Top 10 mest, ki jih morate obiskati v letu 2020

Že veste, katere kotičke našega planeta boste odkrivali v letu 2020? Za vas imamo nekaj idej. Vsako leto priznano turistično podjetje Lonely planet objavi seznam 10 krajev, ki jih priporoča za obisk v tekočem letu. Preverite njihov seznam 10 mest, ki jih morate obiskati v letu 2020.

1.Salzburg, Avstrija

Festival v Salzburgu letos obeležuje 100. obletnico. Festival bo potekal od 18. julija do 30. avgusta. Eden največjih festivalov klasične glasbe je izjemen praznik operne, klasične in dramske glasbe. Ob slovesni 100-letnici bo letos v Salzburgu še posebej pestro, s posebnimi razstavami in dogodki po vsem mestu ( koncerti, predstave, branja…).

2. Washington DC, ZDA

Tudi v Ameriki letos obeležujejo pomembno 100-letnico. Letos bodo vse oči uprte v Washington DC, ko mesto praznuje 100. obletnico 19. amandmajazakona, ki je ženskam podelil volilno pravico. Ikonični muzeji, kot so Narodna galerija portretov, Nacionalni muzej ameriške zgodovine in Nacionalni muzej žensk v umetnosti, bodo imeli posebne razstave, povezane s tem pomembnim mejnikom človekovih pravic.

3. Kairo, Egipt

Želite na enem mestu pogledati vse bogastvo starega Egipta? V letu 2020 se v Kairu odpira nov muzej Grand Egyptian Museum (GEM) oz. Veliki egipčanski muzej. Muzej artefaktov starega Egipta naj bi postal največji arheološki muzej na svetu. Med drugimi bo na ogled prvič postavljena razstava celotne Tutankamonove zbirke. Muzej se bo nahajal le približno dva kilometra od piramid v Gizi.

4. Galway, Irska

Koledar dogodkov bo letos še posebej pester v idiličnem irskem mestecu Galway. Kot Evropsko mesto kulture 2020 bo Galway letos gostil številne kulturne in ustvarjalne dogodke. Obiščite katerega od koncertov, predstav, uličnih spektaklov ali pa preprosto zavijte v katerega od vedno polnih barov in gostiln z živo glasbo.

5. Bonn, Nemčija

Nekoč glavno mesto Zahodne Nemčije, Bonn, je zdrsnil z radarja, ko je Berlin leta 1990 ponovno prevzel vajeti. Vendar pa se bo Bonn leta 2020 vrnil v središče pozornosti, ko bo mesto postalo obeležje 250-letnice Beethovnovega rojstva. Obeta se celoleten spored koncertov s svetovno znanimi orkestri, solisti in dirigenti (med njimi Sir Simon Rattle in Daniel Barenboim). Gledališče Bonn bo uprizorilo tudi Fidelio, edino skladateljevo opero.

6. La Paz, Bolivija

Glavno mesto Bolivije vsako leto privablja večje število turistov. Razvijajoče se mesto je našlo popolno ravnotežje med svetovnimi trendi in avtohtonim izročilom bolivijske kulture. Zagotovo si morate ogledati mesto iz ikoničnih Jetsonijevih kapsul, ki lebdijo nad mestom. La Paz se namreč lahko pohvali z največjim žičničarskim sistemom na svetu (cablecar).

7. Kochi, Indija

Obiščite indijsko mesto Kochi. V tem mestu na jugu Indije so postavili prvo svetovno letališče na sončni pogon, ki je prejelo nagrado Združenih narodov (UN Champions of the Earth Award). V letu 2020 pa ne zamudite bienala Kochi-Muziris.

8. Vancouver, Kanada

Čudovito mesto med modrimi vodami Tihega oceana in gozdnatimi vrhovi severne obale je raj za vse ljubitelje narave. Rojstni kraj Greenpeacea vam v sklopu dolgoletnega akcijskega načrta Greenest City 2020 ponuja nešteto možnosti za aktivne počitnice. Sprehodite se vzdolž plaž in obrežja, skočite na kolo in prevozite številne kolesarske poti ali pa se spočijte v senci mestnih dreves.

9. Dubaj, ZAE

Letos bo v Dubaju potekal pol leta trajajoči dogodek World Expo 2020, na katerem bo 190 držav predstavilo najnovejše vizije o trajnosti in mobilnosti. Odprli naj bi tudi Muzej prihodnosti, muzej čudes nove generacije. Lahko pa preverite nov resort, ki se bo odprl na umetnem otoku, nekaj milj od obale, kjer bodo gostom (kot edini v Dubaju) nudili podvodne spalnice in celoletni sneg.

10. Denver, ZDA

Denver vedno bolj postaja eno najbolj očarljivih ameriških mest. Slovi kot živahno mesto izjemne kulinarike, hitrega razvoja in ustvarjalne energije. Obiščite katerega od mnogih muzejev ali raziščite znamenite umetniške četrti po mestu. Zaradi svoje lege Denver ponuja nešteto možnosti za aktivne počitnice, od smučanja v zimskem času do pohodništva, plezanja in kajakaštva v poletnih mesecih.

Vir: Lonely Planet

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂