Top 10 panoramskih koles

Panoramska kolesa nam ponujajo edinstvene poglede in razglede na mesto, v katerem se nahajajo, zato so večkrat ena najbolj obiskanih atrakcij. Panoramsko električno kolo, kakršno poznamo danes, je prvi zgradil George Washington Gale Ferris mlajši, in sicer leta 1893 v Chicagu. V angleško govorečih deželah imenujejo panoramsko kolo Ferris Wheel (Ferisovo kolo) v čast izumitelju. Preverite, katerih 10 panoramskih koles vam ponuja najlepše razglede.

#1: London Eye, Združeno kraljestvo

London Eye vsako leto privabi na tisoče potnikov in naj bi bila najbolj priljubljena plačana atrakcija v Združenem kraljestvu. 135 metrov visoko Londonsko oko,  ki je najvišja razgledna točka v mestu, stoji ob reki Temzi. Na 30-minutni vožnji boste lahko videli večino ključnih znamenitosti Londona, v lepem vremenu pa razgled sega tudi 40 kilometrov daleč. Postavili so ga leta 2000 v sklopu praznovanja novega tisočletja.

#2: Dubai (Ain) Eye, Združeni arabski emirati

V Dubaju so v času svetovne razstave EXPO postavili novo turistično atrakcijo, največje panoramsko kolo na svetu. Dubajsko panoramsko kolo je visoko 250 metrov, vožnja pa traja 38 minut. Sestavljeno je iz 48 zaprtih kabin, nekatere od njih lahko sprejmejo do 40 potnikov,  skupaj pa kolo lahko sprejme  1750 potnikov naenkrat.

#3: High Roller Ferris Wheel, Las Vegas, ZDA

Do pred kratkim je za najvišje panoramsko kolo na svetu veljal Roller Ferris Wheel v Las Vegasu (kot omenjeno, ga je sedaj prehitel Dubai eye). High Roller ponuja 360-stopinjski pogled na dolino Las Vegasa, vožnja, ki traja 30 minut, pa je zanimiva tako podnevi kot ponoči. Podnevi si lahko ogledate razgibano okolico, po sončnem zahodu pa vas bo navdušil spektakel neonskih luči na Stripu.

#4: Riesenrad, Dunaj, Avstrija

Veste, kje se nahaja najstarejše, še delujoče, panoramsko kolo na svetu? V Avstriji. Panoramsko kolo v dunajskem zabaviščnem parku Prater so postavili davnega leta 1897 in je že več 100 let ena glavnih znamenitosti Dunaja. V višino meri 65 metrov in je bilo do leta 1985 najvišje na svetu.

#5: Niagara SkyWheel, Kanada

Eden najboljših načinov, kako lahko zares cenite mogočnost in velikost Niagarskih slapov, je zagotovo z višine. SkyWheel, ki stoji 175 metrov nad bližnjimi slapovi, ponuja odlično razgledno točko za pogled na Niagarske slapove. 15-minutna vožnja zagotavlja vrhunsko vznemirjenje in nepozabno izkušnjo.

#6: Singapore Flyer, Singapur

Singapore Flyer je s 165 metri največje panoramsko kolo v Aziji. Odprto leta 2008, vzdolž zaliva Marina v Singapurju, ponuja pogled na bližnjo Malezijo in Indonezijo. Vsaka od 28 kapsul lahko naenkrat sprejme 28 potnikov.

#7: The Pacific Ferris Wheel, Kalifornia, ZDA


Na pomolu Santa Monica stoji edino panoramsko kolo na sončni pogon. Pacific Ferris Wheel zares zaživi ponoči, saj ima več kot 174.000 energetsko učinkovitih računalniško ustvarjenih luči, ki se uporabljajo za ustvarjanje dinamičnih svetlobnih predstav, ki popestrijo vaš večer z dramatičnimi prikazi.

#8: Tianjin Eye, Kitajska

120 metrov visoko panoramsko kolo Tianjin Eye se nahaja nad mostom Yongle nad reko Hai v Tianjinu na Kitajskem. Vožnja traja od 30 do 40 minut, odvisno od vremena. Kolo ima 48 kapsul, vsaka izmed njih pa sprejme 8 potnikov.

#9: Cosmo Clock 21, Japonska


Cosmo Clock 21 potnikom ponuja čudovit razgled na vse, od stolpa Yokohama Landmark do zaliva Yokohama in tudi pogled na goro Fuji. 100 metrov visoko kolo sestavlja 60 pisanih gondol. Cosmo si je treba ogledati tudi ponoči, ko je kolo osvetljeno z neverjetno svetlobno predstavo.

#10:The Seattle Great Wheel, ZDA

The Seattle Great Wheel je 53 metrov visoko panoramsko kolo na pomolu 57 v zalivu Elliott v Seattlu. Ko so ga junija 2012 odprli, je bilo najvišje panoramsko kolo na zahodni obali Združenih držav. Ima 42 klimatsko nadzorovanih gondol, od katerih vsaka lahko prevaža do osem potnikov, razen luksuzne VIP gondole.

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂