Top 5 zanimivosti o Brasilii

Najbolj znano mesto v Braziliji je verjetno Rio de Janeiro. Pa veste, katero je glavno mesto? Glavno mesto Brazilije je Brasilia, metropolitansko območje, ki je bilo zgrajeno namenoma, da bi služilo kot novo glavno mesto Brazilije na bolj osrednji lokaciji. Ustanovljeno je bilo 21. aprila 1960. Preverite 5 zanimivosti o Brasilii.

#1:Mesto Brasilia so leta 1956 načrtovali in razvili arhitekti Lucio Costa, Joaquim Cardozo in Oscar Niemeyer. Brasilia je bila zgrajena v samo 41 mesecih, od leta 1956 do 21. aprila 1960, ko je bila uradno odprta. Brasilia se nahaja v osrednje-zahodni regiji Brazilije, saj je bil plan selitve prestolnice iz Ria de Janeira ravno želja, da se prestolnica prestavi na bolj osrednjo lokacijo. Danes se ocenjuje, da je Brasilia četrto najbolj naseljeno mesto v Braziliji. Brasilia ima najvišji BDP na prebivalca med večjimi latinskoameriškimi mesti.

#2: Mesto se nahaja  na brazilskem višavju. Brasilia leži na nadmorski višini približno 1060 m in ima tropsko-savansko podnebje z dvema ločenima letnima časoma: deževno sezono od oktobra do aprila in suho sezono od maja do septembra.

#3:  Brasilie nekateri strokovnjaki niti ne štejejo za mesto. Mesto nima običajnih elementov, kot so natrpane ulice in stanovanjske zgradbe za ljudi, ki delajo v bližnjih pisarnah. Ker je bila Brasília načrtovana in zgrajena kot celota, nima mešanice komercialnih, stanovanjskih in vladnih funkcij, kar se zgodi, ko mesto sčasoma raste; namesto tega so te ”četrti” strogo razdeljene. Brasília je bila zaradi svoje modernistične arhitekture in edinstvenega umetniškega urbanističnega načrtovanja izbrana za Unescov seznam svetovne dediščine. Oktobra 2017 je Brasilio UNESCO imenoval tudi za “mesto oblikovanja” in je od takrat del mreže kreativnih mest.

#4: Pomembna znamenitost mesta je katedrala v Brasílii. Ta stavba je edinstvena zaradi steklene strehe, ki daje iluzijo, da sega v nebesa. Katedrala v Brasílii je rimokatoliška katedrala, ki služi kot sedež nadškofije Brasília. Zasnoval jo je brazilski arhitekt Oscar Niemeyer, projektiral pa brazilski gradbeni inženir Joaquim Cardozo. Dokončana in posvečena je bila 31. maja 1970. Katedrala je hiperboloidna struktura, zgrajena iz 16 betonskih stebrov, od katerih vsak tehta 90 ton.

#5: Brazilska zastava na trgu Três Poderes velja za največjo izobešeno zastavo na svetu. Po Guinnessovi knjigi rekordov meri zastava 286 m2 in je največja dvignjena zastava na svetu. Zamenjava zastave, ki je pogosto potrebna, saj se nemalokrat strga zaradi vetra, se opravi ob posebnih slovesnostih. V skladu s slovesnostjo mora nova zastava doseči vrh jambora, preden se lahko začne spuščati stara. Drog za zastavo je cevasta stožčasta struktura, sestavljena iz 24-ih 100 metrov visokih cevi. Število cevi predstavlja število zveznih regij (zveznih držav) v času, ko je bil jambor zgrajen, v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂