Top 10 mest, ki jih morate obiskati v letu 2016

Iščete užitek v mestih z dodano vrednostjo? Te vzhajajoče zvezde in pomlajeni klasiki so vsi namenjeni veličastnosti v letu 2016. Nikoli še ni bilo boljšega časa za obisk teh mest, kot je sedaj. Spodaj je seznam 10 mest, ki so še posebej pritegnila pozornost turističnih delavcev.

1# Kotor, Črna Gora

Top 10 mest v letu 2016

Kotor je čudovito krasen iz vseh zornih kotov. Znotraj mestnega obzidja, domačini uživajo v pitju močne kave na pločniku kavarn in čakajo v vrsti za topel kruh iz lokalnih pekarn, ki se nahajajo sredi sanjsko labirintnih ulic in trgov. Onstran obzidja, obdan z gorami in v zalivu, ki spominja na norveški fjord, je eno izmed najbolj fotogeničnih mest v vsej Evropi. Svetujemo vam, da si ogledate Kotor, to čudo Sredozemlja, preden potniške ladje tu odvržejo svoja sidra.

2# Quito, Ekvador

Top 10 mest v letu 2016

Velika naftna podjetja financirajo ponovno oživitev Quita z infrastrukturo 21. stoletja, zgrajeno okoli kolonialne arhitekture v središču tega južnoameriškega mesta, ki je pod Unescovo zaščito. Nov metro sistem, ki bo obiskovalce popeljal od avtobusne postaje preko vseh zgodovinskih območij mesta, je v pripravi. Prenovljena železniška postaja in bleščeče novo letališče sta prav tako pripomogla k privabljanju bogatih turistov, ki dopolnjujejo turiste, ki jim luksuz ni prioriteta (t.i. backpacker turisti).

3# Dublin, Irska

Top 10 mest v letu 2016

Sprehodite sevzdolž bregovrekeLiffeydanesinnikoli si ne boste mislili, da jeIrskašele izšla izgospodarskekrize. Svetovljanski Dublin se znaozreti v preteklost,čeprav  (z več kot40% prebivalstvapod30) krajutripazmladostnoživahnostjo,optimizmomin ustvarjalnostjo.Letos mesto praznujestoletnico “velikonočnega upora”, ki je bil prviv verigi dogodkov, ki so privedli do ustanovitverepublike Irske. Pričakujte dolge in glasne proslave temu v spomin.

4# George Town, Malezija

Top 10 mest v letu 2016

George Town je morda znan po svoji uvrstitvi na Unescov seznam svetovne dediščine zaradi mestnih ulic, zadnje čase pa je mesto pokazalo tudi svoj izreden, umetniški in moderen obraz Malezije. Verjetno boste naleteli na razigrano ulično umetnost sredi tradicionalnih kitajskih trgovinic; na vsestranske razstavne prostore avantgarde umetnosti, filma, glasbe in plesa pa lahko naletite na vsakem koraku. Obiščite nekaj butičnih penzionov in dobili boste recept za eno od azijsko najbolj domiselnih in raznolikih umetniških skupnosti.

5# Rotterdam, Nizozemska

Top 10 mest v letu 2016

Rotterdamje prihodnost…zdaj.Potem ko je bilo mesto med 2. svetovno vojno razdejano, je nizozemskodrugonajvečje mestopostaloigrišče zavizionarske arhitekte, kot soRemKoolhaas.Končni rezultat jelaboratorijeksperimentalnihstavb na obrobju tega zgodovinskegamesta.Leto 2016 prinaša še enonovozgodbo – RotterdamMuseumznotrajKoolhaas-ovegaTimmerhuisa. Sredi leta 2016 bo vzpostavljena Eurostarjevapovezava medLondonom in Amsterdamom, ki se bo ustavila tudi v enem najbolj obremenjenihpristaniščv Evropi.

6# Mumbaj, Indija

Top 10 mest v letu 2016

To mesto mode, financ infilma je najbolj primerno za prejem zvezde leta2016 kot glasnika vzpona indijskeekonomije.Mumbaj intenzivno vlaga v izgradnjo infrastrukture -letališčeima novterminal,obiskovalci lahkouživajo vklimatiziranih prostorih noveželezniške infrastrukture, gradnja nebotičnikov v Mumbaju ne kaže znakov upočasnjevanja, saj je za drugo leto najavljeno odprtje najvišje stanovanjske stavbe na svetu. “Maximum City” upraviči svojvzdevek.

7# Fremantle, Avstralija

Top 10 mest v letu 2016

Ves svet hodi v “Freo”, to nekonvencionalno pristaniško mesto v zahodni Avstraliji, ki privablja vse svobodomiselne iz bližnjih in daljnih krajev. Obiskovalci lahko tukaj uživajo v živih glasbenih sobah, trendovskih lokalih, butičnih hotelih, butičnih pivovarnah vzdolž Univerze v Notre Damu, katere študentje so pomagali k preobrazbi Fremantla iz mesta, ki je obstalo v depresivni preteklosti, v živahno, umetniško, trendovsko prestolnico, kot je poznamo danes.

8# Manchester, Velika Britanija

Top 10 mest v letu 2016

Manchester- nekdanja strojnicaindustrijske revolucije-ima novovlogo kotdinamobritanskekulture.Vlada je dala na razpolago do 78 milijonov£za The Factory, umetniški center, kibo postaldomManchesterskega Mednarodnega festivala. Mestoje v zadnjem času doživelo umetniškopreobrazbo in odprtje nekaterih stavb, vključnoz galerijoWhitworth,HOME(še enmulti umetniški center), in Osrednjo knjižnico.Repozicioniranjemesta, nekoč znanega po težki industriji, sehitro nadaljuje.

9# Nashville, Združene države Amerike

Top 10 mest v letu 2016

“Glasbeno mesto” uporabi čuden trik: izpolnivaša pričakovanjaob istemčasu, kotjihomaje.Da, country glasba ješe vednodušakraja, medtem ko Nashvilledoživlja preobrazbo prej propadajočih mestnih četrti, saj pritegne srednji delavski razred z nizkimi življenjskimi stroškiin večjimi zaposlitvenimi možnostmivrastočitehnološki, zdravstveni inavtomobilski industriji. Izvajalci v spodnjemBroadwayulahkoše vedno opevajo srčne tegobe inpropad, vsi ostali v južnem delu mesta pa so priča bolj veselim melodijam.

10# Rim, Italija

Top 10 mest v letu 2016

Kot nam že vzdevek tega mesta “večno mesto” pove, Rim nikoli ne bo šel iz mode. Romarji bodo obiskovali Rim v letu 2016, ker ga je papež Frančišek uradno odredil za leto usmiljenja. Vendar obstajajo zemeljski razlogi, da greste v Rim tudi vi, odprli bodo obnovljen mogočni Kolosej; vodnjak Trevi je tudi doživel čiščenje; za nadaljnje vzbujanje apetita je bil Rim udeležen v dveh filmskih uspešnicah, remake-u filma Ben Hur in Spectre, najnovejšem filmu iz serije James Bond.

Vir: Lonely Planet

Komentiraj!

Ali se je katero izmed prej naštetih mest znašlo na vašem seznamu mest, ki jih boste obiskali v bližnji prihodnosti?