Top 5 destinacij v 2023

Če tudi vi že iščete, kam se boste v letu 2023 odpravili na nove pustolovščine, vam spodaj predstavljamo top 5 idej. Gre za destinacije, ki jih je izbrala priznana revija National Geographic. Skupno so izbrali 25 destinacij, ki vam jih priporočajo za obisk v 2023. Destinacije so razdelili v 5 kategorij; skupnost, narava, kultura, družina, avantura, mi pa vam v nadaljevanju predstavljamo najboljšo iz vsake kategorije.

Karpatos, Grčija

Odkrijte grški otok Karpatos, rastoče središče ekoturizma, ki se ponaša z osupljivo pokrajino, obdano z Egejskim morjem. Osamljene bele cerkve Karpatosa, zastarela mesta in starodavne tradicije pritegnejo pustolovske obiskovalce, ki bežijo iz drugih bolj obljudenih grških otokov. Preizkusite lokalni med, maslo in sir ali pa spijte kozarec vina, pridelanega na tradicionalni način.

Bocvana

Južnoafriška država Bocvana se lahko pohvali z obsežnimi nacionalnimi parki, bogatimi z divjimi živalmi. Gre za več kot le za tradicionalne safarije, popotniki se lahko prijavijo na tečaje sledenja živalskim odtisom ali veščin preživetja v divjini. Uvedli so celo program za učitelje, na katerem jim pokažejo, kako okolje in lokalno kulturo vtkati v svoje lekcije.

Kairo, Egipt

Vse kaže, da bomo letos končno doživeli otvoritev težko pričakovanega novega muzeja v Gizi, le dva kilometra od starodavnih piramid. S kar 3-letno zamudo se v Kairu odpira nov muzej Grand Egyptian Museum (GEM) oz. Veliki egipčanski muzej. Po ocenah bo v skoraj 5,3 milijona kvadratnih metrov velikem kompleksu na ogled več kot 100.000 starodavnih artefaktov. Med drugimi bo na ogled postavljenih več kot 5.000 kosov iz Tutankamonove zbirke.

Švica

 Če iščete destinacijo za naslednje družinsko potovanje, potem v letu 2023 obiščite Švico in zadovoljna bo vsa družina. Vas bolj mika pohodništvo ali smučanje? Z vlakom se zapeljite do očarljivih alpskih mest in uživajte v slikoviti pokrajini. Ste vedeli, da vlaki za dolga potovanja pogosto ponujajo družinski vagon, v katerem najdete mize z vgrajenimi igrami in skorajda celotno igrišče? Med raziskovanjem prelepih jezer in čudovitih gorskih mest se lahko ustavite tudi na čokoladni turi v stilu Willija Wonke ali pa na ogledu tovarne čokolade Maison Cailler (in seveda pokušnji).

Peru

Ste za avanturo? Odpravite se na treking do manj obiskanega pobratenega mesta Machu Picchu. Visoko v perujskih Andih lahko obiščete inkovske ruševine Choquequirao, ki so za zdaj dosegljive le peš. Le najbolj vztrajni se boste odpravili na skoraj 30 kilometrov dolga pot, da bi si lahko ogledali edinstveno kamnito umetnino. Llama Terraces (Terase lame) so ime dobile po dveh ducatih podob lam v skoraj naravni velikosti, ki padajo po strmih terasah. Lame so oblikovane iz belih kamnin, podobnih kremenu, ki živo izstopajo na temnem ozadju skrilavca.

Kot zanimivost pa moramo na koncu omeniti, da se je na sezamu 25 destinacij, ki vam jih priporočajo za obisk v 2023, znašla tudi naša prelepa Slovenija, in sicer v sklopu kategorije narava.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂