Top 5 opernih hiš po svetu

Prva operna hiša, Teatro San Cassiano, je bila odprta v Benetkah leta 1637. Ni minilo veliko časa, da se je elitna zvrst glasbe v kombinaciji z gledališčem razširila po Evropi in nato po preostalem svetu. Izbrali smo 5 opernih hiš, ki izstopajo zaradi svojih značilnosti. Preverite top 5 opernih hiš po svetu. Najbolj cenjena, največja, najbolj znana, najdražja in najbolj prepoznavana.

Teatro alla Scala, Milano, Italija

Najbolj znana operna hiša na svetu je Teatro alla Scala v Milanu v Italiji. Deluje že od leta 1778 in je najbolj cenjena ter ena najstarejših opernih hiš na svetu. Siva fasada stavbe, ki jo je zasnoval italijanski arhitekt Giuseppe Piermarini, je morda videti stroga, a v notranjosti vlada popolna eleganca. La Scala je bila večkrat prenovljena, največjo obnovo pa je doživela po poškodbi z bombo med drugo svetovno vojno.

Sydneyjska opera, Avstralija


Sydneyjska operna hiša je zagotovo ena najbolj znanih stavb na svetu in se nahaja na seznamu Unescove svetovne dediščine. Kar jo ločuje od drugih opernih hiš, je njena večkrat nagrajena moderna zasnova, ki jo je oblikoval danski arhitekt Jorn Utzon. Hkrati je tudi ena največjih opernih hiš, saj sprejme kar 5738 ljudi. Odprta je bila leta 1973. Sydneyjska operna hiša ni samo operna hiša, ampak kompleks z več prizorišči, v katerem je koncertna dvorana ter več gledališč in studiev.

Dunajska državna opera, Avstrija

Dunajska državna opera je ena najbolj cenjenih opernih hiš na svetu. Na odru Dunajske državne opere se operne predstave odvijajo že skoraj sto petdeset let. Orkester Dunajske državne opere je tako rekoč brez para, saj v njem igra tudi večina članov Dunajskih filharmonikov. Dunajska državna opera je veličastna stavba, zgrajena v renesančnem slogu in navdušuje tako s svojo zunanjo podobo kot notranjostjo.

Metropolitanska operna hiša, New York, ZDA

Ker je Sydneyjska operna hiša kompleks z več prizorišči in ne le operna hiša, nosi naziv največje operne hiše na svetu Metropolitanska operna hiša v New Yorku. Pohvali se 3800 sedišči. Najprestižnejša operna hiša v Severni Ameriki je bila ustanovljena leta 1883 in se je na sedanjo lokacijo preselila leta 1966.

Kopenhagenska opera, Danska

Je ena najbolj sodobnih opernih hiš, a hkrati velja za najdražjo operno hišo na svetu. Govorimo o Kopenhagenski operni hiši, ki je stala osupljivih tristo sedemdeset milijonov ameriških dolarjev. Strop avditorija je prekrit s čistimi zlatimi lističi. Ima tudi največjo orkestrsko jamo med vsemi opernimi hišami na svetu. Je znamenitost Kopenhagna in simbol bogatega kulturnega življenja v mestu.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂