Top 11 zanimivosti o Islandiji

Islandija je država v severnem Atlantskem oceanu. Leži tik pod polarnim krogom, zato z nekaj sreče v jesensem ali zimskem času, tam lahko občudujete neverjetno Auroro Borealis oz. Polarni ali severni sij. Islandija je dežela naravnih lepot v kateri najdete večni sneg, največje ledenike in največje slapove v Evropi ter polja rdeče lave, tople vrelce, narodne parke in gejzire. Preberite si 11 najbolj zanimivih dejstev o Islandiji- Islandija presenča na vasakem koraku!

Picture

#1: 60 % prebivalcev živi v prestolnici Islandije-  Reykjavíku.
#2: Najvišja zabeležena temperatura kadarkoli izmerjena na Islandiji je znašala 30,5   °C. Omenjeno temperaturo so zabeležili leta v Eastern fjords (Vzhodnih fjordih) leta 1939.
#3: Islandija nima gozdov!
#4: Na Islandiji se v povprečuj vsake 4 leta zgodi izbruh vulkana.
#5: Približno 85 odstotkov islandske energije je iz obnovljivih virov, od tega več kot polovica predstavlja geotermalna energija.
#6: Na islandiji ne boste našli komarjev, saj jim islandska klima ne dovoljuje preživetja.
#7: Islandija je ena najstarejših demokracij na svetu; ustanovljena leta 930.
#8: Islandci zaužijejo največ Coca-Cole na prebivalca, več od katere koli druge države. Po drugi strani pa na Islandiji en boste našli prav nobene McDonald’s restavracije.
#9: Pivo je bilo vse do leta 1989 na Islandiji prepovedano. ​
#10: Večina Islandcev verjame v obstoj škratov.

#11: Islandska policija ne nosi pištol. Raven kriminala je na Islindiji zelo nizka, nasilni kaznivih dejanj pa skoraj ni.

      

Več o Islandiji si lahko preberete tukaj>>

Avtor: Mirjam Kimovec

Komentirajte!

Katera od zgornjih zanimivosti vas je najbolj presenetila?