Top 10 muzejev v Sloveniji

Ob največjem slovenskem kulturnem prazniku, ki ga praznujemo 8. februarja, vsako leto večina kulturnih ustanov po Sloveniji brezplačno odpre svoja vrata. Ste vedeli, da imamo v Sloveniji preko 50 muzejev najrazličnejših tematik? Ob preteklem kulturnem dnevu smo zato pripravili seznam 10 muzejev v Sloveniji, ki jih morate obiskati.

Prirodoslovni muzej Slovenije

Prirodoslovni muzej Slovenije je najstarejša slovenska kulturna in znanstvena institucija, saj izvira iz Deželnega muzeja, ki je bil ustanovljen 1821. V muzeju si lahko ogledate razstave od časov nastanka življenja na Zemlji do današnjih dni. Ogledate si lahko okostje mamuta, prelepe mineraloške zbirke ali pa obiščete katero od delavnic, ki jih organizirajo skozi celo leto.

Tehniški muzej Slovenije v Bistri

Tehniški muzej Slovenije sestavlja več enot, med katerimi je najbolj obiskan muzej v Bistri pri Vrhniki. Muzej domuje v nekdanjem kartuzijanskem samostanskem oz. kasneje grajskem kompleksu. Ogledate si lahko več muzejskih zbirk, od kmetijstva, tekstila, tiskarstva, elektrike in drugih. Ena najbolj zanimivih zbirk je zbirka Titovih avtomobilov.

Narodni muzej Slovenije

Narodni muzej Slovenije je najstarejša in osrednja muzejska ustanova na Slovenskem. V muzeju je na ogled tudi 60.000 let stara piščal neandertalca, ki velja za najstarejše glasbilo na svetu. Obiščete lahko tudi mnoge delavnice za otroke in družine ali se udeležite raznih predavanj.

Slovenski etnografski muzej

Slovenski etnografski muzej je muzej “o ljudeh, za ljudi”.  Podrobneje spoznajte tradicijsko kulturo na Slovenskem, od prazničnih načinov življenja do naše nekdanje tehnike in materialne dediščine. Prav tako so na ogled razstave, na katerih lahko spoznate več o kulturah drugih ljudstev sveta.

Muzej novejše zgodovine Slovenije

Muzej novejše zgodovine Slovenije se nahaja v Cekinovem gradu sredi parka Tivoli v središču Ljubljane. Muzej podrobneje prikazuje življenje na Slovenskem od začetka 20. stoletja. Ogledate si lahko številne zbirke, med katerimi je največja fotografska zbirka.

Kobariški muzej

Kobariški muzej je posvečen dogajanju na soški fronti. Poleg razstav muzej organizira tudi vodenje po soški fronti, eni najpomembnejših front v prvi svetovni vojni. Muzej s protivojnim sporočilom se ponaša tudi  z nagrado Sveta Evrope.

Park vojaške zgodovine Pivka

V sklop vojaškega muzeja Slovenke vojske sodi tudi Park vojaške zgodovine v Pivki. Ogledate si lahko zanimivo vojaško tehnologijo iz različnih obdobij ter se udeležite vojaško-zgodovinskih in ponazoritvenih dogodkov. Za nepozabno izkušnjo obiščite simulator letenja z letalom MiG-21.

Mestni muzej Idrija

Idrija in njena okolica sta bili skozi stoletja poznani predvsem po rudniku živega srebra. Mestni muzej Idrija, ki prikazuje težko rudarko življenje, ima sedež na gradu Gewerkeenegg, ki je bil več kot 400 let sedež uprave drugega največjega rudnika živega srebra na svetu.

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož obsega več stalnih razstav, ki jih lahko obiščete na območju Ptuja in Ormoža. Ptujski muzej, ki se nahaja v prelepem Ptujskem gradu, se lahko pohvali z izjemno zbirko pustnih mask ter obsežno zbirko starih glasbil. Obiščite tudi Grad Ormož s prelepim grajskim parkom.

Muzej premogovništva Slovenije

Spoznajte premogovništvo na slovenskem in rudarsko življenje z vseh plati. Muzejska zbirka premogovnika Velenje v naravnem rudniškem okolju prikazuje 18 zanimivih scen, ob katerih lahko spoznate življenje, razmere in pogoje dela rudarjev.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂