Top 5 prog za tek na smučeh v Sloveniji

Čeprav je tek na smučeh dokaj kompleksna športna panoga, je primeren za ljudi vseh starosti, prvi koraki pa niso zelo težki. Ker med vadbo uporabljamo mišice celega telesa, velja za eno najbolj zdravih oblik rekreacije in je ena bolj priljubljenih zimskih aktivnosti med Slovenci. Zato smo v nadaljevanju preverili, kje lahko tudi sami nataknete tekaške smuči in se preizkusite v teku na smučeh.

Če že omenjamo tek na smučeh, pa ne moremo mimo dejstva, da ravno trenutno v Sloveniji poteka svetovno prvenstvo v biatlonu, ta je seveda sestavljen iz teka na smučeh in streljanja.

Pokljuka

Omenjeno svetovno prvenstvo trenutno poteka na Pokljuki, kjer se nahaja lepo urejen biatlonsko – tekaški center. Na več kot 30 kilometrov dolgih redno vzdrževanih smučarsko-tekaških progah se lahko preizkusite tako čisti začetniki kot jasno profesionalci. Nudijo izposojo športne opreme in različne šole.

Bohinj

Ob ugodnih snežnih pogojih je v Bohinju urejenih več kot 70 km prog za tek na smučeh. Poleg tekaških prog na Pokljuki vas urejene proge za tek na smučeh čakajo tudi na Soriški planini ter v spodnji in zgornji Bohinjski dolini. Podobno kot drugje tudi tukaj nudijo najem športne opreme in možnost šole teka na smučeh.

Planica

Čeprav ob omembi Planice verjetno najprej pomislite na smučarske skoke, vas na omenjenem območju čaka kar 40 kilometrov tekaških prog. Na smučeh se lahko podate vse od Kranjske Gore, preko Rateč in Planice do Tamarja. V nordijskem centru Planica si lahko sposodite vso opremo, nudijo pa tudi šolo teka na smučeh.

Rogla

Rekreacija v idilični zimski naravi je možna tudi na tekaških progah na Rogli. V tekaškem centru Rogla se nahaja kar 24 kilometrov urejenih prog, kjer bodo nekaj zase našli tako začetniki, rekreativni ljubitelji, kot tudi vrhunski športniki. Štartno-ciljna arena, ki je primerna za učenje in vadbo začetnikov, se nahaja le nekaj metrov od hotela Natura, kjer se lahko okrepčate, shranite svojo opremo ali se sprostite v wellness centru.

Jezersko

Ali veste, da so Jezerjani tekli in prirejali tekme v teku na smučeh že dolgo pred alpskim smučanjem? Ob primerni količini snega vas na Jezerskem čaka 15 kilometrov skrbno urejenih prog, tam boste lahko tekli po travnikih na ravninskem predelu Zgornjega Jezerskega, od Planšarskega jezera do konca doline pri turistični kmetiji Ancelj.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂