Top 10 kulinaričnih držav

Kulinarični navdušenci, pozor! Hrana je za marsikoga pomemben del potovanj, saj med odkrivanjem novih držav ne gre tudi brez preizkusa lokalne kulinarike. Na podlagi raziskave s spletne strani tasteatlas.com smo zato tokrat pripravili seznam top 10 držav, kjer lahko doživite najboljše kulinarične izkušnje. Kot zanimivost lahko omenimo, da se je Slovenija na tej lestvici znašla na 50. mestu, verjetno pa lahko uganete, katera država je na vrhu tega seznama.

#1: Italija

Italija je znana po nekaterih najboljših živilih na svetu, zato ne čudi, da slovi kot dežela kulinarike. Pomislite na odlično pico, božanske testenine ali pa preprosto na skodelico dobre kave in zagotovo se boste strinjali, da Italijani resnično znajo uživati v dobri hrani in tudi pijači.

#2: Grčija

Grška kuhinja je preprosta, a izjemno bogata in okusna. Uporabljajo veliko sveže sezonske zelenjave in sadja, seveda pa ne smemo pozabiti na olivno olje, brez katerega si Grki ne predstavljajo obroka. Če se boste potepali po Grčiji, morate preizkusiti tzatziki, souvlaki, gyros…

#3: Španija

Še ena mediteranska kuhinja, ki navdušuje popotnike iz celotnega sveta. Tradicionalna španska kuhinja je zelo okusna, a se precej razlikuje glede na pokrajine. Praktično kjer koli v Španiji se nahajate, ne morete mimo tradicionalnih tapasov, prigrizkov, ki lahko sestojijo iz resnično česarkoli.

#4: Romunija

Verjetno prvo presenečenja na lestvici najboljših kulinaričnih držav pa je Romunija, ki zaseda visoko 4. mesto. V romunski kulinariki lahko najdemo vplive orientalskih, avstrijskih in francoskih okusov, vendar z nekaterimi edinstvenimi elementi. V njihovi ponudbi je predvsem veliko mesa in jedi z žara.

#5: Francija

Za eno izmed najslovitejših kuhinj na svetu je uvrstitev na 5. mesto precej slab rezultat. Prehrana je v Franciji zelo pomemben del vsakdanjega življenja in Francozi so zelo ponosni na svoje svetovno znane specialitete. Naj omenimo escargot (kuhani polži) in cuisses de grenouilles (žabji kraki), foie gras (jed iz gosjih jeter) in seveda odlična francoska vina.

#6: Japonska

Ko pomislimo na Japonsko, zagotovo najprej pomislimo na sushi, a japonska kulinarika slovi tudi kot ena najbolj zdravih in uravnoteženih na svetu. Ste vedeli, da je bila japonska kuhinja  (imenovana Washoku) decembra 2013 dodana na Unescov seznam nematerialne dediščine?

#7: Mehika

Tradicionalna mehiška kulinarika je precej drugačna od hrane, ki smo je vajeni v naših mehiških restavracijah. Na jedilniku Mehičanov kraljujejo fižolkoruza in sveži čiliji, seveda pa ne gre tudi brez obilice zelenjave in sadja.

#8: Hrvaška

Ste že poskusili katero od hrvaških specialitet? Med hladnimi jedmi so najbolj znani dalmatinski ali istrski pršut, slavonski kulen, paški ali liški sir, samoborske ali zagorske “češnjovke” … Pri glavnih jedeh pa kraljujejo ribe in različni morski sadeži, od mesa pa “pašticada” ali kuhana jagnjetina.

#9: Portugalska

Tipična portugalska kuhinja slovi kot zelo okusna in ponuja velik izbor različnih jedi. Portugalci slovijo kot največji porabniki rib v Evropi, med najbolj priljubljenimi pa je polenovka. Preizkusiti morate tudi Caldo Verde (juho), chorizo ( klobasico), in portovske vampe. Portugalska pa seveda slovi tudi po odličnem portovcu (vino, ki je dobilo ime po mestu Porto).

#10: Indija

Največji pečat indijski kulinariki nedvomno daje vrsta različnih začimb. Med njimi so najznačilnejše kurkuma, janež, ingver, čili, gorčica, koriander in česen za slane jedi ter kardamom, žafran, muškatni orešek in rožni cvetovi za sladke.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂