zaželenih destinacij v letu 2016? Kaj pa ostali?